Aarre: Villiruokakursseja vetävä kokki Jouni Toivanen kertoo, mitkä kaksi asiaa jokaisen villivihanneksia keräävän pitää muistaa – ”Haluan, että jokainen kotikokki löytäisi villiyrtit” - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Aarre: Villiruokakursseja vetävä kokki Jouni Toivanen kertoo, mitkä kaksi asiaa jokaisen villivihanneksia keräävän pitää muistaa – ”Haluan, että jokainen kotikokki löytäisi villiyrtit”

Toivasen villiruokakurssilla kerätään luonnosta vihreä saalis, josta yksissä tuumin kokataan herkullinen illallinen.
Maria Miklas
”Olen itseoppinut villiyrttiharrastaja. Olen lukenut, innostunut, kokeillut, maistanut. Tykkään horsmista, koska ne ovat niin ruokaisia. Makuina saksankirveli ja pihlajannuput ovat suosikkejani”, Jouni Toivanen kertoo.

Seitsemän villivihanneksista innostunutta kurssilaista on kokoontunut Vanhankylänniemeen Järvenpäähän. Alkamassa on kokki Jouni Toivasen villiruokakurssi: ensin kerätään, sitten kokataan.

”On kaksi asiaa, jotka pitää muistaa. Kunnioita jokamiehenoikeuksia ja tunnista, mitä syöt. Puiden osia ei saa kerätä ilman lupaa, eikä kasveja pidä nyhtää maasta juurineen”, Toivanen aloittaa.

Hän lupaa, että löydämme tänään viitisentoista syötävää kasvia.

”Maistellaan, ovatko ne hyviä vai huonoja.”

Toivanen lähestyy villivihanneksia maku edellä, kokki kun on. Toki hän niiden terveysvaikutuksistakin jotain tietää mutta tekee heti selväksi, että se ei ole hänen erikoisalaansa eikä siksi puhu niistä.

Jokaiselle kurssilaiselle luonnon­antimien keräily on jossakin muodossa tuttua. Moni sienestää ja marjastaa. Kurssilta haetaan varmuutta villivihannesten keräämiseen.

”Luulen, että voisin rohkaistua keräämään. Poimin jo kilpikonnalleni ruokaa luonnosta, viimeksi vuohenputkea. Jos se maistui sille niin ehkä myös minulle”, järvenpääläinen Lulu Marins pohtii.

Seitsemän vuotta villiyrttikursseja vetäneen Jouni Toivasen tavoite kurssittamisessa on se, että mahdollisimman moni uskaltautuisi kokeilemaan pihan syötäviä kasveja.

”Haluan, että jokainen kotikokki löytäisi villiyrtit ja tajuaisi, että ihan tuossa vieressä kasvaa ruokaa.”

Häntä jopa vähän harmittaa, että villivihanneksia ei vielä kovin laajalti arvosteta. Siitä huolimatta hän on toiveikas. ”Kyllä mä näen, että tässä on tulevaisuus.”

Mitä villiyrttejä kurssilaiset löysivät ja millaisia herkkuja he niistä loihtivat? Lue koko juttu Aarteesta ja poimi myös Toivasen vinkit villiyrttien tunnistamiseen.

Katso uusin video
Lue lisää

Ruusunmarja on erinomainen C-vitamiinin lähde ja monikäyttöinen loppukesän herkku – Aarre kertoo, miten ruusunmarjaa voi hyödyntää

Aarre: Sata vuotta sitten maanomistaja takavarikoi Ilma Lindgrenin puolukat – ”Sen jälkeen Lindgren teki jotain sellaista, mistä hän ansaitsisi enemmän huomiota”

Aarre: Vaellusreissut yhdistävät ja luovat ainutlaatuisia muistoja – ”Huipulla tuuli niin, että posket lepattivat, ei voinut kuin nauraa!”

Villiyrttien keruusta on tullut valtavirtaa – toisin kuin satokasveilla, villiyrteillä ei ole edes katovuosia