Kotimaa

Kananmunan ympäristövaikutukset ovat alle puolet sianlihan vaikutuksista - "Erityisesti tuontisoijan käyttö rehussa lisää ympäristökuormaa"

Kananmuna on ympäristövaikutuksiltaan yksi eläinperäisten elintarvikkeiden alhaisimmista.
Timo Filpus
Kananmunan ympäristövaikutukset ovat tutkituista eläinkunnan tuotteista pienimmät, alle puolet sianlihan ympäristövaikutuksista.

Luonnonvarakeskuksen tutkimukset kotimaisen sian- ja broilerinlihan sekä kananmunien hiili- ja vesijalanjäljistä on valmistunut. Luke järjesti perjantaina webinaarin, jossa tutkijat esittelivät tutkimustuloksia.

Sian- ja broilerinlihan ympäristökilpailukyky -tutkimus tuo esiin uutta ja kansainvälisesti vertailukelpoista tietoa tuotteiden ympäristökilpailukyvystä.

Hankkeen tavoitteena oli tuottaa sekä keskustelun että tuotannon kehittämisen tueksi tutkittua, Euroopan komission PEF-ohjeistuksen mukaista vertailukelpoista tietoa kotimaisen sian- ja broilerinlihan ympäristövaikutuksista.

Tutkimus tuo uutta kansainvälisen tason tietoa myös vesiniukkuusvaikutuksista.

Vesiniukkuusvaikutus kuvaa tuotannon vedenkäytön vaikutusta suhteessa paikallisiin vesiresursseihin koko tuotantoketjun matkalla.

Suomessa vesiniukkuusvaikutukset ovat vähäisiä, koska Suomessa makeaa vettä riittää.

Kananmunan ympäristövaikutukset ovat tutkituista eläinkunnan tuotteista pienimmät, alle puolet sianlihan ympäristövaikutuksista.

”Kananmuna on ympäristövaikutuksiltaan yksi eläinperäisten elintarvikkeiden alhaisimmista. Kun otetaan huomioon kananmunan erinomainen ravintosisältö, kananmunat kannattaa ehdottomasti ottaa osaksi monipuolista ruokavaliota niin ilmasto- kuin terveyssyistä”, toteaa Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Tutkimukset eivät ole täysin vertailukelpoisia keskenään, sillä tuotteiden ravintoarvoissa on eroja.

Tutkimus antaa pohjaa ymmärtää, mistä eläinkunnan tuotteiden päästöt syntyvät, kertoo HKScanin alkutuotannon strategian johtaja Ulf Jahnsson.

"Suurin osa ympäristövaikutuksista tulee rehuista. Erityisesti tuontisoijan käyttö lisää ympäristökuormaa. Tulevaisuudessa on tärkeää kehittää kotimaisten rehukasvien tuotantoa", kertoo Luken tutkija Sanna Hietala.

Sian- ja broilerinlihan ympäristökilpailukyky -hanke toteutettiin yhteistyössä HKScanin, Atrian ja MTK:n kanssa. Hanketta ovat rahoittaneet näiden tahojen lisäksi maa- ja metsätalousministeriö Maatilatalouden kehittämisrahastosta sekä Luonnonvarakeskus.

Kananmunan ympäristövaikutustutkimuksen rahoittivat DAVA Foods Finland, Farmimuna, Kieku, Munatukku Nikula, Munax, MTK sekä Suomen Siipikarjasäätiö.

Lue lisää

Puukauppa käy liki huippuvuoden 2018 vauhtia

Luonnonsadon korjuu vauhdissa

Yle uutiset: Luonnonvarakeskus suunnittelee uuden ajan navettaa Jokioisille

Kuiva kesä uhkaa marjasatoa – etenkin mustikkasato jää tavallista pienemmäksi