Kotimaa

Etelä-Karjalassa ja Kainuussa koronakaranteeja, Satakunnan kokoontumisrajoitukset jatkuvat kuukaudella, Turku lisää jäljittäjiä

Sotkamossa Terrafamen teollisuusalueella eilen todetun koronavirustartunnan vuoksi 30 ihmistä on asetettu karanteeniin.
Roni Rekomaa
Infektioyksikkö koronaepäillyille potilaille Turussa TYKS Akuutissa.

Eri puolilla Suomea on keskiviikkona jatkettu alueellisia toimia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Turun kaupunki siirtää vapaaehtoista henkilöstöään koronatartuntojen jäljitystyöhön sellaisilta toimialoilta, joissa kuntalaisten palveluita on supistettu. Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kuvaili tiedotustilaisuudessa kaupungin epidemiatilannetta erittäin vakavaksi.

"Jäljitys ja testaus ovat niin tärkeässä roolissa taudin tartunnan tunnistamisessa, jäljittämisessä ja sillä tavoin ehkäisemisessä, että käytämme siihen nyt todella paljon resursseja", hän sanoi.

Skopjen-lentojen matkustajia tullaan jälleen testaamaan lentokentällä, kun lennot kaupunkien välillä alkavat 19. joulukuuta. Arve huomautti, ettei kaupungilla ole toimivaltaa lentojen pysäyttämiseen.

"Tällä hetkellä meillä on käytössä käytännössä rajoitustoimenpiteet, joihin kaupungilla on oman toimivaltansa puitteissa mahdollisuus."

Maksuttomia koronatestejä tekevä kiertävä koronabussi on Arven mukaan saanut paljon positiivista palautetta ja kävijöitä.

Satakunnan kokoontumisrajoitukset jatkuvat kuukaudella. Koronaepidemian vuoksi säädettyjä rajoituksia jatketaan 23. tammikuuta asti, tiedottaa Lounais-Suomen aluehallintovirasto.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää korkeintaan 20 osallistujalle, ja silloinkin niissä pitää noudattaa turvavälejä, käsihygieniaa sekä muuta aiempaa viranomaisohjeistusta.

Päätös jatkaa aiempaa linjausta, joka on voimassa 23. joulukuuta asti.

Koulutusyhtiö Länsirannikon Koulutus eli WinNova puolestaan kertoo, että noin kymmenen ihmistä asetetaan karanteenin maarakennusalan harjoitustyömaalla Porissa tapahtuneen altistumisen vuoksi. Porin tartuntatautiviranomaiset ovat altistuneisiin pikaisesti yhteydessä.

Sairastunut ihminen oli saanut tiedon tartunnastaan keskiviikkoaamulla. Tartunnan lähde on WinNovan mukaan Satakunnan ulkopuolelta.

Muiden WinNovan oppilaiden ja henkilökunnan osalta koulutyö jatkuu normaalisti.

Joukkoaltistuksia ja niihin liittyviä karanteeneja on todettu myös Kainuussa ja Etelä-Karjalassa.

Sotkamossa Terrafamen teollisuusalueella eilen todetun koronavirustartunnan vuoksi 30 ihmistä on asetettu karanteeniin, tiedottaa Kainuun sote.

Tapaukseen liittyen ei ollut ainakin keskiviikkoaamuun mennessä todettu jatkotartuntoja. Aamuun mennessä oli testattu yli 60 ihmistä, joista noin kymmenen tulos oli vielä saamatta.

Testaukset on toistaiseksi kohdistettu sairastuneen lähikontakteihin. Niitä voidaan kuitenkin Kainuun soten mukaan laajentaa, mikäli asialle ilmenee seulonnoissa tarvetta.

Etelä-Karjalassa on asetettu noin 40 ensihoidon ja pelastuslaitoksen työntekijää karanteeniin koronavirusaltistusten vuoksi, kertoo alueen sosiaali- ja terveyspiiri Eksote.

Pelastuslaitos ja Eksoten ensihoito toimivat useilla paloasemilla samoissa tiloissa. Eksoten ylilääkärin mukaan tartuntaketjut on saatu hyvin selvitettyä ja varotoimena henkilöstölle tehdään koronatestejä.

Eksote ja pelastustoimi vakuuttavat, että karanteenista huolimatta ensihoidon ja pelastuslaitoksen kiireellisen avun valmius on turvattu.

Lue lisää

Presidentti Niinistö STT:n kysymyksiin: Poikkeusoloista yhteisymmärrys – poikkeusvaltuuksien arviointi hallituksen toimivallassa

Marin: Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkava sulkutila

Katso hallituksen tiedotustilaisuus pahentuneen koronatilanteen vaatimista toimista klo 9.30

STT:n tietojen mukaan hallitus valmistelee poikkeusoloihin siirtymistä – esillä parlamentaarisessa kokouksessa päivällä