Kotimaa

Mikä on turvallinen sosiaalinen etäisyys koronakriisin aikana? Yksi lehmänmitta ei välttämättä riitä

Sosiaalisessa mediassa levisi alkuviikolla leikkimielinen vertailu, että maalla lehmän mitta riittäisi eristämään koronavirusten leviämisen.
Kuvat: Juho Leskinen, Facebook
Turvallisen kanssakäymisen mitta muuttaa muotoaan sitä mukaa, kun tietoa koronaviruksen tartuntatavoista kertyy lisää.

Moni varmasti pohtii, mikä on koronaviruksen maailmassa sopiva etäisyys toiseen ihmiseen tilanteissa, joissa yhdessä tehdään esimerkiksi töitä.

Riittääkö etäisyydeksi juttukaverista koronakepin pituus? Vai lehmän tai kahden vasikan mitta?

Lehmän mitta eli parisen metriäkään ei riitä, kun epidemian levitessä on tullut esiin koronaviruksen leviävän myös ilmateitse.

Näin arvioi viime viikolla MT:lle Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen professori Pentti Huovinen. Aerosolitartunnan voi saada vaikka vain oleskelisi etäällä samassa tilassa ihmisen kanssa, jonka elimistö erittää Covid19-mikrobia.

Amerikkalaisen Massachusettsin teknillisen tutkimuslaitoksen MIT:n tutkija Lydia Bourouiba selittää niin ikään viime viikolla julkaistussa tiedeartikkelissa, kuinka koronavirusta kantavat pisarat voivat kantautua huomattavan paljon kauemmas kuin epidemian alussa ajateltiin.

Leviäminen ilmateitse osoitetaan artikkelissa videomallilla. Tartunnan saaneen henkilön hengityksestä syntyy liikkuva pilvi, jossa pienikokoiset hiukkaset voivat kulkeutua jopa 7–8 metrin päähän.

Lisäksi viruksen leviäminen ilmassa aerosoleina on eri asia kuin sen leviäminen pisaratartuntana, esimerkiksi taudinkantajan aivastaessa tai yskiessä, Pentti Huovinen muistuttaa.

Edelleen on oma lukunsa, kuinka paljon koronavirus voi levitä oireettomien ihmisten kautta. Tästä ei ole vielä nähty tutkimusarvioita.

Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) artikkeli koronaviruksen leviämistavoista

Uutta tietoa koronaviruksen leviämistavoista: Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että virus leviäisi myös ilmateitse aerosoleina

Lue lisää

Riistanhoitoyhdistyksen saama valtionapu vaihtelee toiminnan aktiivisuuden ja jäsenmäärän perusteella noin 1 600 euron ja 47 000 euron välillä

Millainen yritys on vastuullinen kesätyön tarjoaja? Oikotie listasi nuorille viisi vinkkiä koronan hankaloittamaan hakuun

Pörssivuosi 2020 oli poikkeuksellinen – "Riskillä mennään ja jossain vaiheessa kupla puhkeaa"

Hoitohenkilöstöä aletaan rokottaa Keski-Suomessa ensi viikolla