Kotimaa

"Ei löydy juuri sellaista sairaanhoitopiiriä, jossa koronatilanne olisi vakaasti hyvä" – rokotekattavuuden arvioidaan olevan 40 prosenttia kesään mennessä

STM ja THL tiedottavat Suomen koronatilanteesta.

Koronapandemiassa on ylitetty ikävät rajapyykit. Maailmanlaajuisesti nyt on raportoitu yli 100 miljoonaa tautitapausta ja yli 2,1 miljoonaa tautiin kuollutta.

"Nämä ovat aliarvioita, koska kaikkia tapauksia ei ole raportoitu", sanoo johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL.

"Pandemia on voimissaan, tapaukset eivät ole laskussa. Tilanne jatkuu vielä kuukausia."

Suomessa tapausmäärät ovat jälleen kasvussa alkuvuoden tasaantumisen jälkeen. Useilla paikkakunnilla on laajoja tautiryppäitä.

Riski epidemian kiihtymiseen on koko maassa. Siksi ohjeita on noudatettava, jotta talvesta selvitään, Salminen sanoo.

"Erityisesti aikuisten välisiä kontakteja on vältettävä koko maassa."

Ennusteiden mukaan sairaanhoidon tarve kasvaa lähitulevaisuudessa.

"Ei löydy juuri sellaista sairaanhoitopiiriä, jossa tilanne olisi vakaasti hyvä", sanoo strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Tämän hetken tietojen mukaan kesään mennessä rokotekattavuus Suomessa voi olla 40 prosenttia, arvioi osastopäällikkö Tuija Kumpulainen STM:stä.

Rokotetilanne riippuu siitä kuinka monelle rokotteelle on käyttöluvat ja kuinka paljon yhtiöt pystyvät näitä rokotteita valmistamaan.

AstraZenecan rokote saanee myyntiluvan pian, mutta sitä saatetaan saada huomattavasti pienempiä määriä kuin aiemmin on arvioitu. Nyt Suomessa annetaan Pfizer-Biontechin rokotetta.

Näiden tietojen pohjalta syksyllä rokotekattavuus voi olla Suomessa 70 prosenttia ja vuoden lopussa lähestyä sataa prosenttia.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät tilannekatsauksen, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti sekä rokotetilannetta.

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Tuija Kumpulainen STM:stä sekä johtaja Mika Salminen THL:sta.

Tilaisuus tulkattiin suomalaisella viittomakielellä, tulkkeina Anitta Malmberg ja Katja Wongui.

Lue lisää

THL: Suomessa on raportoitu 110 uutta koronatartuntaa

Tokion olympialaisten koronasäännöt koskevat myös kisavuoron jälkeistä aikaa: "Jos juot alkoholia, juo sitä yksin"

Kolmen miljoonan raja rikki Suomen koronarokotettujen määrässä – kesäkuun suurilla rokoteannosmäärillä ensimmäinen annos saataneen jopa 80 prosentille 16 vuotta täyttäneistä

THL: Suomessa on raportoitu 115 uutta koronatartuntaa