Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Turvesaunasta apua vaihdevuosivaivoihin – seurannassa hoidot vähensivät kuumia aaltoja ja hikoilua

Naistentautien erikoislääkäri Leena Larvan tekemien turvesaunahoitojen tulokset ovat lupaavia.
Vähäisen tutkimuksen vuoksi ei tarkasti tiedetä, mikä turpeen ainesosista vaikuttaa milläkin tavoin.
Vähäisen tutkimuksen vuoksi ei tarkasti tiedetä, mikä turpeen ainesosista vaikuttaa milläkin tavoin. Kuva: Mikko Lehtimäki

Aino klinikat Oy:n toimitusjohtaja, naistentautien erikoislääkäri Leena Larva on kylvettänyt ihmisiä turvesaunassa 15 vuoden ajan. Vuonna 2008 hän kylvetti 18:aa vaihdevuosioireista kärsivää naista kahdesti viikossa kolmen viikon ajan. Hoidettavat täyttivät joka kerralla kaavakkeen, jolla seurattiin hoidon vaikutusta oireisiin.

Tulokset olivat lupaavia. Turvesaunahoidot vähensivät kuumia aaltoja ja hikoilua sekä sydämen rytmihäiriöitä ja unihäiriöitä, ja nivel- ja lihasoireet helpottivat. Tämän lisäksi koehenkilöt kokivat ärtyneisyyden, haluttomuuden ja saamattomuuden tunteiden helpottaneen.

”Oma teoreettinen käsitykseni on se, että turve ja sen humushapot stimuloivat imunestekiertoa samoin kuin liikunta ja että vaikutukset tulevat sitä kautta”, Larva sanoo.

”Lämmön vaikutus on vähäisempi, koska saunassa turve toimii kuin eriste. Myös kylmä, kuusiasteinen turve näyttää tuovan samantapaisia vaikutuksia.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Luotettavaa hoitoturvetutkimusta on Larvan mukaan tehty vähän, joten tarkasti ei tiedetä, mikä turpeen ainesosista vaikuttaa milläkin tavoin.

”Luultavasti humushapot ovat pääasiallinen ja laajasti vaikuttava ainesosa. Rikillä voi olla ihoa hoitavia vaikutuksia. Turpeen sisältämät luonnon estrogeenit ovat luultavasti lignaaneja, joita saattaa imeytyä ihon kautta pieniä määriä.”

Turvehoidoilla ei ole virallista asemaa koululääketieteessä, vaan tämänhetkisessä hoitostrategiassa ne kuuluvat kansanparannukseen.

Larvan mukaan lääketieteellisen aseman puutteen ei pidä antaa vähentää turvehoitojen arvoa. Hän itse luottaa kansanparannukseen lääketieteen rinnalla ja on liittynyt kansanparantajiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Suhtaudun kansanparannukseen samoin kuin käsikauppalääkkeisiin; jos niistä ei ole apua, mene lääkäriin.”

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.