Erä

Suden kannanhoidollista metsästystä valmisteleva raportti julkaistaan ensi viikolla – Luonto-Liitto jätti työryhmän: "Emme hyväksy susilaumojen metsästystä"

Valmisteluryhmässä on ollut esillä kolme vaihtoehtoa suden kannanhoidollisen metsästyksen toteutustavasta.
Markku Vuorikari
Kuvituskuva Ähtärin eläinpuistosta.

Luonto-Liitto on ilmoittanut eroavansa maa- ja metsätalousministeriön suden kannanhoidollisen metsästyksen suunnittelu- ja määrittelyhankkeen valmisteluryhmästä.

"Ryhmä kannattaa kokonaisten susilaumojen ja susiparien metsästystä. Luonto-Liitto ei voi allekirjoittaa tällaista julmaa tavoitetta ja eroaa siksi työryhmästä kokonaan", liitto totesi viime viikolla lähettämässään tiedotteessa.

Luonnonvarakeskus julkaisi tänään keskiviikkona tuoreen suden kanta-arvion. Samassa tilaisuudessa maa- ja metsätalousministeriön erätalousneuvos Vesa Ruusila kertoi, että suden kannanhoidollista metsästystä valmistelevien valmistelu- ja ohjausryhmien työ on edennyt hyvin.

"Raportti julkaistaan ensi viikolla."

Ruusila ei ottanut kantaa Luonto-Liiton ulostuloon tulevan raportin sisällöstä tai liiton työryhmästä eroamiseen.

MT uutisoi viime vuoden marraskuussa, että ohjausryhmässä on käyty keskusteluja suden kannanhoidollisen metsästyksen toteutustavasta.

Ryhmässä MTK:ta edustava varsinaissuomalainen lampuri ja MTK:n lammasverkoston puheenjohtaja Tapio Rintala halusi tuoda julkiseen keskusteluun ryhmässä käydyn keskustelun.

"Keskustelua pitää käydä jo nyt, ei vasta sen jälkeen, kun hanke päättyy ja ohjausryhmä lopettaa työnsä. Esillä on ollut kolme vaihtoehtoa toteuttaa kannanhoidollista metsästystä: joko ammuttaisiin yksittäisiä susia, kokonaisia laumoja tai näiden yhdistelmä. Valitettavasti vaihtoehto kokonaisten laumojen poistamiseksi saa kannatusta."

Rintala totesi, että keskustelu tulee joka tapauksessa olemaan kovaa suden metsästykseen liittyen. "Jos metsästyksen toteutustavaksi valitaan kokonaisten laumojen poistaminen, tyytymättömyys tulee olemaan todella suurta. Epätasa-arvoisuus eri alueiden välillä nousisi näin toimien suureksi."

Hän arvelee, että kokonaisten laumojen poiston puolesta puhutaan, sillä se pienentäisi riskiä ampua liikaa alfayksilöitä.

Suden kannanhoidollisen metsästyksen suunnittelu- ja määrittelyhankkeen ohjausryhmään kuuluvat maa- ja metsätalousministeriön edustajien ohella ympäristöministeriön, Suomen luonnonsuojeluliiton, Suomen metsästäjäliiton, MTK:n ja Suomen riistakeskuksen edustajat.

Hankkeen valmisteluryhmään kuuluvat maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön, Luonnonvarakeskuksen, Poliisihallituksen, Suomen riistakeskuksen, Metsähallituksen, MTK:n, Suomen luonnonsuojeluliiton, Luonto-Liiton, Suomen Kennelliiton, Suomen metsästäjäliiton ja valtakunnallisen riistaneuvoston sekä alueellisten riistaneuvostojen edustajat.

Lue lisää:

Ammutaanko kokonaisia susilaumoja vai susiyksilöitä? – kannanhoidollisen metsästyksen toteutustavasta pitää keskustella jo nyt, vaatii MTK:n edustaja

Susikanta kasvaa edelleen – perhelaumojen määrä oli maaliskuussa suurin 25 vuoteen

Lue lisää

Lähes 8 500 susihavaintokirjausta Tassu-järjestelmään – vuoden takaiseen verrattuna pari- ja laumahavaintojen yhteismäärä on kasvanut lähes tuhannella

Yksin kuljeksivia susia on liikkeellä ennätysmäärä hyvän pentutuoton seurauksena

"Rajat susikannan kasvulle", vaatii Metsästäjäliitto – susikannan selvä kasvu mahdollistaa kannanhoidollisen metsästyksen

Susikanta kasvaa edelleen – perhelaumojen määrä oli maaliskuussa suurin 25 vuoteen