Sotkamolainen biisonitila törmäsi byrokratiakukkaseen – opastekyltit piti poistaa väärän värin vuoksi - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Sotkamolainen biisonitila törmäsi byrokratiakukkaseen – opastekyltit piti poistaa väärän värin vuoksi

Tilan emäntä on pahoillaan siitä, ettei ely-keskus lähettänyt asiasta tietoa ennen poistomääräystä.
Minna Huttunen
Kuvan kyltit jouduttiin poistamaan Kainuun Biisoni -tilalla, sillä ne olivat ely-keskuksen mukaan säädösten vastaisia.

Sotkamolainen Kainuun Biisoni -tila joutui irrottamaan tilalleen opastavat kyltit maantien varrelta, sillä ne olivat paikallisen ely-keskuksen mukaan luvattomat ja sisällöltään tieliikennelain vastaiset.

Tilan emäntä Minna Huttusen mukaan kyse on siitä, että mustalla pohjalla valkoista tekstiä sisältäneet kyltit olivat väärän värisiä. Huttunen poisti kyltit miehensä kanssa kesäkuun lopussa.

Huttunen kertoo MT:lle, että ely-keskus lähetti tilalle kirjeen tammikuussa ja vaati tilaa poistamaan kyltit "välittömästi, kuitenkin viimeistään 30. kesäkuuta 2020".

Mikäli tilan väki ei olisi poistanut kylttejä itse, tienpitoviranomainen olisi poistanut kyltit ja tila olisi joutunut maksamaan poistosta.

Huttunen kertoo, ettei ely-keskus tiedottanut asiasta etukäteen ennen poistomääräystä.

"Ensimmäisenä ja viimeisenä tuli kirje, jossa on uhkavaatimus. Se sai itseni pahastumaan. Yleensä tässä yhteiskunnassa tiedotetaan ja kehotetaan, ja vasta sitten aletaan uhkailla", Huttunen kummastelee. Hän soitti kirjeen saatuaan ely-keskukseen, mutta asiaa ei voitu enää muuttaa.

Huttusta harmittaa, ettei vanhoja kylttejä voida pitää käytössä tilan lopettamiseen saakka. Tilalla ei ole jatkajaa, ja biisoneitakin on jäljellä enää muutamia. Tilan on tarkoitus lopettaa toimintansa noin vuoden kuluessa.

"Ei ole mitään järkeä ryhtyä tilaamaan uusia kylttejä. Onneksi ihmiset löytävät perille nykytekniikan avulla myös ilman kylttejä", Huttunen kommentoi.

Huttunen kertoo ihmettelevänsä asiaan liittyvää tiukkaa byrokratiaa.

"Onhan byrokratiassa omat hyvät puolensa, mutta kun se osuu omalle kohdalle, niin kyllä se kirpaisee."

Lue lisää:

Joku säikäytti Sotkamossa elävät biisonikaverukset Velkan ja Minin pois aitauksestaan karkumatkalle maanantaina aamuyöllä – omistaja epäilee syylliseksi sutta

Lue lisää

Neljä biisonia karkasi Sotkamossa – niitä ei voi paimentaa: "Kyllähän se villieläin on"

Energiapuun tekemisen verotus

Oletko sinä törmännyt tiellä oleviin vaahtohattaroihin? Vaahdolla voi ely-keskuksen mukaan olla autoilijoita helpottava tarkoitus

Viranomaiset kaappasivat luomutuotannon sääntelyynsä