Erä

Vuosikymmeniä toisteltu myytti on höpöä: Kuukautisilla ja karhujen hyökkäyksillä ei ole yhteyttä

Erä 12.07.2018

Ajatus kuukautisten ja retkeilyn vaarallisesta yhteydestä syntyi, kun kaksi naista tapettiin Yellowstonessa vuonna 1967.


NPS Photo / Jake Bortscheller
Karhujen hyökkäykset ovat myös Yhdysvalloissa harvinaisia ja suurin osa uhreista on ollut miehiä. Rauhallinen käytös ja karhuja karkoittava suihke edesauttavat retkeiljöiden turvallisuutta.

Sitkeä myytti siitä, että naisten kannattaisi välttää retkeilyä karhualuilla kuukautisten aikana, jatkaa eloaan siellä täällä. Oletus lähti liikkeelle Yhdysvalloissa vuonna 1967 Glacierin kansallispuistossa. Siellä tapahtui saman yön aikana kaksi erillistä harmaakarhuhyökkäystä, joissa tapettiin kaksi naista. Toisella heistä oli kuukautiset.

Hyökkäykset olivat ensimmäiset kansallispuistossa tapahtuneet sitten vuoden 1910, jolloin puisto avattiin. Viranomaiset päätyivät syyttämään hyökkäyksistä kuukautisia, sillä "toisenkin naisen kuukautiset olisivat voineet alkaa milloin tahansa".

Tämän jälkeen viranomaiset alkoivat varoitella retkeilystä kuukautisten aikana ja Yellowstonen kansallispuisto julkisti aiheesta myös esitteen.

Biologi Bruce Cushing pyrki todistamaan karhujen olevan kiinnostuneita kuukautisverestä omassa jääkarhututkimuksessaan vuonna 1978 ja 1979. Tutkimusta ei kuitenkaan voi käyttää todisteena hyökkäysriskistä.

Cushingin tutkimustuloksissa kerrotaan esimerkiksi, että jääkarhut osoittivat kiinnostusta kuukautisverta mutta eivät tavallista verta kohtaan. Tämä tekisi jääkarhuista melko vaarattomia miehille. Ne ovat kuitenkin hyökänneet vuosien aikana useiden miesten kimppuun myös Yhdysvalloissa.

Kuukautisiin liittyvät säännöt vaikeuttivat naisten työskentelyä Yhdysvaltojen kansallispuistoissa vuosikymmenien ajan. Heidän oletettiin pysyvän kuukautisten aikana poissa karhualueilta, mikä teki työtehtävien hoitamisesta mahdotonta jopa 60 päivän ajan vuodessa. Lisäksi kuukautisista uteleminen rikkoi räikeästi työntekijöiden yksityisyyden suojaa.

Karhuihin erikoistunut biologi Kerry A. Gunther osoitti oletuksen vääräksi vuonna 2016. Hän tuo artikkelissaan esiin, että ennen vuotta 1980 karhut etsivät aggressiivisesti ihmisten lähettyviltä löytyvää ruokaa, joita ei suojattu tarpeeksi hyvin. Samalla ne hyökkäsivät ihmisten kimppuun.

Vuodesta 1980 vuoteen 2015 107 miljoonaa ihmistä vierailivat Yellowstonen kansallispuistossa. He yöpyivät puistossa 22 miljoonaa kertaa, joista 1,5 miljoonaa yötä vietettiin puiston kaukaisimmissa osissa.

Karhujen hyökkäyksen kohteeksi joutui tänä aikana 46 ihmistä. 78 prosenttia hyökkäyksen kohteista oli miehiä ja vain 22 prosenttia naisia. Siitä, että kuukautiset olisivat liittyneet näihin kymmeneen naisiin kohdistuvaan hyökkäykseen, ei ole mitään todisteita.

Vuoden 1967 alkuperäiseen kuolemantapaukseen vaikutti todennäköisesti se, että kuollut nainen oli seurueesta ainoa, joka ei päässyt kiipeämään harmaakarhua pakoon puuhun. Hän ei saanut makuupussinsa vetoketjua auki vaan jäi jumiin pussiin.

Jos karhuhyökkäyksiä haluaa ylipäänsä välttää, on tärkeää hävittää roskat, suojata ruokatavarat ja pitää huolta hygieniasta.

Myös Suomen kansanperinteessä naisen sukupuolielimillä ja karhuilla on yhteys. Karhujen ajateltiin kuitenkin pelkäävän erityisesti vanhempia naisia ja väistävän heitä, koska "vitun väki" eli voima oli niin mahtava eläviä ja kuolleita yhdistävä portti.

Vanhemmille naisille "pyllyttäminen" oli ammatti. Toimenpide, johon kuului esimerkiksi lehmien lypsäminen alaosattomana ja esineiden käsittely niiden yli harppaamalla, suojasi karjaa ja lapsia petojen hyökkäyksiltä.

Kuukautisiin liittyy maailmanlaajuisesti valtava määrä syrjiviä ja taikauskoisia asenteita. Niiden stigmatisointi estää kehitysmaiden tyttöjä käymästä koulua vuotopäivinä. Joissain kulttuurissa naiset eristetään niiden aikana yhteisöstä kokonaan.

Lähteet:

Jezebel: Nature is a woman's place: How the myth that bears are a danger to menstruating women spread

Bears & Menstruating Women

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT