Aarre: Koivusta voi valmistaa syötävää myös talvella – tuhkaa voi hyödyntää hampaidenhoidossa
Koivu on ravinteikas puu, jonka eri osista voi saada maukasta syötävää myös talvella.Koivun ohuista oksista voi keittää hienoaromista yrttiteetä. Lehtiä ja risuja voi kokeilla teenä tai keitteenä esimerkiksi niveltulehduksen ja korkean kolesterolin tukihoitoon.
Koivun lehdet, oksat ja silmut sisältävät salisylaatteja sekä B2-, B3- ja C-vitamiinia. Niiden kaliumpitoisuus on korkea. Koivunlehtien vaikuttavien aineiden määrä vaihtelee paljon eri vuodenaikoina ja vuosina.
Kuori sisältää betuliinia. Mahla sisältää jonkin verran sokeria ja runsaasti kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Koivun tuhka sisältää 65:tä eri alkuainetta, kuten kaliumia, kalkkia, magnesiumia ja mangaania.
Kevättalvella koivunoksia kannattaa taittaa maljakkoon. Kun ne alkavat muodostaa silmuja ja lehdenalkuja, niitä voi napsia suuhun sellaisenaan tai sekoittaa salaatteihin tai esimerkiksi porkkanaraasteeseen. Niistä voi myös valmistaa flunssan tuloa ehkäisevää snapsia.
Puista pudonneet, keltaiset, ehjät ja kiinteät lehdet sopivat lankojen värjäykseen ja myös ravinnoksi. Ne sisältävät vielä vanhanakin paljon flavonoideja ja hivenaineita. Loppukesän ja syksyn lehdet ovat sitkeitä, joten ne kannattaa käyttää ruokiin höyrytettyinä tai keitettyinä.
Puhdasta koivuntuhkaa pidetään erityisesti naisille sopivana ravinteena. Se voi helpottaa taipumusta hiivatulehduksiin, edistää yleistä hyvinvointia sekä piristää juhlimisen jälkeen.
Koivuntuhkajuoma valmistetaan siten, että yksi teelusikallinen tuhkaa sekoitetaan lasilliseen vettä. Sillä voi puhdistaa hampaat purskuttamalla tuhkavettä suussa 10 minuutin ajan. Sen jälkeen suu huuhdellaan purskuttelemalla ruokalusikallinen ruokaöljyä.
Muistathan, että elävän tai kuolleen puun osien ottaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin vaan vaatii maanomistajan luvan.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat



