Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Kotimaa

Suomi avaa rajansa matkailijoille ensi viikolla – näin turistien pitää toimia

Deltamuunnoksen leviämisen ehkäisy vaatii täyden rokotussarjan, sillä ensimmäisen annoksen saaneilla suojateho ei ole riittävä. Deltamuunnos on silti levinnyt myös korkeamman rokotuskattavuuden alueilla.
Rajavartiolaitos kertoo palauttavansa sisärajavalvonnan koronatilanteen niin vaatiessa. LEHTIKUVA / Timo Heikkala

Ensi maanantaista eli 26. heinäkuuta alkaen EU- ja Schengen-alueen sisärajavalvonta päättyy. Rajoitukset ovat olleet voimassa viime vuoden maaliskuun lopulta asti.

Rajaturvallisuusasiantuntija, komentaja Tomi Kivenjuuri kertoo, että Rajavartiolaitos voi palauttaa sisärajavalvonnan nopeastikin, jos koronatilanne niin vaatii.

"Rokotuskattavuus EU:ssa melko hyvä, siksi sisärajavalvonnan palauttamista ei nähdä heti tarpeellisena keinona", Kivenjuuri sanoo.

Matkailijan on helpointa tulla Suomeen, jos hän pystyy esittämään vaadittavan todistuksen täydestä hyväksytystä koronarokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta covid-taudista. Tällöin häneltä ei vaadita koronatestiä Suomessa.

Muut joutuvat esittämään rajalla todistuksen vähintään kahden viikon sisällä annetusta ensimmäisestä koronarokotteesta tai todistuksen ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronatestistä. Heidän tulee lisäksi käydä koronatestissä 3–5 päivän kuluttua maahan saapumisesta.

Testejä odotellessa suositellaan välttämään lähikontakteja, kunnes testin tulos varmistuu negatiiviseksi.

Hankalin tilanne on niillä matkustajilla, jotka yrittävät saapua maahan ilman minkäänlaista todistusta. Heille tehdään koronatesti heti rajalla tai viimeistään 24 tuntia saapumisen jälkeen. Tämän jälkeen seuraava testi tehdään 3–5 päivän kuluttua.

Ilman todistusta matkustava voidaan tarvittaessa myös käännyttää rajalla.

Testiltä ja todistusvaateelta välttyy, jos matkustaja saapuu erityisen pienen riskin maasta, jossa esimerkiksi tartuntoja on ollut alle kymmenen 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.

EU- ja Schengen-alueen ulkopuolisista maista voivat saapua matkustajat, joilla on esittää todistus hyväksytystä rokotussarjasta Suomeen saapuessaan. Viimeisimmästä rokoteannoksesta on pitänyt kulua vähintään 14 vuorokautta.

Vastuu Suomen terveysturvallisuuskäytäntöihin tutustumisesta ja tarvittavien todistusten hankkimisesta on matkustajien omilla harteilla. Lisäksi osallistuminen koronavirustestiin Suomeen saavuttaessa tai maahan saapumisen jälkeen on matkustajan vastuulla.

Jos matkustaja ei mene testiin, hänet voidaan tuomita sakkorangaistukseen.

Kuntien vastuulla on maahan saapuvien matkustajien ohjaus, todistusten tarkistaminen, testauksen järjestäminen sekä testauksen toteutumisen seuranta. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ohjeistuksen kunnille tartuntatautilain mukaisten terveysturvallisuustoimien toteuttamisesta.

Kunnat voivat saada matkustajien ohjaamiseen ja todistusten tarkastamiseen virka-apua Rajavartiolaitokselta, Tullilta, poliisilta, pelastusviranomaisilta sekä Puolustusvoimilta.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että Suomi on altis koronaviruksen deltamuunnoksen leviämiselle, sillä Suomessa vähemmän täysin rokotettuja verrattuna muuhun EU-alueeseen, jossa täysin rokotettuja on keskimäärin noin puolet väestöstä.

"Deltamuunnoksen leviämisen ehkäisy vaatii täyden rokotussarjan, sillä ensimmäisen annoksen saaneilla suojateho ei ole riittävä", Puumalainen sanoo.

Puumalainen lisää, että deltamuunnos on silti levinnyt myös korkeamman rokotuskattavuuden alueilla.

Lue lisää

16,6 prosenttia suomalaisista on saanut koronarokotteen – tarkista tästä kuntasi rokotustilanne

THL: Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä

Koronavirusta tulee nyt Suomeen aiempaa enemmän ulkomailta – "Rajaturvallisuuden merkitys korostuu"

Koronarokotteita riittää aluksi 5 000:lle, kansalle tähdennetään turvatoimia myös juhlapyhinä – Ministeri: "Nyt ei pidä lepsuilla eikä tätä hommaa pidä mokata"