Täydellisen mehevää peuranpaistia: Näin onnistut
Mehevän, sisältä hiukan punertavan paistin salaisuus on oikea sisälämpötila sekä pitkä vetäytyminen.
Mehevä paisti tarjotaan usein juhlavammalla aterialla tai sunnuntaipäivällisellä, mutta yhtä hyvin ohuet paistiviipaleet sopivat kylminä esimerkiksi leivän päälle tai salaattiin. Kuva: Sanne KatainenUlko- ja sisäpaistin voi valmistaa kokonaisena paistina joko meheväksi tai murean ylikypsäksi. Mehevä paisti kypsennetään 55-asteiseksi ja annetaan rauhassa vetäytyä, jolloin se jää sisältä punertavaksi. Murean ylikypsää sen sijaan kypsennetään niin kauan, että sidekudokset pehmenevät ja lihan saa helposti riivittyä lihassäikeiksi.
Mehevä peuranpaisti
noin 10 annosta
Ainekset
- noin 1 kg peuranulkopaisti
- 2 rkl voita tai margariinia
- 2 rkl rypsiöljyä
- suolaa ja mustapippuria
Valmistusohje
- Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistamista. Poista pinnalta mahdolliset kalvot ja rasva. Kuumenna rasvat pannulla. Ruskista lihan pinta kauttaaltaan. Siirrä liha uunivuokaan ja hiero pintaan suolaa ja pippuria. Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan.
- Nosta vuoka 125-asteiseen uuniin. Kypsennä, kunnes sisälämpö näyttää 55 astetta. Tähän menee paistin koosta ja muodosta riippuen 1,5–2 tuntia. Ota vuoka uunista ja peitä liha kevyesti foliolla. Anna vetäytyä vähintään 30 minuuttia ennen lihan leikkaamista.
- Vinkki: Voit valmistaa mehevän paistin myös hirvenpaistista. Isomman lihapalan kypsymistä voi arvioida kaavalla 1,5 tuntia per lihakilo.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

