Sienillä täytetyt kesärullat

Vietnamilaiset kesärullat
(12 kpl)
1 paketti (n. 12 kpl) riisipaperiarkkeja
3–4 dl tuoreita suppilovahveroita (tai vastaava määrä kuivattuja)
Sienten marinadiin:
2 rkl limettimehua
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta tai soijakastiketta
(vettä tarpeen mukaan, jos käytät kuivattuja sieniä)
Sienten paistamiseen:
tilkka seesamiöljyä
Täytteet:
1 suuri porkkana
tuorekurkun puolikas
nippu pinaattikiinankaalia eli paksoita tai ruukku voimakkaan makuista salaattia (esim. romaine)
1 paketti riisinuudeleita
1–2 ruukkua minttua
1 ruukku korianteria
Laita sienet marinoitumaan edellisenä iltana. Jos käytät kuivattuja sieniä, tarkista nesteen määrä.
Aloita rullien teko paistamalla marinoidut sienet nopeasti pannulla seesamiöljyssä.
Leikkaa porkkana ja kurkku ohuiksi tikuiksi, poista kurkun siemenosa. Suikaloi pinaattikiinankaali tai salaatti ja hienonna yrtit.
Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Niitä ei tarvitse keittää, parin minuutin haudutus kuumassa vedessä riittää.
Varaa suurelle, laakealle lautaselle tai tarjottimelle lämmintä vettä ja sen viereen leikkuulauta tai muu rullaukseen sopiva alusta.
Kastele riisipaperiarkki pitämällä sitä lämpimässä vedessä muutaman sekunnin ajan ja valuta irtovesi pois. Aseta arkki leikkuulaudalle ja ala täyttää.
Asettele alimmaksi se täyte, jonka haluat näkyviin. Käytä jokaiseen rullaan sieniä, kaikkia vihanneksia, riisinuudelia ja reilusti yrttejä. Yhteen rullaan mahtuu 1,5–2 dl täytettä.
Rulla taitellaan kirjekuoren tapaan kostein sormin. Aloita taittamalla alareuna täytteen päälle, käännä sitten sivut keskelle päin ja kääri rulla napakaksi paketiksi. Älä pinoa valmiita rullia, sillä kosteat riisipaperit takertuvat toisiinsa.
Tarjoa kesärullat heti dippikastikkeiden kanssa.
Maapähkinädippi
0,5 dl makeuttamatonta maapähkinävoita
1–2 rkl soijakastiketta
1–2 rkl limettimehua
1 rkl ruskeaa sokeria
1 tl chilikastiketta (esim. sriracha)
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
kuumaa vettä tarpeen mukaan
Sekoita kulhossa kaikki ainekset paitsi vesi. Lisää vettä sen verran, että kastikkeesta tulee kyllin notkeaa dippikastikkeeksi.
Pikantti dippi
1 valkosipulinkynsi
pala tuoretta chiliä maun mukaan
1 rkl riisietikkaa
2 rkl kalakastiketta
puolen limetin mehu
1 rkl sokeria
(muutama rkl vettä)
Kuori valkosipulinkynsi ja silppua se ja chili. Sekoita kaikki ainekset ja huolehdi, että sokeri liukenee kokonaan. Maista ja laimenna hiukan vedellä sen mukaan, kuinka suolaisenkirpeää kastiketta haluat.
Osaston luetuimmat
- Arto naitti Nuffin ja Nissanin – ja siitä syntyi omaperäinen kone24.6.
- EU haluaa rajoittaa puun energiakäyttöä ‒ Suomessa palaa haketta ennätysmäärät24.6. Tilaajalle
- Kun haitallinen vieraslaji ilmestyi metsätien tuoreeseen murskeeseen, Pekka Heikkilä päätti toimia heti – ”Homman vaikeus tuplaantuu vuorokaudessa”21.6.
- Susia, hirviä ja irtokoiria – Itä-Suomen poliisi kertoo, miten eläimet työllistävät poliisia09:00
- Aarre | Isomäki: Hullut jumalat kaukaisella Olymposvuorellaan22.6.
- Perhojen rakentelijan pitää tuntea hyönteiset ‒ parhaimmillaan vavassa pitää olla kiinni erilainen perho aamulla ja illalla, kertoo konkari25.6. Tilaajalle
- Aarre | Mustikka on metsiemme terveysherkku – myös sen lehdet kannattaa hyödyntää23.6.