Kotimaa

Koronakoirat pystyvät haistamaan tartunnan jopa viikkoa ennen sairastumista, mutta koirien koulutukseen ei saada rahoitusta

"Koronakoirien avulla yhteiskuntaa voitaisiin pitää pitkälti avoinna", sanoo Helsinki-Vantaan pilottiprojektin koulutukset rahoittaneen Evidensia Oy:n viestintäjohtaja Virpi Perälä.
Finavia Oyj
Ensimmäiset koronakoirat ovat aloittaneet työnsä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuvassa Susanna Paavilaisen Kössi-koira tutkii näytteitä.

"Riittävää testaamista ja sairastuneiden sekä altistuneiden eristämistä pidetään ratkaisevana koronan torjunnassa, mutta hajukoirien laajamittaisen hyödyntämisen etuja ei ole ehkä vielä täysin ymmärretty", sanoo eläinlääkäriketju Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n viestintäjohtaja Virpi Perälä.

Hänen mukaansa koronakoirat tarjoavat mahdollisuuden koronan pikatestaukseen, josta saa välittömästi tuloksen ilman epämiellyttävää näytteenottoa. Koirat näyttävät olevan myös yhdessä suhteessa ylivoimaisia testaajia laboratorioon verrattuna: ne haistavat tartunnan jopa viikkoa ennen oireiden ilmaantumista. Eli niiden avulla pystyttäisiin seulomaan myös oireettomat tartuttajat.

Koirat pystyvät haistamaan koronatartunnan esimerkiksi iholta pyyhkäistystä hajunäytteestä tai virtsasta.

Julkaistua tieteellistä tietoa koirien testauskyvystä ei vielä ole, mutta tähänastisten tulosten perusteella koira on Suomessa haistanut tartunnan 4–5 päivää ennen kuin nenänielunäytteen PCR-laboratoriotesti on näyttänyt positiivista, kertoo dosentti Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopistosta. Ranskassa koirat ovat haistaneet tartunnan yli viikon ennen positiivista PCR-testiä.

Asiasta saadaan lisää tietoa sitä mukaa, kun uusia testituloksia tulee käsittelyyn ja seurantaan.

Suomessa alettiin kesällä kouluttaa 16 koiraa koronaa haistaviksi hajukoiriksi. Näistä osa on karsiutunut koulutuksen aikana muihin haistelutehtäviin ja osa jo valmistunut Helsinki-Vantaan lentokentälle pilottiprojektia toteuttamaan. Osa on yhä koulutuksessa.

Pilottiprojektissa kerätään myös tutkimustietoa koiratestauksen toimivuudesta.

Erikoista tässä hankkeessa on, että sen koulutusvaiheeseen ei löytynyt rahoitusta. Projektia hoitaa pieni hajukoirayhdistys, Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry, ja koirat olisivat jääneet kouluttamatta, ellei yhdistys olisi saanut yksityistä rahoittajaa hankkeelleen.

Vantaan kaupunki kustantaa valtion avustamana kentälle jo työskentelemään valmistuneiden pilottikoirien toiminnan vuoden vaihteeseen asti, mutta ohjaajien ja koirien koulutukseen varat on saatu Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:ltä.

"Lahjoitimme varat, jotta koirakoiden koulutus saataisiin päätökseen ja ohjaajien toimeentulo olisi turvattu koulutuksen aikana. Lisäksi huolehdimme näiden koirien terveydenhuollosta ja ravinnosta. Tämä tuki mahdollisti, että pilotti pääsi alkamaan", Perälä kertoo.

Hän ihmettelee, miksi koiratestauksen koulutusvaiheeseen ei voitu myöntää mistään rahoitusta.

Perälä arvioi, että tuhannen hajukoiran avulla saataisiin Suomeen valtavasti pikatestauskapasiteettia.

"Tuhannen koiran kouluttaminen maksaa saamani tiedon mukaan karkeasti noin kaksi miljoonaa, saman summan, mitä maamme käsittääkseni laittaa tätä nykyä yhtenä päivänä testauksiin. Koronakoirien avulla yhteiskuntaa voitaisiin ehkä pitää pitkälti avoinna."

Perälän mielestä uusia koiria pitäisi nyt kouluttaa kiireen vilkkaa, jotta koiria saataisiin käyttöön esimerkiksi Suomeen saapuvien matkustajien tarkastuksiin liikenneasemille, massatapahtumien porteille, terveydenhuollon avuksi, kouluihin ja vanhusten hoivakoteihin. Yhden koiran koulutus kestänee arviolta noin kaksi kuukautta.

"Koiria pitäisi jo kouluttaa, että ne olisivat valmiina tositoimiin pilottitutkimuksen valmistuttua."

Hänen mukaansa koronakoirien tehokas hyödyntäminen edellyttäisi lakimuutosta, jolloin koirat saisivat virkakoirastatuksen ja niillä olisi lupa toimia tullikoirien tavoin ihmisten keskuudessa.

Koiria ei ole laajamittaisesti hyödynnetty koronatestaukseen muissakaan maissa. Perälän mukaan Suomen pilottihanke on poikinut paljon huomiota ja yhteydenottoja ulkomailta.

Lue myös:

Koronakoiria tarvittaisiin nyt satoja tai jopa tuhat – "Ahne koira motivoituu hirveän hyvin"

Lue lisää

Noora-koira haistoi aarteen: Suomesta löytyi 424 gramman ennätyssuuri tryffeli – myyntituotot köyhille lapsiperheille

Sankarikoiria palkitaan ihmishenkien pelastamisesta – mäyräkoira Sissi herätti auttamaan halvauksen saanutta naapuria

Kössin nuuhkimaa koronatestitulosta ei tarvitse odotella – "Ei ole tullut yhtään hutia"

Koronakoiria tarvittaisiin nyt satoja tai jopa tuhat – "Ahne koira motivoituu hirveän hyvin"