Metsä

Kirjanpainajien toinen sukupolvi ei vielä selviä talvesta Suomessa – Keski-Euroopassa tilanne on toinen ja siksi kanta kasvaa vauhdilla

Viileä ja sateinen sää hillitsi kirjanpainajien kannan kasvua heinäkuussa. Luke jatkaa seurantaa tänä vuonna syksyyn saakka, jotta toisen sukupolven kehittymisestä pohjoisessa saataisiin lisää tietoa.
Carolina Husu
Kirjanpainajien kantaa seurataan feromonipyydyksillä. Lapinjärven lisäksi epidemiaraja on mennyt rikki Vihdissä, Mäntsälässä ja Suonenjoella.

Heinäkuun alkupuoliskon viileä ja kostea sää näyttää jarruttaneen kirjanpainajien kehitystä, sanoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Markus Melin.

”Kantojen kasvu on ollut viileän ja sateisen jakson takia maltillista. Epidemiaraja on Lapinjärven lisäksi mennyt rikki Vihdissä, Mäntsälässä sekä Suonenjoella. Lisäksi useilla seurantapaikoilla Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa hätyytellään jo epidemiarajaa", hän kertoo.

"Se, kuinka korkeaksi kannat kasvavat ja nähdäänkö esimerkiksi toista sukupolvea riippuu etenkin elokuun lämpötiloista", Melin sanoo.

Epidemiaraja ylittyy, kun pyydysryhmässä on yli 15 000 kirjanpainajaa.

Tällöin metsien tuhoriski on tavanomaista korkeampi, sillä kirjanpainajien määrä riittää murtamaan puiden pihkapuolustuksen ja tappamaan eläviä pystypuita.

"Epidemiarajan ylittyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että alueella olisi laaja-alaista kirjanpainajan aiheuttamaa tuhoa elinvoimaisissa kuusimetsissä", toteaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Tiina Ylioja.

Luke seuraa tänä vuonna aiempaa tarkemmin kirjanpainajan toisen sukupolven kehittymistä.

"Pidämme valituilla alueilla pyydyksiä metsässä pidempään ja vaihdamme niihin feromoneja pitkälle syksyyn. Tavoitteena on päästä käsiksi mahdolliseen toiseen sukupolveen ja oppia lisää sen kehityksestä pohjoisissa oloissa."

Kirjanpainajien ensimmäinen sukupolvi viittaa talvehtineiden ja touko-kesäkuussa parveilleiden kirjanpainajien jälkeläisiin.

Toinen sukupolvi syntyy, jos ensimmäinen ehtii aikuistua ja lisääntyä vielä saman vuoden aikana.

Aikuistuakseen nopeasti kirjanpainaja vaatii pitkän, lämpimän ja kuivan jakson.

Heinäkuun alun märkyys hidasti kuusen kaarnan alla kasvavien kirjanpainajien kehittymistä. Melinin mukaan viileät säät saattavat viivästyttää myös sen lisääntymistä.

"Loppukesän ja alkusyksyn säät ratkaisevat tilanteen toisen sukupolven osalta."

Joskus lajilla esiintyy myös sisarsukupolvia. Tällöin talvesta selvinneet emoyksilöt parveilevat alkukesän lisäksi myös kesä–heinäkuun vaihteessa.

Ensimmäisen kerran toisen sukupolven syntyminen todettiin vuonna 2010.

Melinin mukaan tällä hetkellä tilanne on se, että toinen sukupolvi saattaa syntyä mutta ei selviä talven yli. Kun toinen sukupolvi kuolee jo ennen talvea, ei kirjanpainajien määrä pääse tuplaantumaan seuraavaksi kesäksi.

"Loppukesän ja alkusyksyn sääolosuhteet määräävät sen, ehtiikö toinen sukupolvi kehittyä tarpeeksi vahvaksi ja aikuismaiseksi, jotta se selväisi talvesta."

Melinin mukaan tällä hetkellä tilanne ei Suomessa näytä siltä. "Sen sijaan Etelä-Ruotsissa näin kävi vuonna 2018."

Ennen talvea toinen sukupolvi ehtii kuitenkin iskeytyä kuusiin.

Luke pyrkiikin selvittämään myös toisen sukupolven aiheuttamien mahdollisten tuhojen laajuutta, sillä toistaiseksi aiheesta tiedetään varsin vähän.

Keski-Euroopan metsänomistajille kirjanpainajat ovat aiheuttaneet valtavat metsätaloudelliset tappiot.

Kanta kasvaa alueella vauhdilla, koska kahden sukupolven syntyminen samana kesänä on jo vakiintunut tilanne.

"Vuonna 2018 Tšekissä havaittiin jopa kolmaskin sukupolvi", Melin sanoo.

Keski-Euroopassa kanta on paisunut niin suureksi, että kirjanpainajat iskevät yleensä myös terveisiin pystypuihin.

Suomessa kirjanpainajien laajempi epidemia vaatii vielä levitäkseen myrskypuita tai muuten heikentyneitä puita.

"Täällä taustakanta ei ole niin suuri, että ne pystyisivät tappamaan terveitä puita ilman vipuvartta, kuten myrskyä."

Ilmaston lämpeneminen voi kuitenkin muuttaa tilannetta tulevaisuudessa.

Jos kesät ovat aiempaa lämpimämpiä ja kuivempia sekä syksyt leudompia, voi kirjanpainajan toinen sukupolvi olla todennäköisempi ilmiö myös Suomessa, Melin ennakoi.

Juttua päivitetty 27.7.2020 kello 9:15: lisätty tieto epidemiarajan ylittymisen vaikutuksesta metsään.

Lue myös:

Puuntuholaisten feromoni johdattaa vainukoiran vihulaisten jäljille – labradorinnoutaja on oiva etsijä

Katso videolta väläys Keski-Eurooppaa kurittavista hyönteistuhoista – "Tilanne historiallisen vakava", sanoo Itävallan metsänomistajien pääsihteeri

Katso uusin video: Näin klapi kuplii, kun se on tarpeeksi kuiva
Lue lisää

Metsätuhoja aiheuttava havununna hivuttautuu kohti pohjoista – havaittu jo Pohjois-Karjalaa ja Pohjois-Savoa myöten

Helsingin metsissä on erittäin runsaasti lahoja puita – "Kuka vastaa, jos hiihtäjä tai päiväkotilapsi jää alas rysähtävän puun alle?"

Kirjanpainajakannat lievässä kasvussa aiempiin vuosiin verrattuna – kuoriaisia jäi runsaasti pyydyksiin vielä syyskuussa

Kaarnakuoriaiset ovat aiheuttaneet valtavia tuhoja metsissä – Koneviesti testasi, onko kuoriaisansoista apua metsätuhojen ehkäisyssä