Erä

Saimaalla olisi erityinen tarve norppaturvalliselle jokamiehen rysälle – uusi asetus kalastusrajoituksista annetaan ennen huhtikuun alkua

WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto, Itä-Suomen yliopisto sekä Saimaan Norppaklubi vaativat verkkokiellon jatkamista heinäkuun loppuun ja muikkuverkkojen kieltämistä verkkokiellon aikana.
Saara Lavi
Kuvassa Juha Taskinen kokee norppaturvallista ammattikalastukseen tarkoitettua rysää Saimaalla.

Saimaan kalastusrajoitusaluetta tulisi laajentaa tiedossa olevien saimaannorpan pesien perusteella, esittää Saimaannorppa ja kalastus -työryhmä.

Nykyistä 2 770 neliökilometrin asetus- ja sopimusaluetta laajennettaisiin yhteensä noin 3 000 neliökilometrin yhtenäiseksi alueeksi.

Saimaannorppa ja kalastus -työryhmä on maa- ja metsätalousministeriön (MMM) asettama. Työryhmä luovutti raporttinsa eilen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.).

Valtioneuvosto antaa uuden asetuksen Saimaan kalastusrajoituksista ennen huhtikuun alkua.

Raportissa ei esitetä verkkokalastuskiellon ulottamista heinäkuun loppuun tai muikkuverkkojen kieltämistä verkkokiellon aikana.

Verkkokalastus on ollut Saimaalla kalastusrajoitusalueella kokonaan kiellettyä 15.4.–30.6. muuten, paitsi alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkoilla.

Työryhmän jäsenten mielipiteet jakautuivat verkkokalastuskiellon pituudesta, jonka vuoksi työryhmä laati aiheesta vaikutusarvion. Arviossa eri näkökulmat ja vaikutukset ovat nähtävissä poliittisen päätöksenteon tueksi.

WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto, Itä-Suomen yliopisto sekä Saimaan Norppaklubi ovat jättäneet raportista eriävän mielipiteen. Ne vaativat, että verkkokiellon tulee jatkua heinäkuun loppuun ja muikkuverkot pitää kieltää verkkokiellon aikana.

Norppaturvallisten kalanpyydysten kehittämiseen kannustetaan. Pyydyksiä on jo kehitetty paljon, mutta kaikkien kalalajien pyytämiseen ei ole vielä olemassa täysin norppaturvallisia pyydyksiä, totesi työryhmän puheenjohtaja kalastusneuvos Eija Kirjavainen MMM:stä.

Saimaan alue tuottaa kolmanneksen Suomen sisävesien kaupallisen kalastuksen saaliin arvosta ja siellä kalastaa noin 49 000 vapaa-ajankalastajaa.

"Erityinen tarve olisi kehittää norppaturvallinen jokamiehen rysä, jolla pyytäminen ei vaatisi yhtä paljon kalastusoikeutta kuin ammattirysä ja sen sijoittaminen olisi helpompaa."

Saimaannorppakanta on kasvanut 2000-luvulla noin 240 yksilöstä noin 420–430 yksilöön. Lajin suojelustrategian välitavoitteena oli, että norppakanta kasvaa 400 norppaan vuoteen 2025 mennessä. Tämä tavoite saavutettiin vuonna 2019 eli kuusi vuotta etuajassa.

Norppakannan kokoon suhteutettuna havaittu pyydyskuolleisuus on laskenut vuosituhannen alun reilusta kahdesta prosentista noin puoleentoista prosenttiin.

Lue lisää aiheesta:

Saimaannorppien tarkka määrä jäi leudon talven takia arvoitukseksi – karkea arvio on runsaat 400 norppaa

"Halaisin, jos ei olisi koronarajoituksia", totesi Juha "Norppa"-Taskinen kalastajapuolen ehdotukseen Rantasalmella

Katso video norppaturvallisen rysän kokemisesta Saimaan Haukivedellä – norppakuvaaja Juha Taskisesta tuli kalastaja

Lue lisää

Entistä useampi kuutti voi polskia Saimaan vesissä ensi kesänä – runsasluminen talvi on poikkeuksellisen hyvä saimaannorpan pesinnälle

Entistä useampi kuutti voi polskia Saimaan vesissä ensi kesänä – runsasluminen talvi on poikkeuksellisen hyvä saimaannorpan pesinnälle

Saimaalle on tekeillä ainutlaatuinen yöttömän yön pyöräilytapahtuma: Saimaa Cycle Tour houkutellut jo yli 1 000 ilmoittautujaa

Saimaan kalastusrajoitusaluetta ehdotetaan laajennettavaksi saimaannorpan suojelemiseksi