Hyödynnä kotipihan nokkoset: Näin valmistat niistä herkullista kastiketta intialaiseen tapaan
Palak paneer on intialainen kasvisruoka, jossa on ruoanlaittojuustoa pinaattikastikkeessa. Nokkosesta valmistettuna ruoka on villiä lähiruokaa.
Nokkonen on varmasti yksi eniten käytetty villiyrttimme, ja syystä. Se on satoisa, helppokäyttöinen ja maukas. Kuva: Sanne KatainenNokkosta kasvaa lähes kaikkialla, joten kerääjän tehtäväksi jää vain huolehtia, ettei keräyspaikka ole teiden tai navettojen läheisyydessä. Maukkaaseen palak paneeriin tulee erilaisia mausteita, joilla ruoan ominainen maku syntyy. Tämän kasvisruoan pistelee mukisematta lähes jokainen.
Nokkos palak paneer
4 annosta
Ainekset
- 1 l nokkosenlehtiä tai nuoria versoja
- 1 (225 g) pkt ruoanvalmistusjuustoa (esim. paneer-, leipä-, kotijuustoa tai halloumia)
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ punainen chili
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 tl garam masala -maustetta
- 2 tl juustokuminaa
- ½ tl currya
- 3 dl ruokakermaa
- ½ tl suolaa
- ripaus mustapippuria
Valmistusohje
- Huuhtele nokkoset. Kiehauta kattilassa vettä ja ryöppää nokkosia 10–20 sekuntia. Valuta ja jäähdytä hetki. Purista ylimääräinen vesi nokkosista pois. Hienonna nokkoset veitsellä leikkuulaudalla tai monitoimikoneen leikkuuterällä.
- Valuta ja kuutioi juusto. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna chili. Raasta inkivääri.
- Kuumenna 1 rkl öljyä pannulla ja ruskista juustopalat. Siirrä juustot sivuun. Kuumenna pannulla lisää öljyä ja mittaa mukaan kuivat mausteet sekä chilit. Sekoittele ja anna mausteiden lämmetä ja vapauttaa aromeja. Lisää sipulit ja raastettu inkivääri. Pienennä lämpöä ja paista sekoitellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Lisää öljyä tarvittaessa.
- Lisää pannulle nokkoset, ruokakerma, suola ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi välillä sekoitellen. Lisää lopuksi joukkoon juustopalat.
- Tarjoa palak paneer riisin tai ateriajyvien sekä vaalean leivän kanssa.
- Vinkki: Nokkosen voi korvata tuoreella tai pakastepinaatilla.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


