Metsä

"Kasvua edelliskevääseen oli 50 prosenttia" – tämän puutavaran kysyntäpiikki alkoi koronakeväänä odotettua aiemmin

Kyllästetyn sahatavaran kysyntä ryöpsähti keväällä, kun nikkaritaitoiset jämähtivät koteihinsa rakentamaan terasseja.
Johannes Tervo
Hankinnoissa suositaan nyt kotimaisia vaihtoehtoja, mikä näkyy kestopuun myynnissä. Komposiitit ovat pääosin tuontitavaraa kuten myös viime vuosina yleistynyt lehtikuusi. Veikko ja Juho Veikko Jokimäki lastasivat kestopuuta kuormaan Laihialla viime perjantaina.

Iltapäivän aurinko hehkuu lämpöään, kun Veikko ja poikansa Juho Jokimäki lastaavat autoperäkärryynsä lankkukuormaa.

Sahalaatuinen kestopuu on menossa mökille rakennettavan puuvajan lattiarakenteisiin.

"Tuhohyönteiset eivät ota tähän kiinni polttopuuladon lattiassa. On se hyvä, että on kotimaista puuta", Veikko Jokimäki sanoo.

Kolmella pohjalaispaikkakunnalla puutavaraa myyvä Jari Alanko kertoo rajusta myyntipiikistä.

"Huhti-toukokuussa kasvua edelliskevääseen verrattuna oli 50 prosenttia. Tulin ostaneeksi loppueriä myös ulkomailta, joten tavaraa riitti tarjouseriksikin.

"Järeä 36x95-koko on ollut tarjouksessa 28x95-kokoa halvempaa. Kyllä se on tehnyt kauppansa", Alanko sanoo.

Kestopuu toimii puutavara- ja rautakaupoissa sisäänheittotuotteena. Moni muu myyjä on hänen havaintonsa mukaan kampanjoinut vasta kesäkuussa.

"Viime vuonna kysyntä oli vähän heikkoa, joten alalla ei ehkä varauduttu tähän", Alanko arvelee.

Kestopuusta rakennetaan seudulla nyt terassilaajennuksia ja laitureita, joita kevätjäät murjoivat laajalti Pohjanlahden rannikolla.

Kestopuuteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Ella Springare vahvistaa kysyntäbuumin. Alkusysäys kevään rakennussesongille aiheutui lumettomasta talvesta Etelä-Suomessa.

Kotona ja mökillä vietetyn ajan lisääntyminen ja muiden kulutusmahdollisuuksien karsiutuminen innostivat suomalaisia satsaamaan koteihinsa.

"Moni myös kaipaa tekemistä ja ajanvietettä. Terassiprojektista selviää kokemattomampikin nikkari."

Kyllästetyn sahatavaran valtakunnallinen myynti oli Springaren mukaan tammi-toukokuussa yli viisi prosenttia edellä viime vuotta. Kysynnän kasvu tulee lähes kokonaan kuluttajapuolelta.

"Kovin kysyntäpiikki kohdistuu terassilautoihin. Erityisesti leveät ja paksut tuotteet ovat käyneet hyvin kaupaksi."

Kotimainen kestopuu ei Springaren mukaan ole loppumassa kaupoista.

"Saatavuushaasteet ovat hetkellisiä ja tuotekohtaisia, ne voivat liittyä esimerkiksi joihinkin tiettyihin tuotepituuksiin."

"Tilanne johtuu siitä, että ennakkotoimitukset puutavarakauppoihin ovat olleet alkuvuodesta tavanomaisia, eikä aivan tällaista kehitystä huhti-kesäkuulle ole osattu ennakoida."

Vuosittain kestopuuta myydään Kestopuuteollisuus ry:n mukaan Suomessa reilut 200 000 kuutiota. Suurin osa menee yksityiseen piharakentamiseen, terasseihin, pihan kulkuväyliin, aitoihin ja laitureihin. Myös ympäristö- ja infrarakenteissa käytetään sitä.

Kestopuu on terasseissa yleisimmin käytetty puumateriaali. Turvallisuussyistä ainakin terassirungot tehdään lähes aina kestopuusta, vaikka terassikannessa käytettäisiinkin jotakin muuta materiaalia.

Miten kuluttajat suhtautuvat kestopuun ekologisuuteen, toiminnanjohtaja Ella Springare?

”Ekologisuus on kuluttajille koko ajan tärkeämpi kriteeri ja hyvä niin. Lähimetsistä saatavat pitkäikäiset puutuotteet ovat ekologisesti kestäviä ratkaisuja.”

”Kestopuun raaka-aine korjataan vastuullisesti hoidetuista metsistä, ja valmistusprosessi vie vain niukasti energiaa. Tuotteen kuljetusmatkat ovat lyhyitä ja loppukäyttäjät lähellä.

”Kestopuun käyttöikä on moninkertainen käsittelemättömään puuhun verrattuna, tämä säästää metsävaroja ja rakenteiden uusimisesta aiheutuvaa resurssienkäyttöä.”

Mikä on tuotteen valmistuksessa käytettävien puunsuoja-aineiden ympäristöystävällisyyden laita?

”Kestopuussa on toki myös puunsuoja-aineita. Nykyiset suoja-aineet ovat turvallisia. Niiden avulla moninkertaistetaan puun käyttöikä vaativissa, kosteissa käyttöolosuhteissa.”

”Kuluttajat tiedostavat myös oman roolinsa tuotteen käyttäjinä. Kestopuu ei ole kertakäyttötuote: Kannustamme ihmisiä huoltamaan terassiaan, jotta sen elinkaari olisi mahdollisimman pitkä, ja toimittamaan kestopuun kierrätykseen käytön jälkeen.”

”Kestopuuterassia kannattaa huoltaa vuosittain pesemällä ja pintakäsittelemällä, niin sen käyttömukavuus säilyy. Pintakäsittely voidaan tehdä esimerkiksi värittömällä tai sävytetyllä puuöljyllä.”

Johannes Tervo
Jari Alangon mukaan kesän myynti menee omalla painollaan, mutta syksy on kysymysmerkki yritysten irtisanomisten takia.
Katso uusin video
Lue lisää

Näin upea Mäenpään työväentalo ehostui 112 vuoden takaiseen asuun

Rakentamisen aloitukset elpymässä – uusien hankkeiden arvo 3,75 miljardia heinä–syyskuussa

MTK pelkää rakentamisen hankaloituvan maaseudulla ja kustannusten nousevan hiililaskennan myötä

Kaupungeissa rakennetaan usein vetisille maille ilmastoa kuormittaen – lakiuudistus pistää kunnat miettimään vähäpäästöisiä rakennuspaikkoja