Metsä

Ruotsalaiset sellutehtaat paikkasivat puupulaa Brasilian eukalyptuksella

Metsä 12.04.2018

Tuontiin turvauduttiin, vaikka brasilialainen hake oli selvästi kalliimpaa kuin paikallinen puu.


Kankaanpää Jaana
Eukalyptusta varastoituna Kaskisten satamassa. Arkistokuva.

Ruotsin puumarkkinoilla korotettiin viime syksynä useita kertoja puun hintaa. Syynä oli kova puupula, jota puumarkkinoihin erikoistunut Wood Resource Quarterly (WRQ) kuvailee tuoreimmassa markkina-analyysissään.

"Kireä hankintatilanne Keski-Ruotsissa johti erikoiseen eukalyptushakkeen tuontiin Brasiliasta vuoden 2017 viimeisen vuosineljänneksen aikana. Tuontihakkeen hinta oli selvästi korkeampi kuin paikallisen lehtikuitupuun hinta", WRQ toteaa.

Land Skogsbruk -lehden mukaan brasilialaiseen puuhun joutui turvautumaan ainakin SCA.

Puupulaa pahensi poikkeuksellisen sateinen ja leuto alkutalven sää. Samaan aikaan sellun kauppa kävi kiivaana ja hinnat olivat huippuhyvät, joten tuotanto haluttiin pitää vauhdissa.

Ruotsissa lehtikuitupuun hinta on lukeutunut Euroopan alhaisimpiin tällä vuosikymmenellä. WRQ:n mukaan hinta oli laskenut kuuden vuoden ajan jatkuvasti. Viime vuonna hinta lopulta kääntyi nousuun.

Myös havupuuhakkeen tuonti Ruotsiin lisääntyi viime vuonna tuntuvasti. Haketta tuotiin maahan lähes tuplamäärä verrattuna viiden vuoden takaiseen tuontiin. Useimmiten hake tuli Latviasta, Norjasta, Virosta tai Suomesta.

WRQ:n mukaan aiemmin haketta ostettiin ruotsalaisille sellutehtaille, mutta nyt haketta tuotiin aiempaa enemmän myös energiakäyttöön. Viime vuonna halvin tuontihake oli peräisin Norjasta ja kallein Suomesta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT