Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Kotimaa

Pienillä kunnilla on nyt mainio tilaisuus saada pysyvästi lisää asukkaita – Härmälä ja Ala-Nissilä tarjoavat siihen tukun keinoja kirjassaan: "Ihmisten arvot ovat muuttumassa"

Erityinen huoli koskee seutukaupunkien kehitystä. "Niiden avulla Suomi voi pysyä kattavasti aktiivisena ja asuttuna. Ne eivät ole suurten kaupunkien kehyskuntia eivätkä nukkumalähiöitä."
Kari Salonen; Sanne Katainen
Olavi Ala-Nissilä on toiminut pitkään keskustan kansanedustajana ja Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä ja Esa Härmälä MTK:n puheenjohtajana ja Metsähallituksen toimitusjohtajana.

Digitalisaatio on lisännyt mahdollisuuksia tehdä työtä muuallakin kuin keskuskonttorilla, mutta tuoreempia tuuppareita työelämän mullistukseen ovat koronapandemia ja soteuudistus.

Jälkimmäisten vaikutusta ei tiedetty, kun entinen keskustavaikuttaja Olavi Ala-Nissilä ja MTK:n entinen puheenjohtaja Esa Härmälä laativat kantaa ottavaa kirjastaan Kunnallisalan kehittämissäätiölle.

Nyt tiedetään enemmän.

"Matkapuhelindatan mukaan pääkaupunkiseudulla on 20 prosenttia eli jopa neljännesmiljoona vähemmän ihmisiä kuin ennen pandemiaa ja Kuusamossa 6 000 enemmän. Kakkosasumisen kasvu näkyy laajasti. Vaikka emme tiedä vielä ilmiön syvyyttä, se vaikuttaa pysyvältä", Härmälä sanoo MT:lle.

Perusteluna on, että arvostelu metropolia ja liian pieniä asuntoja kohtaan on koventunut, kehyskunnat kasvavat ja aikaa vietetään muualla kuin kaupungeissa. "Ihmisten arvot ovat muuttumassa."

Etenkin pienten kuntien ja kaupunkien pitäisi ottaa ilmiöstä kiinni, sillä niillä on siihen sekä tarve että tilaisuus. Usein se vaatii vieläpä vähemmän rahaa kuin asennetta.

Härmälän mielestä kuntien tulisi käyttää sote-uudistuksesta vapautuneet resurssit veto- ja pitovoiman lisäämiseen. Helppoja kikkoja ovat esimerkiksi rantarakentamisen ja kakkosasumisen helpottaminen ja muuttaminen pysyväksi, sillä ihmiset haluavat asua tasokkaasi myös maalla.

"Kaavamääräykset, jotka estävät sisävessan rakentamisen, pitää kumota", Härmälä kirjoittaa.

Kuntien tulisi myös raivata järvi- ja peltomaisemia näkyviin ja tehdä senioreille omaa politiikkaa. Heille voi jäädä kaupunkiasunnon myymisen jälkeen säästöjä ja heillä on eläkeläisinä parikymmentä vireää vuotta osallistua paikkakunnan elämään. Loppuvanhuuden lyhyttä ja kallista hoitovaihetta pelätään turhaan.

Myös nuoret ja perheet hakevat maalta parempaa elintasoa ja harrastuksia, sillä kaikki eivät aloita kuuden kanan kanssa alkeellista luomuelämää.

"Erityisesti tehdaspaikkakunnilla, kuten Kaipolassa, on jäänyt tyhjilleen hyviä kerrostaloasuntoja. Niitä voisi yrittää myydä kakkosasunnoiksi tekemällä erilaisia paketteja. Houkutteleva ja kova tarjous voisi olla venepaikka Päijänteen rannalta ja sille talvisäilytyspaikka entiseltä tehdasalueelta sekä kausikortti hyvällä alennuksella Himokseen!" Härmälä maalailee.

Härmälän ykköskoti on Helsingissä ja kakkonen Lohjalla. Siellä mietitään juuri huussin maalausta. "Sisävessakin meillä on."

Olavi Ala-Nissilä puolestaan muistuttaa seutukaupungeista, joissa on vireää elämää, mutta jotka tuppaavat jäädä keskustelussa sivuun. Esimerkiksi hänen kotikaupunkinsa Loimaa on vireä kunta, joka tarjoaa harrastusmahdollisuuksia ja ruokkii koko maan vientiä mutta kärsii tekijäpulaa.

"Seutukaupunkien avulla Suomi voi pysyä kattavasti aktiivisena ja asuttuna. Ne eivät ole suurten kaupunkien kehyskuntia eivätkä nukkumalähiöitä", Ala-Nissilä kirjoittaa.

Seutukaupungit ja voimavarojen Suomi -julkaisun voi ladata ilmaiseksi sivustolta kaks.fi

Lue lisää

Mielipide: Neuvolan lähipalvelut tulee säilyttää – "Lakisääteinen henkilöstömitoitussuositus olisi paikallaan"

Itsenäisyyspäivää juhlitaan poikkeuksellisin tavoin jo toista kertaa koronaviruspandemian vuoksi – 104-vuotiasta Suomea juhlitaan ulkoilmakulkueissa ja valaisemalla rakennuksia

Rokotuspakko vie totalitarismin tielle

Vähävaraisille perheille on jälleen monia joulukeräyksiä – järjestäjät toivovat auttamishalun jatkuvan ja muistuttavat digitaalisista lahjoitusmahdollisuuksista