MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Metsä

Mansikkarasioihin ja kalalaatikoihin uudenlaista kartonkia – ”Yhdestä keskikokoisesta harvennusmännystä saa noin 7 000 mansikkarasiaa"

Storan Enson Oulun tehtaalla aloitetaan pintakartongin valmistus tämän vuoden lopulla.
Stora Enso
Uudenlaista kolmikerroksista pintakartonkia käytetään esimerkiksi elintarviketuotteissa ja verkkokaupan pakkauksissa, joissa vaaditaan tavallista parempaa kestävyyttä. Kartonki voidaan lisäksi kierrättää jopa seitsemään kertaan.

Stora Enson Oulun tehtaalla pysähtyy syyskuun lopussa kaksi hienopaperikonetta lopullisesti. Toinen koneista muunnetaan kartonkikoneeksi, joka ryhtyy valmistamaan kraftlaineria eli aaltopahvin pinta-materiaalia.

Investointi maksaa 350 miljoonaa euroa ja sillä vastataan yhtiön mukaan markkinoiden kasvavaan kysyntään.

Uudenlaista kolmikerroksista pintakartonkia käytetään esimerkiksi elintarviketuotteissa ja verkkokaupan pakkauksissa, joissa vaaditaan tavallista parempaa kestävyyttä, materiaalin puhtautta ja ulkonäköä.

”Hyvä esimerkki tuotteesta, jonka pintakartonkia Oulu tulevaisuudessa valmistaa, on mansikkarasia, jonka Stora Enso toi Suomen markkinoille tänä kesänä”, kertoo Stora Enson liiketoimintayksikön johtaja Henna Pääkkönen-Alvim tiedotteessa.

”Yhdestä keskikokoisesta harvennusmännystä saa noin 7 000 mansikkarasiaa. Määrä korvaa 65 kiloa muovia perinteisissä muovirasioissa.”

Kartonki voidaan lisäksi kierrättää jopa seitsemään kertaan.

Korona-aikana kartongin kysyntä erilaisten pakkausten, kuten verkkokaupan, ruoka- ja hygieniapakkauksien sekä lääkepakkausten materiaaleiksi on jatkanut kasvuaan.

”Elintarvikebrändit haluavat, että myytävät elintarviketuotteet on pakattu uusiutuviin ja laadukkaisiin materiaaleihin. Myös elintarvikkeiden turvallisuutta koskevien määräysten tiukentuminen ja pakkausten painon alentaminen vaativat pakkausmateriaalilta enemmän kuin aiemmin.”

Aaltopahvipakkausta Pääkkönen-Alvim kehuu kevyeksi mutta jämäkäksi.

”Oulun kartonki on parhaimmillaan esimerkiksi tuoretuotteiden ja rasvaisten tai kosteiden elintarvikkeiden pakkauksissa.”

Stora Enson mukaan kartonkiset tuotteet tuovat säästöjä myös kuljetuksissa.

Aaltopahvista tehtyjen kalalaatikoiden kuljettamiseen tarvitaan vain yksi rekka, kun samaa määrää styroksilaatikoita kuljettaa seitsenkertainen määrä autoja.

Tuotantosuunnan muutos nostaa sellutehtaan vuosituotantokapasiteetin Oulussa 530 000 tonniin. Havukuitupuun tarve kasvaa 0,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Vuoden lopulla käynnistyvän kraftlainerikoneen kapasiteetti on 450 000 tonnia.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

UPM kannattavin kolmesta metsäyhtiöstä alkuvuonna – Metsä Group ja Stora Enso tekivät pakkauskartongeilla tulosta, UPM tarroilla ja erikoispapereilla

Puupäiväkoti peittosi muut hintavertailussa – Helsinkiin nousee lisää puisia opetustiloja

Myös Stora Enso löysi työmarkkinapomon Metsäteollisuus ry:stä – Kimmo Kurki uuteen tehtävään joulukuun alussa

Pohjanmaan kuitupuuta Kotkaan asti – kiitos kokojunakuljetusten: "Kaikki isot metsäyhtiöt kuljettavat nyt puuta Suupohjan radalla"