Kotimaa

Postimerkkien hinnat nousevat jälleen 11.5. – harrastajat käärmeissään: "Viidessä vuodessa postikortin postimaksu on noussut yli 68 prosenttia"

Postimerkkien hinnat nousevat. Enintään 50 gramman kortti tai kirje kulkee kotimaassa jatkossa 1,85 eurolla.
Jaana Kankaanpää
Postimerkkien hinnat nousevat 11.5.

Postimerkkien hinnat nousevat 11.5.

Enintään 50 gramman kotimaan kortin ja kirjeen hinta on 11.5. alkaen 1,85 euroa. Enintään 20 gramman ulkomaan kortin ja kirjeen hinta on Priority-luokassa 1,95 euroa.

Joulutervehdyksen hinta nousee 1,30 euroon. Kaikissa näissä merkeissä korotus entiseen verrattuna on 10 senttiä.

Kaikki ennen hinnankorotusta ostetut kotimaan ja ulkomaan ikimerkit kelpaavat sellaisenaan ilman lisämerkkejä myös hinnankorotuksen jälkeen. Vanhoja 1. ja 2. luokan ikimerkkejä voi käyttää edelleen lähettämiseen.

Postikorttiharrastajien postcrossingyhdistys on huolissaan postimaksujen jatkuvista korotuksista.

"Tuleva hinnankorotus on jo toinen vuoden sisällä. Viidessä vuodessa postikortin postimaksu on noussut yli 68 prosenttia", yhdistys toteaa tiedotteessaan.

Yhdistyksen mielestä postimaksujen korotus on lyhytnäköistä, sillä postimaksujen jatkuva nostaminen kiihdyttää entisestään kirjemäärän vähenemistä.

"Lähetettävien postikorttien määrä kasvoi voimakkaasti aina vuoteen 2012 saakka, jonka jälkeen vuosittaiset lähetysmäärät kääntyivät laskuun. Siitäkin huolimatta, että harrastajamäärä on samanaikaisesti kasvanut. Postikorttien määrän laskulla on suora ja kiistaton yhteys postimaksujen nostoihin", yhdistys arvioi.

Sen mielestä postimaksujen korotukset ovat harrastajille kohtuuttomia. Yksittäinen harrastaja lähettää vuodessa useita kymmeniä tai satoja postikortteja, jolloin postimaksun korotus tarkoittaa merkittävää lisäkustannusta harrastukseen vuosittain.

Posti perustelee korotusta yleispalvelun varmistamisella.

"Joudumme nostamaan hintoja, jotta maksut kattavat jakeluverkon kustannukset jakelumäärien vähentyessä. Kun kortteja ja kirjeitä lähetetään vähemmän, sitä suuremmaksi nousee yksittäisen kirjeen tai kortin käsittely- ja jakelukustannus", Tuija Åkerman Postista kertoi huhtikuussa julkaistussa hintatiedotteessa.

Kirjemäärästä on Postin mukaan hävinnyt 2000-luvulla sähköisen viestinnän myötä yli 60 prosenttia.

Lue lisää

Vielä tänään ehtii postittaa joulutervehdyksen joulumerkillä

Energiateollisuus vastaa sähkön verkkoyhtiöiden saamaan kritiikkiin kovista hinnankorotuksista: "Sähkökatkojen määrä ja kesto ovat laskeneet jyrkästi"

Yaralta toinen hinnankorotus tälle syksylle - nyt nousua 5 euroa tonnilta

Kesäkuussa myyntiin tulee postimerkeistään palkitun MT:n Stiina Hovin eläinaiheisia merkkejä – valikoimassa myös innovaatioita ja kukkia