Metsä

Maailmasta on kadonnut lähes 100 miljoonaa hehtaaria metsää parissa vuosikymmenessä, arvioi YK:n järjestö

Metsien katoaminen on kiihtynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana etenkin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta sekä Kaakkois-Aasiasta.
LEHTIKUVA/AFP
Suurin syy metsien kaatamiseen on järjestön mukaan tilan raivaaminen maatalouden tarpeisiin.

Maailmasta on viimeisen parin vuosikymmenen aikana kadonnut lähes 100 miljoonaa hehtaaria metsää, kertoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön raportti.

Järjestön mukaan metsien vähentyminen on jatkunut pitkään. Tahti on kuitenkin hieman hidastunut.

Metsien katoaminen on kiihtynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana etenkin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta sekä Kaakkois-Aasiasta.

Kato on ollut runsasta myös osissa Keski-Amerikkaa ja Latinalaista Amerikkaa, mutta näillä alueilla metsien hävitys on jonkin verran hidastunut.

Suurin syy metsien kaatamiseen on järjestön mukaan tilan raivaaminen maatalouden tarpeisiin. Tätä tapahtuu erityisesti vähemmän kehittyneissä maissa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön raportissa mainitaan erityisesti laajamittainen kaupallinen maatalous, muun muassa nautakarjan pito sekä soijapapu- ja palmuöljyviljelmät.

Metsien osuus maailman maapinta-alasta on vähentynyt kahdessa vuosikymmenessä 31,9 prosentista 31,2 prosenttiin. Yhteensä metsiä on noin 4,1 miljardia hehtaaria, raportissa kerrotaan.

Osissa Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa ja Aasiaa metsien pinta-ala oli viiden viime vuoden vertailussa pysynyt samana tai jopa noussut. Syynä tähän ovat toimenpiteet, jotka tähtäävät metsittämiseen ja metsien luonnolliseen laajenemiseen.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Suojelu vie työpaikkoja

Luonnon monimuotoisuus pitäisi ottaa osaksi BKT:n arviointia: "Nyt BKT voi kasvaa, vaikka luonnon tila heikkenee"

Yle uutiset: Venäjän metsäpalot savuttavat Etelä-Karjalassa – ilmanlaatu on hyvä suurimmassa osassa maakuntaa

Yle uutiset: Etelä-Savossa tulossa ennätyksellinen puukauppavuosi