Erä

Luonnonsuojeluliitto Tapiolan mukaan susilupia koskevien valitusten tavoitteena on saada riittävästi oikeuskäytäntöä – ”Valitus ei ole automaatio, vaan aina tapauskohtainen"

Poronhoitoalueen ulkopuolelle myönnettiin viime vuonna kuusi sutta koskevaa poikkeuslupaa ja kolmesta valitettiin. Susia näillä luvilla ammuttiin yksi.
Markku Vuorikari
Suomen riistakeskus teki vuonna 2020 yhteensä 33 sutta koskevaa poikkeuslupapäätöstä. Myönteisistä päätöksistä 25 kohdistui poronhoitoalueelle ja kuusi muualle Suomeen.

Myönteisiin sutta koskeviin poikkeuslupapäätöksiin liittyvä kilpajuoksu metsästäjien, päätöksistä valittaneiden yhdistysten ja hallinto-oikeuksien välillä on kiinnittänyt varmasti monen huomion viime vuoden lopulla ja alkuvuodesta.

Suomen riistakeskus teki vuonna 2020 yhteensä 33 sutta koskevaa poikkeuslupapäätöstä. Myönteisistä päätöksistä 25 kohdistui poronhoitoalueelle ja kuusi muualle Suomeen.

Tämän vuoden puolella poikkeuslupapäätöksiä on ehditty tehdä yhteensä 10. Niistä kahdeksan myönteistä poronhoitoalueelle, yksi kielteinen sekä yksi myönteinen muualle Suomeen.

Yhdestäkään poronhoitoalueelle myönnetystä luvasta ei viime vuonna valitettu, mutta kolmesta muun Suomen luvasta jätettiin valitukset hallinto-oikeuksiin.

Haapajärven neljän suden laumaa koskeneesta päätöksestä valitti yksityishenkilö sekä Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Pohjois-Savo – Kainuu ry ja Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Pohjanmaa ry yhdessä. Seurauksena oli hallinto-oikeuden määräämä täytäntöönpanokielto, valitusasiaan annetaan ratkaisu myöhemmin.

Sekä Tohmajärven neljän suden laumaa että yhtä sutta koskeneista poikkeuslupapäätöksistä valitti Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Karelia ry. Myös näissä tapauksissa seurauksena oli täytäntöönpanokielto ja myöhemmin annettava ratkaisu valitusasioissa.

Tämän vuoden puolella Tohmajärvelle myönnetystä yhden suden luvasta valitti myös Tapiola Karelia.

Luonnonsuojeluliitto Tapiolan puheenjohtajan Leena Iivosen mukaan valitusten tavoitteena on saada riittävästi oikeuskäytäntöä, jolla varmistetaan suojelusta poikkeaminen vain luontodirektiivin suppean tulkinnan mukaisesti.

Pohjanmaalle Kalajoelle myönnettiin viime vuonna kolme yhden suden lupaa, miksi niistä ei valitettu?

”Valitus ei ole automaatio, vaan aina tapauskohtainen. Kalajoen tapauksessa kyseessä oli yli 40 lammasta käsittänyt varsin merkittävä laidunvahinko ja toisaalta vielä suojattavaa etua, eli mahdollisuus tuleviin vahinkoihin oli olemassa. Lupa-alue näyttäytyi päätöksessä myös tarkoituksenmukaisena”, kertoo Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Pohjanmaan puheenjohtaja Sari Kantinkoski.

Kuinka monta sutta sitten ammuttiin viime vuoden myönteisillä poikkeusluvilla? Poronhoitoalueella ammuttiin seitsemän sutta vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla ja yksi susi poronhoitoalueen ulkopuolella turvallisuusperusteisella poikkeusluvalla.

Näiden susien lisäksi Riistakeskuksen mukaan liikenteessä kuoli seitsemän sutta, poliisin määräyksillä kuusi, kaksi muista syistä ja kolmea tapausta tutkii poliisi.

Lue lisää:

Luontojärjestön valitusoikeuteen on otettu kahdesti kantaa korkeimmassa hallinto-oikeudessa – "Valittamisessa on oltava vastuullinen, järjestelmää ei ole tarkoitettu kiusantekoon"

"Valitusoikeutta käytetään hyvin harkitusti", kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja

Lue lisää

Kettukarkki tyynyllä odottaa sammuttajaa, kun lepovuoro metsäpalon sammuttamisesta alkaa

Etelä-Savon pelastuslaitoksen "sammutustraktorit" suuntasivat sammuttamaan Kalajoen jättipaloa – "Näillä sitä miesvoimaa säästetään"

Kalajoen maastopalo leviää erittäin nopeasti latvapalona

Kalajoen maastopaloa sammutellaan vaikeassa maastossa päiviä – savua levisi liki sadan kilometrin päähän, sammutustöihin osallistuneelle lukuisia ampiaisenpistoja