Erä

Lyijyhaulirajoitus kosteikoilla saa kannatusta – suomalaismeppien kannat erosivat äänestyksessä: "Hyökkäys metsästäjiä ja ammunnanharrastajia vastaan"

Euroopan parlamentin enemmistö kannatti lyijyhaulien käyttökieltoa kosteikoilla. Asetus etenee nyt komission esittämällä tavalla.
Kuvat: Johannes Tervo, European Commission, Lari Lievonen / Kuvitus: Juho Leskinen
Lyijyhaulikielto rajoittaisi Suomen oloissa suhteettomasti metsästystä ja urheiluammuntaa, Metsästäjäliitto tiedottaa.

Euroopan parlamentti äänesti tällä viikolla lyijyhaulien käytöstä ja hallussapidosta kosteikoilla. Komission asetusta yritettiin kaataa kahdella vastalauseella, jotka jätettiin europarlamentin konservatiiviryhmä ECR:stä sekä oikeistopopulistien Identiteetti ja demokratia -ryhmästä (ID). Molemmat vaihtoehtoiset esitykset kuitenkin hylättiin.

Äänestystulos tarkoittaa sitä, että Euroopan parlamentti antaa komission edetä asiassa. Rajoitusehdotus menee seuraavaksi Euroopan neuvoston käsiteltäväksi. Jos asiat sujuvat oletetusti, asetus tulee voimaan jäsenmaihin siirtymäajan jälkeen vuonna 2023.

Komission ehdotuksen suurin kipukohta Suomelle on ollut kosteikkojen laaja määritelmä, joka perustuu niin kutsuttuun Ramsar-sopimukseen. Sen mukaan lyijyhaulien käyttö- ja hallussapitokielto koskisi kaikkia turvemaita ja soita, joita Suomessa on maapinta-alasta kolmannes.

Toinen komission esityksen pulmakohta koskee syyllisyysolettamaa. Lyijyhaulien hallussapito kieltoalueella ja sadan metrin suojavyöhykkeellä katsotaan jatkossa laittomaksi, ellei toisin pystytä todistamaan.

Esityksen taustalla on halu suojella vesilintuja ja luontoa lyijyltä. Euroopassa kuolee vuosittain satoja tuhansia vesilintuja lyijyhaulien aiheuttamaan lyijymyrkytykseen.

Suomalaismepeistä vastalauseiden puolesta äänestivät perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen, kokoomuksen Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen, keskustan Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen, RKP:n Nils Torvalds ja SDP:n Eero Heinäluoma. Heidän mielestään komission esitys olisi pitänyt palauttaa takaisin valmisteluun.

"Muilla jäsenmailla ei ollut ymmärrystä Suomen olosuhteisiin, kuten laajoihin turvemaihin, jotka nyt muuttuvat kertaheitolla kosteikoiksi. Näin pähkähullua säädöstä ei voi pitää minään muuna kuin komission hyökkäyksenä metsästäjiä ja ammunnanharrastajia vastaan", Hakkarainen kommentoi.

Komission esityksen puolesta äänestivät vasemmistoliiton Silvia Modig ja vihreiden Alviina Alametsä ja Ville Niinistö sekä kokoomuksen Sirpa Pietikäinen. Miapetra Kumpula-Natri (sd.) äänesti tyhjää ja Heidi Hautala (vihr.) oli poissa.

"Ilouutinen lintujen ja luonnon suojelulle! Yhä vuosittain 4 000 tonnia lyijyä päätyy metsästyksestä vesistöihin. Miljoona lintua kuolee lyijymyrkytykseen", Niinistö tuuletti Twitterissä.

Jäsenmaiden käsittelyssä syyskuussa Suomi äänesti komission ehdotusta vastaan. Rajoituksen valvonnan järjestäminen nähdään Suomen kaltaisessa harvaan asutussa ja kosteikkovaltaisessa maassa vaikeana ja kalliina. Rajoitus koskee jatkossa myös urheiluammuntaa ampumaradoilla, jotka sijaitsevat kosteikkoalueella.

Metsästäjäliitto pettyi äänestystulokseen.

"Eurooppalaisen lainsäädännön pitäisi olla toimivaa ja ymmärrettävää, mutta tätä hyväksytty ehdotus ei ole. Komission ehdotus on kohtuuton ja loukkaa yli 10 miljoonan eurooppalaisen metsästäjän ja urheiluampujan perusoikeuksia”, liitto tiedottaa.

Euroopan unionissa on parhaillaan valmisteilla myös toinen, laajempi lyijyyn liittyvä kielto, jolla rajoitettaisiin lyijystä valmistettujen haulien sekä luotien käyttöä kaikissa ympäristöissä. Euroopan kemikaaliviraston ehdotus julkaistaan ensi vuonna.

Lue lisää

Houkutuskuvat vesille ja pillittämään

Sorsien houkutteluruokinta halutaan kieltää – ministeriö esittää kolmen vuoden määräaikaista kokeilua: "Tehostunut metsästys aiheuttaa hyvin todennäköisesti yliverotusta"

Yle uutiset: Haaste Meri-Lappiin: Tuhat telkänpönttöä vuoden loppuun mennessä

Enemmistö suomalaisista mepeistä on EU:n uusia metsäkriteerejä vastaan – "Metsätalouden näkökulmasta esitys on pöyristyttävä"