Kotimaa

Poltatko kynttilää jääkaapissa tai muuten koitat kylmäsavustaa omatekoisilla virityksillä – ei kannattaisi, viritykset ovat aiheuttaneet jo miljoonien eurojen vahingot

Tyypillisesti vanhaan jääkaappiin on asennettu sähkökäyttöinen tai kynttilällä lämmitettävä savustin.
Pekka Fali
Itsesavustetun kalan kilohinta voi nousta korkeaksi, jos ajattelemattomuuttaan aiheuttaa tulipalon.

Oletko ajatellut olevasi pelle peloton ja rakentanut pätevältä tuntuvan kylmäsavustimen? Onko se jääkaapissa tai jossain muussa kodinkoneessa? Kannattaa varoa, sillä LähiTapiolan vakuutustutkijoiden ja pelastuslaitoksen palosyytutkinta paljastaa, että lukuisat tuhoisat suurpalot pientaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla ovat saaneet alkunsa itseviritetyistä savustusjärjestelmistä.

Tyypillisesti vanhaan jääkaappiin on asennettu sähkökäyttöinen tai kynttilällä lämmitettävä savustin. Kun jääkaappia pidetään päällä esimerkiksi kalan kylmäsavustuksessa, vanha jääkaappi ylirasittuu ja syttyy palamaan tai savustin itsessään sytyttää jääkaapin.

LähiTapiolan mukaan jääkaapin käyttäminen kylmäsavustamiseen olevan ilmeisen vaarallinen ilmiö. Terasseille ja ulkorakennuksiin viritetyistä savustuslaitteista lähteneet palot ovat levinneet rakennuksiin ja aiheuttaneet suurpaloja",

"Henkilövahingoilta on onneksi vältytty, mutta vaaratilanteita ihmisille ja lemmikeille palot aiheuttavat aina. Euromääräiset vahingot ovat olleet useita miljoonia euroja", sanoo LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava kehityspäällikkö ja paloinsinööri Antti Määttänen.

Palosyytutkinnassa palon aiheuttajiksi ovat paljastuneet LähiTapiolan tiedotteen mukaan myös itseviritetyissä savustimissa käytetyt puukiekot ja purut sekä sähkökäyttöisten lämmitysvastuksien käyttö. Muutaman sentin paksuiset puukiekot sekä puru palavat nopeasti ja lisäävät huomaamatta lämpöä ja saattavat sytyttää jääkaapin sisältöineen tuleen. Toisaalta lämmön lisääntyessä jääkaappi alkaa viilentämään entistä enemmän, jolloin moottoriin kohdistuva rasitus kasvaa ja se saattaa syttyä tulee. Syttymistä edesauttaa myös savustuksessa muodostuva kalanrasva, jota voi myös tippua suoraan savustimen päälle kiihdyttämään paloa.

"Pohjois-Savon pelastuslaitoksen alueella kylmäsavustamisesta alkaneita tulipaloja on ollut useita ja ilmiö on meille tuttu. Jääkaapin syttyessä palamaan, muodostuu tilanne nopeasti erittäin vaaralliseksi. Jos palo pääsee leviämään esimerkiksi asuinrakennukseen, ovat ihmiset ja eläimet välittömässä vaarassa. Jääkaapissa riittää paloenergiaa helposti koko rakennuksen sytyttämiseksi, toteavat Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palontutkijat palomestari Risto Taskinen ja ylipalomies Esko Kairaniemi.

Pelastuslaitos ohjeistaa kaikkien savustuslaitteistojen sijoitusta vähintään neljän metrin päähän rakennuksista ja muusta palavasta materiaalista. Pelastuslaitos muistuttaa myös, että savustuksen tulee olla valvottua ja alkusammutukseen on syytä varautua.

"Sähköturvallisuuden näkökulmasta vanhat jääkaapit eivät sovellu kylmäsavustukseen. Niitä ei siihen tulisi käyttää. Käytä savustuslaitteita ja muita kodinkoneita aina niiden suositusten ja käyttötarkoituksen mukaan. Käytöstä poistetut kylmälaitteet tulee myös kierrättää asianmukaisesti", toteaa Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Tulipaloja aiheutuu LähiTapiolan Määttäsen mukaan vuosittain myös muista savustimista. Kodinkoneisiin viritetyt savustimet ovat kuitenkin paljastuneet poikkeuksellisen riskialttiiksi ja aiheuttaneet lukuisia tulipaloja ja läheltä piti -tilanteita.

Lue lisää

Hankkijan rehutehtaalla tulipalo

Yle uutiset: Keminmaan kirjaston parkkipaikalla paloi useita autoja

Maatilan lämpökeskus tuhoutui tulipalossa Punkalaitumella – palo uhkasi myös viereistä navettaa, jossa oli yli 250 nautaa

Asiantuntija varoittaa vakavasta tulipaloriskistä tiloilla – jäteöljyä päätyy edelleen paikkoihin, joihin se ei kuulu