MT Metsä

Sienillä täytetyt kesärullat

Tutut, satoisat metsäsienemme sopivat myös aasialaisiin herkkuihin. Rullaa riisipaperin sisään esimerkiksi suppilovahveroita.
Kesärullat on mukava tehdä porukalla, jossa yksi pilkkoo kasvikset, toinen hoitaa täyttämisen ja kolmas valmistaa dippikastikkeet.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vietnamilaiset kesärullat

(12 kpl)

1 paketti (n. 12 kpl) riisipaperiarkkeja

3–4 dl tuoreita suppilovahveroita (tai vastaava määrä kuivattuja)

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sienten marinadiin:

2 rkl limettimehua

2 rkl vietnamilaista kalakastiketta tai soijakastiketta

(vettä tarpeen mukaan, jos käytät kuivattuja sieniä)

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sienten paistamiseen:

tilkka seesamiöljyä

Täytteet:

1 suuri porkkana

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

tuorekurkun puolikas

nippu pinaattikiinankaalia eli paksoita tai ruukku voimakkaan makuista salaattia (esim. romaine)

1 paketti riisinuudeleita

1–2 ruukkua minttua

1 ruukku korianteria

Laita sienet marinoitumaan edellisenä iltana. Jos käytät kuivattuja sieniä, tarkista nesteen määrä.

Aloita rullien teko paistamalla marinoidut sienet nopeasti pannulla seesamiöljyssä.

Leikkaa porkkana ja kurkku ohuiksi tikuiksi, poista kurkun siemenosa. Suikaloi pinaattikiinankaali tai salaatti ja hienonna yrtit.

Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Niitä ei tarvitse keittää, parin minuutin haudutus kuumassa vedessä riittää.

Varaa suurelle, laakealle lautaselle tai tarjottimelle lämmintä vettä ja sen viereen leikkuulauta tai muu rullaukseen sopiva alusta.

Kastele riisipaperiarkki pitämällä sitä lämpimässä vedessä muutaman sekunnin ajan ja valuta irtovesi pois. Aseta arkki leikkuulaudalle ja ala täyttää.

Asettele alimmaksi se täyte, jonka haluat näkyviin. Käytä jokaiseen rullaan sieniä, kaikkia vihanneksia, riisinuudelia ja reilusti yrttejä. Yhteen rullaan mahtuu 1,5–2 dl täytettä.

Rulla taitellaan kirjekuoren tapaan kostein sormin. Aloita taittamalla alareuna täytteen päälle, käännä sitten sivut keskelle päin ja kääri rulla napakaksi paketiksi. Älä pinoa valmiita rullia, sillä kosteat riisipaperit takertuvat toisiinsa.

Tarjoa kesärullat heti dippikastikkeiden kanssa.

Maapähkinädippi

0,5 dl makeuttamatonta maapähkinävoita

1–2 rkl soijakastiketta

1–2 rkl limettimehua

1 rkl ruskeaa sokeria

1 tl chilikastiketta (esim. sriracha)

1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

kuumaa vettä tarpeen mukaan

Sekoita kulhossa kaikki ainekset paitsi vesi. Lisää vettä sen verran, että kastikkeesta tulee kyllin notkeaa dippi­kastikkeeksi.

Pikantti dippi

1 valkosipulinkynsi

pala tuoretta chiliä maun mukaan

1 rkl riisietikkaa

2 rkl kalakastiketta

puolen limetin mehu

1 rkl sokeria

(muutama rkl vettä)

Kuori valkosipulinkynsi ja silppua se ja chili. Sekoita kaikki ainekset ja huolehdi, että sokeri liukenee kokonaan. Maista ja laimenna hiukan vedellä sen mukaan, kuinka suolaisen­kirpeää kastiketta haluat.