Metsä

Katso videolta väläys Keski-Eurooppaa kurittavista hyönteistuhoista – "Tilanne historiallisen vakava", sanoo Itävallan metsänomistajien pääsihteeri

Video vie Saksan Baden-Württembergiin, jossa kuivat vuodet ovat kiihdyttäneet hyönteistuhoja.
Juha Roininen / EUP-IMAGES
Saksan Bambergissa viime kesä oli historiallisen kuiva. Nyt sama tilanne on toistumassa tänäkin vuonna.

Kuivat kevät ja alkukesä ovat lisänneet kirjanpainajien lentoja Keski-Euroopan metsissä.

Yksi tuhoista pahiten kärsineistä maista on Itävalta. Viime vuonna metsätuhot veivät maassa 11 miljoonaa kuutiometriä puuta, mikä pakotti metsänomistajat hakkaamaan metsiään ennätystahtia.

Kaikesta tuhopuusta noin viisi miljardia kuutiota oli hyönteisten, erityisten kirjanpainajien aikaansaamia.

"Tilanne on historiallisen vakava. Olemme saaneet tukea valtiolta jonkin verran, mutta edelleen kuolleen puun korjuukustannukset ylittävät puun myyntihinnan, joka laahaa alhaalla", Itävallan metsänomistajajärjestön pääsihteeri Bernhard Budil kertoo MT:lle.

Kuusia tappavat kirjanpainajat lentävät jopa neljä kertaa vuodessa. Koska talvi on leuto, ne lentävät myös tavallista aikaisemmin talven päätyttyä.

Tuhopuuta ostaneet sahat ovat olleet pitkään tukossa ylitarjontatilanteen takia. Nyt tilanne on hetkeksi helpottamassa.

"Viime viikkoina sahat ovat ostaneet metsänomistajilta tuhopuuta pitkästä aikaa. Kirjanpainajan meneillä olevien lentojen myötä pelkona kuitenkin on, että yritysten varastot täyttyvät taas nopeasti", Budil kertoo.

”Samaan aikaan Saksasta ja Tšekeistä tulee halpaa tuhopuuta, jonka kanssa emme voi kilpailla.”

Tuhojen laajuus pakottaa metsäsektoria muuttumaan. Budil uskoo, että nykyinen, kuusipainotteinen metsärakenne ei ole kestävä ratkaisu pitkällä aikavälillä.

”Metsätaloutta pitää muuttaa. Lehtipuita pitää jatkossa istuttaa enemmän ja niiden lisäksi kokeilla uusia, ilmastokestäviä lajeja. Tämä vaatii tutkimusta ja lisätietoa, mutta suunta on jo selvä: muutoksen on tapahduttava nopeasti.”

Itävallan metsäsektorin rakenne muistuttaa paljon Suomea. Maan pääpuulaji on kuusi ja teollisuus nojautuu sekä sellun että sahatavaran tuotantoon. Tiukkaa suojelua maassa on moneen metsämaahan verrattuna enemmän, johtuen ennen kaikkea vuoristoalueista.

Lue myös:

Metsätuhot eivät ole laantuneet Keski-Euroopassa – suomalaiset ryntäsivät avuksi Saksan kirjanpainajatuhoihin, mutta kehno sää ja huono puumarkkinatilanne kiusaavat

Tältä näyttää järeiden tuhopuiden korjuu Saksassa – "Luonnonsuojelijat sanoo, että metsäkoneet tuhoaa metsää"

Saksan ympäristöjärjestöt: Metsätuhojen syynä yksipuolinen metsänhoito – metsänomistajat harmissaan syytöksistä

Katso uusin video
Lue lisää

Ilmastoviisasta maa- ja metsätaloutta sekä muuta maankäyttöä kehittäviin hankkeisiin 103 miljoonaa euroa – asetus määrärahan käytöstä lausunnoille

Kirjanpainajakannat lievässä kasvussa aiempiin vuosiin verrattuna – kuoriaisia jäi runsaasti pyydyksiin vielä syyskuussa

Selvitys: Metsänhoidossa syytä varautua tuhoriskin kasvuun – kuusi ongelmissa ilmaston lämmetessä

Aila runteli pahiten Pohjanmaan metsiä – videolla myrsky tuivertaa Raippaluodon sillalla: "Köykäisempi tyyppi olisi lentänyt"