MTK haluaa luoda Suomeen luontoarvomarkkinat – Uusi palvelu voisi tarjota alustan myös ekologiselle kompensaatiolle

”Monimuotoisuustavoitteisiin päästään, kun meillä on tarjota metsänomistajille ja yrityksille riittävästi työkaluja, kannusteita ja rahoitusta”, totesi MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola Metsähallituksen uhanalaisuusseminaarissa Helsingissä marraskuun viimeisellä viikolla.
MTK on nyt rakentamassa työkalua. Ensi vuoden alkupuolella avattava Luontoarvot.fi on palvelu, jonka avulla MTK haluaa synnyttää Suomeen niin sanotut luontoarvomarkkinat. Mäki-Hakolan mukaan palvelulla luodaan markkinalähtöisesti keinoja luonnon tilan parantamiseksi.
”Metsänomistajilla on metsiinsä liittyen erilaisia käyttötavoitteita. Luontoarvot.fi laajentaa metsänomistajan mahdollisuuksia metsiensä elinkeinolähtöiseksi hyödyntämiseksi.”
Kantava ajatus on se, että metsänomistaja voisi saada tuloja muustakin kuin puukaupasta.
Mäki-Hakola uskoo, että Luontoarvot.fi voi tulevaisuudessa tarjota alustan myös ekologiselle kompensaatiolle. Ekologisen kompensaation avulla ihmisen toiminnasta luonnon monimuotoisuudelle aiheutunut haitta hyvitetään lisäämällä luonnon monimuotoisuutta toisaalla.
Ympäristöministeriö kehittää parhaillaan ekologisen kompensaation mahdollisuuksia osana luonnonsuojelulainsäädännön uudistusta. Ministeriön mukaan kompensaatio on viimeinen keino, kun haittoja luonnolle ei voida muulla tavoin estää tai lieventää.
Vauhtia maisema-arvokauppaan
Tulevassa palvelussa voisi MTK:n mukaan edistää yksityisten luonnonsuojelualueiden perustamista tai maisema-arvokaupan kehittymistä.
Maisema-arvokauppa tai virkistysarvokauppa ei ole sanottavasti kehittynyt Suomessa. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että metsäalueen käyttäjät maksavat niin sanottua maisemahyvitystä metsänomistajalle, joka on sopimuksella sitoutunut hoitamaan metsiään ottaen huomioon luontoarvot.
Luonnonvarakeskus, Metsäkeskus ja Ruka-Kuusamon matkailuyhdistys aloittivat Kuusamossa syksyllä 2020 kokeilun maisema-arvokaupasta. Siellä lähtökohtana on monimuotoisuuden ohella matkailu. Sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden nähdään paranevan, kun matkailuyrittäjien lisäksi myös yksityiset metsänomistajat hyötyvät matkailusta.
Kokeilussa mukana olevat metsänomistajat voivat valita, haluavatko he säilyttää alueen koskemattomana sopimuskauden ajan vai käsitellä metsää tavalla, joka säilyttää metsän peitteisenä. Metsänomistajille maksettava korvaus määräytyy tämän mukaisesti.
Artikkeli on julkaistu Aarteessa 11/2021.
Metsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

Osaston luetuimmat
- Video: Taisto teki ylivertaisen marjapoimurin, joka vetää puolukkaa jopa 100 litraa tunnissa – ”Lanka on niin kestävää, että sillä voisi lyödä villisikaa”
- Ruotsalaismedia: Stora Enson Bresky sai äkkilähdön ympäristölinjansa takia
- Taimen kutee syksyllä – väärin tunnistettu kala voi tuoda tonnien laskun
- Metsätien kalliomurske on renkaiden surma: ”Ainut keino säästää renkaita on nopeuden alentaminen kävelyvauhdiksi”
- Karhun raatelemaa metsästäjää ampuneille ei syytteitä, erikoinen tapaus Sotkamossa katsottiin pakkotilanteeksi
- Koneen säätiön rahoitusta saanut Elokapina ilmoittaa tukkineensa Kemin sellutehtaan pääsisäänkäynnin
- Metsänomistajan viikon viisi tärkeintä uutista: Ostetun puun määrä jämähti, Kemera-tuen loppukiri, muutokset Stora Enson johdossa puhututtavat