Kotimaa

OmaPosti-palvelun kautta lähti kymmeniä tekaistuja laskuja, epäilee Oulun poliisi

Poliisi painottaa, että epäilty tietomurto ei ole kohdistunut suoraan Posti Groupin OmaPosti-palveluun, vaan rikosten uhriksi joutuneiden salasanoja ja käyttäjätunnuksia on saatu selville muuta kautta.
Lehtikuva / Matti Björkman
Poliisin mukaan epäillyt loivat tekaistuja laskuja. Kuvituskuvaa.

Oulun poliisi tutkii rikosvyyhtiä, jossa kymmenille henkilöille epäillään lähetetyn tekaistuja laskuja. Poliisin mukaan epäillyt onnistuivat tunkeutumaan OmaPosti-tilien laskunmaksupalveluun ja luomaan tekaistuja laskuja.

Poliisi painottaa, että epäilty tietomurto ei ole kohdistunut suoraan Posti Groupin OmaPosti-palveluun, vaan rikosten uhriksi joutuneiden salasanoja ja käyttäjätunnuksia on saatu selville muuta kautta.

Poliisin mukaan tekaistuja laskuja onnistuttiin laatimaan yhteensä 66 kappaletta ja 60 laskua onnistuttiin maksamaan kolmansille henkilöille kuuluvilla maksukorteilla. Tekaistujen laskujen kautta saadut varat päätyivät poliisin mukaan epäiltyjen omille pankkitileille.

Epäillyn rikoskokonaisuuden toinen haara liittyy oululaisen taksiyrityksen käyttämään internet-sovellukseen eli applikaatioon. Poliisin mukaan epäillyt onnistuivat hankkimaan itselleen internetin kautta toisille henkilöille kuuluvia pankkikorttitietoja. Syöttämällä niitä taksisovellukseen he onnistuivat poliisin mukaan ajamaan lähes 80 taksimatkaa pankkikorttien omistajien laskuun.

Rikosten uhreille aiheutunut taloudellinen vahinko on ollut kaikkiaan noin 30  000 euroa, arvioi poliisi.

Epäilty rikoskokonaisuus ajoittuu lokakuun 2019 ja maaliskuun lopun 2020 väliselle ajalle. Pääepäillyt ovat kaksi oululaista miestä, jotka ovat olleet tutkinnan aikana vangittuina. Poliisi on kuullut epäiltyinä myös muutamia muita henkilöitä.

Pääepäiltyjä epäillään törkeästä tietomurrosta, tietosuojarikoksesta ja yhteensä kymmenistä petosrikoksista. Toista heistä epäillään myös huumausainerikoksesta.

Lue lisää

Supo: Eduskunnan viime vuoden kyberhyökkäys tuli Kiinasta, kyseessä oli niin kutsuttu APT31-operaatio

Finnairin kanta-asiakastietoja vietiin tietomurrossa – yhtiö suosittelee salasanan vaihtoa

Psykoterapiakeskus Vastaamo ajetaan alas – terapeuttien vastaanotot jatkuvat selvitystilan ajan

Yle: Vastaamon potilastietoja jälleen pimeässä verkossa