Erä

Ministeriö ei ota vielä kantaa suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseen

Neuvotteleva virkamies korosti, että susikannan suojelutason määritykselle on suuri tarve.
Lari Lievonen
"Ministeriöllä oli tiedossa, että tunnuslukujen tuottaminen suotuisan suojelutason määritystä varten on vaativa tieteellinen työ, jota ei vuodessa saada valmiiksi", sanoi neuvotteleva virkamies Sami Niemi tiedotustilaisuudessa.

Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) neuvotteleva virkamies Sami Niemi ilmoitti torstaina, että ministeriö ei ota vielä kantaa suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseen.

Luonnonvarakeskus (Luke) julkaisi tänään torstaina väliraportin koskien susikannan suotuisan suojelutason määrittelyä. Raportti ei sisällä viitearvoa tai -arvoja suotuisasta suojelutasosta.

"Olemme vasta saaneet raportin käsiimme. Perehdymme tekstiin syksyn aikana ja arvioimme edellytyksiä tehdä päätöksiä kannanhoidollisesta metsästyksestä."

Niemi korosti, että susikannan suojelutason määritykselle on suuri tarve. "Tähän asti kerran kuudessa vuodessa tehty uhanalaisuuden arviointi ja suojelutason määrittely ei toimi päätöksenteon tukena. Se ei toimi suden kaltaisen lajin kanssa, jonka kannan koko ehtii kuudessa vuodessa muuttua merkittävästi."

Ministeriöllä oli tiedossa, että tunnuslukujen tuottaminen suotuisan suojelutason määritystä varten on vaativa tieteellinen työ, jota ei vuodessa saada valmiiksi.

"Tyypillisesti tähän aikaan vuodesta yleiseen keskusteluun nousee suden kannanhoidollinen metsästys ja paine tietää mitä sen suhteen päätetään. Väliraportin julkaisulla haluttiin kertoa, missä asian valmistelussa mennään."

Lue lisää:

Luke julkaisee uutta tietoa suden suojelutason kriteereistä – väliraportissa kuvataan susikannan nykytila ja siihen vaikuttavia ekologisia muuttujia

Lue lisää

Lampurit vaativat mahdollisuutta karjansa suojeluun – petotulet syttyvät kello 19

Uudet susihavainnot synnyttävät ristiriidan kanta-arvion ja koetun välille

Susihavainnot lisääntyvät syksyllä, kun ihminen törmää aktiivisesti liikkuviin susiin, jotka saattavat hakeutua myös pihoihin

Suden suotuisan suojelutason viitearvosta keittyy sakea soppa