Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Oliivi-lehdosta suomalaispöytään

    Oliivit ovat olennainen osa Välimeren maiden ruokakulttuuria. Myös laadukas oliiviöljy sekä makuhermoja kutkuttavat tuoreet yrtit kuuluvat välimerelliseen keittiöön.

    Kreikkalainen maalaissalaatti ja Nizzan salaatti oliiveineen maistuvat rapean maalaisleivän kera.

    Italialainen isoäiti painelee litteän focaccia-leivän pintaan oliiveja ennen paistamista.

    Marokkolaisesta keittiöstä leijuu mausteisen oliivi-sitruunakanapadan tuoksu.

    Ranskalaiset dippaavat leipäviipaletta oliivitahnaan eli tapenadeen.

    Kokeile oliivihakkelusta myös kotoiseen lihapullataikinaan tai kalakeittoon.

    10 annosta

    500 g oliiveja (vihreitä ja mustia)

    1 iso valkosipulinkynsi

    2 rosmariinin oksaa

    sitruunaviipaleita

    Marinadi

    1 dl omenatäysmehua

    1/2 dl sitruunamehua

    2 dl oliivi- tai rypsiöljyä

    3 rkl vaaleaa siirappia tai hunajaa

    Sekoita marinadin aineet kattilassa. Viipaloi valkosipuli. Kaada kuumennettu liemi oliivien ja viipaloidun valkosipulin päälle. Työnnä pari rosmariinin oksaa ja sitruunaviipaleita purkkiin. Anna maustua kylmässä yön yli.

    n. 5 annosta

    3 dl vettä

    5 dl tomaattimehua

    1 kalaliemikuutio

    1 pussi (250 g) vihannes-

    sekoitusta

    250 g (3–4) perunaa

    n. 400 g pakastekalaa

    1 dl paprikatäytteisiä oliiveja

    2 dl ruokakermaa

    (tilliä)

    Mittaa kattilaan vesi ja tomaattimehu. Lisää kiehuvaan liemeen liemikuutio, suikaloidut perunat ja vihannessekoitus. Keitä noin 15 minuuttia.

    Lisää paloiteltu kala, oliivit ja ruokakerma. Sekoita ja anna hautua kypsäksi muutama minuutti. Tarkista maku ja mausta halutessasi tillillä.

    4–5 annosta

    4 keitettyä perunaa

    1 paprika

    1 sipuli

    1 prk tonnikalaa

    3 kovaksi keitettyä munaa

    1 prk (160 g) mustia oliiveja

    basilikanlehtiä

    Kastike

    2 dl kreikkalaista jugurttia

    2 tl sitruunamehua

    1–2 valkosipulinkynttä

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    1/4 tl suolaa

    2 rkl tuoretta basilikasilppua

    2 rkl persiljasilppua

    Lohko kylmät perunat, suikaloi paprika ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Paloittele tonnikala ja lohko munat.

    Kokoa aineksista salaatti vadille ja koristele basilikanlehdillä. Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoa erikseen.

    n. 24 palaa

    1 patonki

    1 dl kivettömiä oliiveja

    1/2 prk (100 g) aurinkokuivattua tomaattituorejuustoa

    1 valkosipulinkynsi

    1 pussi (150 g) juustoraastetta

    Leikkaa patonki vinottain viipaleiksi. Hienonna oliivit karkeasti veitsellä ja sekoita tuorejuuston joukkoon, mausta valkosipulilla. Levitä seos patonkiviipaleille.

    Nosta viipaleet leivinpaperille pellille. Ripota päälle juustoraaste. Kuorruta 250 asteessa noin 8 minuuttia. Tarjoa heti lämpiminä.

    1 kpl

    3 dl maitoa

    25 g hiivaa

    1 tl suolaa

    1/2 rkl sokeria

    2 dl kaurahiutaleita

    3 1/2 vehnäjauhoja

    2 rkl oliiviöljyä

    1 dl mozzarellaa raasteena

    Pinnalle

    2 rkl oliiviöljyä

    2 dl oliiveja

    (tuoretta) rosmariinia

    (suolahiutaleita)

    Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, sokeri ja kaurahiutaleet. Anna turvota 5 minuuttia. Lisää jauhot vähitellen puuhaarukalla sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa öljy ja juustoraaste.

    Kaada taikina leivinpaperille uunipellille. Taputtele jauhotetulla kädellä noin sentin paksuiseksi levyksi (noin 25 x 35 senttiä). Peitä leivinliinalla ja kohota.

    Paina sormilla tasaisin välein kuoppia leivän pintaan. Voitele pinta öljyllä. Laita kuoppaan kivetön oliivi.

    Ripota pinnalle rosmariinin ”neulasia”. (Ripota päälle halutessasi vielä hieman gourmet-suolaa.)

    Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes se on kypsä.

    2 kpl

    5 dl maitoa

    50 g hiivaa

    1 tl suolaa

    5 rkl hunajaa

    2 1/2 dl (1 prk) oliiviviipaleita

    2 1/2 dl vehnäjauhoja

    10 dl hiivaleipäjauhoja

    50 g voita

    Pinnalle vehnäjauhoja

    Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen maitoon. Lisää oliiviviipaleet. Alusta joukkoon jauhot ja lisää pehmeä voi loppuvaiheessa. Anna kohota. Leivo taikinasta pari pitkänmallista leipää. Anna kohota hyvin.

    Ripottele pinnalle vehnäjauhoja. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

    4 annosta

    4 broilerin rintafileetä

    1 rkl voita

    1 tl suolaa

    1 iso sipuli

    1 pieni mieto chilipalko

    parin sentin pala inkivääriä

    1 luomusitruuna

    1 valkosipulinkynsi

    1 tl juustokuminaa eli jeeraa

    2 tähtianista

    1 kanelitanko

    1/2 tl paprikajauhetta

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1 dl keltaisia rusinoita

    2 dl vettä

    100 g vihreitä oliiveja

    Ruskista broilerifileet kevyesti voissa. Laita fileet uunivuokaan tai pataan. Kuullota kuutioitu sipuli, valkosipuli, hienonnettu chili ja kuorittu ja kuutioitu inkivääri.

    Lisää pannulle sitruunankuori suikaleina, sitruunamehu, mausteet, rusinat, vesi ja oliivit. Kaada seos fileiden päälle vuokaan.

    Kypsennä uunissa noin tunti 175 asteessa. Tarjoa lisäksi kuskusta tai perunoita.

    1 prk (150 g) vihreitä kivettömiä oliiveja

    kourallinen persiljaa

    1 valkosipulin kynsi

    1/2 rkl sitruunamehua

    1/2 dl oliiviöljyä

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1 prk (160 g) kivettämiä mustia oliiveja

    1 valkosipulinkynsi

    1 rkl tomaattipyreetä

    1 dl aurinkokuivattua tomaattia

    1 rkl sitruunamehua

    2 rkl aurinkokuivatun tomaatin öljyä

    1 prk (150 g) vihreitä

    kivettömiä oliiveja

    4 pientä anjovisfileetä

    2 rkl kapriksia

    1 tl dijon-sinappia

    1/2 dl oliiviöljyä

    Laita tapenaden ainekset tehosekoittimeen. Pyöräytä karkeaksi tahnaksi.

    Levitä tahnaa leivän päälle, sekoita pastan joukkoon tai mausta uunikala ennen paistamista. Anneli Pessala

    Avaa artikkelin PDF