Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pihkan on todettu lievittävän tulehduksia – näin käytät sitä kotihoidossa

Pihkapisarat hoitavat puuta, mutta myös ihmistä. Kuusenpihkaa myydäänkin jo Lääkelaitoksen hyväksymänä hoitotuotteena apteekeissa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Havupuilla vesisolukoiden välissä toimii pihkaa erittävä putkisto, pihkatiehyet. Pihka virtaa nestekierron ja ravinteiden mukana puun rungossa, oksissa, kuoressa ja neulasissa. Pihka koostuu muun muassa hartsihapoista ja kuitumaisista lignaaneista, jotka ovat puun omia antioksidantteja.

Kun pihka joutuu ilman kanssa tekemisiin, se hapettuu ja kovettuu pisaroina kaarnan pintaan. Haavaan kuivahtanut pihka estää puun nesteitä haihtumasta. Salaman puuhun avaamia pihka-apajia tulee vastaan harvoin, sen sijaan oksimisen jäljiltä pihkaa löytyy aina kotitarpeiksi. Pihkan sisältämät antimikrobiset molekyylit suojaavat puuta bakteereilta, sienitaudeilta ja tuhohyönteisiltä.

Lapissa perinteestä pioneerityötä

Lappilaiset kansanparantajat ovat vuosisatoja käyttäneet pihkaa ihmisten ja eläinten hoitamiseen. Metsänkävijän poskessa pihka on pyörinyt purukumina. Jos haaveri sattui kesken töiden, pehmennyt pihkapallo oli pikalaastari haavaan. Raapaisun, pureman, ruhjeen tai töytäisyn jälkiä pihkapeite puhdisti ja uudisti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun piti hoitaa tulehtuneita haavoja, pihka otettiin jälleen avuksi. Pihkavoidetta varten pihka sulatettiin voin kanssa, poron tai lampaan talissa tai sian laardissa.

Hankikelien aikaan pihkaa kopisteltiin valmiiksi repuntaskuun. Kesällä oli sopivaa luppoaikaa voiteen keittelyyn. Pihkavoide säilyi hyvin. Voidetta neuvottiin tekemään joko männyn tai kuusen pihkasta.

Lapissa ryhdyttiin 2000-luvun alussa käyttämään pihkaa myös terveyskeskuksissa, ensin vaivihkaa, sitten terveyskeskuslääkäreiden avaramielisen asenteen ansiosta vaihtoehtona. Kolarin terveyskeskuksen historiaan on jäänyt nuori lääkäri, sittemmin lääketieteen lisensiaatti Arno Sipponen, jonka valvonnassa pihka pääsi näyttämään voimansa.

Paikallisten reseptien mukaan valmistettu kuusenpihkasalva otettiin avuksi pitkittyneiden paine- eli makuuhaavojen hoidossa. Haavat alkoivat parantua. Tulosten rohkaisemana Sipponen käynnisti isänsä, Helsingin yliopistollisen keskussairaalan kliinisen patologian laitoksen johtajan, kanssa valtakunnallisen, monitieteellisen pihkatutkimuksen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuusen lahja lääketeollisuudelle

Tutkimukset osoittivat pian, että nykyaikaisilla keinoilla valmistettu pihkasalva on erittäin antimikrobinen ja turvallinen käyttää.

Tutkimuksessa selvitettiin myös paranemismekanismia. Pihkassa olevat rasvahakuiset yhdisteet pystyvät tunkeutumaan solukalvoihin. Sen sisältämät antimikrobiset aineet, kuten hartsihapot, estävät tulehdusta aiheuttavien bakteerien lisääntymisen. Näin elimistö pääsee käyttämään omaa puolustusmekanismiaan tehokkaammin.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että pihka pystyy tekemään toimintakyvyttömäksi jopa sairaalabakteerina tunnetun MRSA:n.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pihkavoiteella on käyttöä sairaaloissa sääri- ja makuuhaavojen sekä leikkaushaavojen jälkihoidossa. Pihkavoide nujertaa myös sitkeän jalkasienen. Myös psoriasisoireita saatetaan hoitaa pihkalla kortisonihoidon ohella tai sijasta.

Suomessa pihkaa kerätään hoitosalvaan lähinnä kuusesta, mutta myös männyn pihka on käyttökelpoista. Kreetalla kerätään paikallisen männyn pihkaa, mastikaa, hoitavaan purukumiin (kauppanimenä Elma) ja purukumilla torjutaan mahasyövän syntyyn altistavaa helikobakteeria.

Kenellä on taito yhdistää pihka voihin tai ihraan, tehköön sen vastedeskin. Pihkavoide on hyvä vara kotiapteekkiin.

Pihka kotihoidossa

  • Tulehtunut haava: Puhdista haava. Sivele pihkavoidetta harsotaitokseen ja peitä haava taitossiteellä. Vaihda side päivittäin.
  • Purema- ja pistohaavat: Taputa voidetta tai pehmitettyä pihkaa suoraan puhdistetun ja kuivatun pistohaavan päälle. Pihka ajaa ulos myös pistohaavaan jääneen tikun tai roskan.
  • Jalkasieni-ihottuma: Sivele voidetta ihottuma-alueille ja peitä jalat puuvillasukilla.
  • Mustelma, ruhje: Hiero kevyesti sivellen pihkaa esimerkiksi öljyyn sekoitettuna vaurioalueelle.
  • Painehaava: Pidä iho puhtaana, anna haavalle ilmakylpyjä ja levitä puhtaalle harsotaitokselle ohuelti pihkavoidetta. Aseta harso ärtyneen alueen päälle ja vaihda kääre päivittäin puhtaaseen. Omaishoitaja voi painehaavojen hoidossa pyytää ammattiapua kotisairaanhoidosta. Vanhuksen säärihaavojen hoito saattaa jatkaa kotona selviytymisen aikaa.
  • Pihkaöljyn valmistaminen: Pihkaöljyn pohjaksi sopii oliivi- tai manteliöljy. Jos pitäydyt kotimaisessa, valitse rypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä. Hierrä pihkahelmet (2 tl) huhmaressa ja sekoita öljyyn (1 dl). Jos haluat erityisen tasaisen öljyn, kuumenna pihka vesihauteessa öljytilkan kanssa ja ohenna jäähtyneenä kylmäpuristetulla öljyllä. Pihkaöljyä voi levittää suoraan iholle. Öljy sopii ennaltaehkäiseväksi ihohoidoksi tai haavan paranemisvaiheessa kudoksia uusivaksi jälkihoidoksi.
  • Kookospihkavoiteen valmistaminen: Tarvitset 2 tl kuusenpihkaa ja 8 rkl kookosöljyä. Yhdistä hienonnettu pihka hiertäen kookosöljyyn. Säilytä jääkaapissa suljetussa lasitölkissä. Kookospihka sopii erityisesti hilseilevälle iholle.

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinnat alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.