Metsä

Metsä Fibre teki esisopimuksen Kemin biotuotetehtaan puun vastaanottolaitteistosta

Täysin autonominen ja tekoälyä hyödyntävä laitteisto on maailman mittakaavassakin uusi ratkaisu.
Pekka Fali
Biotuotetehtaan hankesuunnittelun projektijohtaja Jari-Pekka Johansson esitteli hanketta Kemissä vuosi sitten. Arkistokuva.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre Oy ja Andritz Oy ovat allekirjoittaneet esisopimuksen Kemin biotuotetehtaan puuraaka-aineen vastaanotto- ja syöttölaitteistosta.

Toimitus kattaa kaksi automatisoitua siltanosturia. Sen kotimaisuusaste on 45 prosenttia.

Vastaava täysin autonominen ja tekoälyä hyödyntävä laitteisto on maailman mittakaavassa uusi ratkaisu puuraaka-aineen vastaanotossa, varastoinnissa ja syötössä prosessiin.

"Täysin automatisoitu puunkäsittelylaitteisto on hyvä esimerkki myös edelläkävijyydestämme. Kemin uudelle biotuotetehtaalle hankitaan parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa ja olemme valmiita tällaisiin uudenlaisiin ratkaisuihin, joilla voimme kehittää biotuotetehdaskonseptiamme", projektijohtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä kertoo.

Kemin biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arvioinnissa puukentän meluvaikutusten minimointi nähtiin yhtenä keskeisenä asiana.

"Ympäristövaikutusten minimointi on tärkeä asia ja tämä laitteistovalinta auttaa osaltaan vähentämään puunkäsittelyn meluvaikutuksia", Johansson toteaa.

"Yksi Metsä Groupin strategisista kestävän kehityksen tavoitteista on, että vuonna 2030 emme käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita tuotannossamme, emmekä tuota lainkaan fossiilisia hiilidioksidipäästöjä. Kemin biotuotetehdas tukee osaltaan tämän tavoitteen saavuttamista."

Puunkäsittelylaitteisto sijoitetaan niin, että puun purkualueet ja puukenttä ovat laitteiston lähellä ja näin minimoidaan puuraaka-aineen siirtelytarve.

Puuautojen kohtaamiset on vältetty yksisuuntaisella kiertoreitillä ja autoliikenne ei risteä missään vaiheessa raideliikenteen kanssa. Puuautojen yksisuuntaisella kulkusuunnalla vältetään myös peruutukset ja niistä aiheutuvat varoitusäänet.

Kemin biotuotetehdasprojekti etenee suunnitellusti, hankkeessa edistetään laitehankintojen lisäksi muun muassa ympäristöluvitusta, rahoitusneuvotteluja ja uuden tehtaan tarvitsemaa logistiikkaa. Toteutussuunnittelu käynnistettiin elokuun alussa 2020. Tämä tarkoittaa tehtaan tekniikan, rakentamisen, asennusten ja käyttöönoton yksityiskohtaista suunnittelua ja valmistautumista rakennusvaiheeseen.

Metsä Groupin mukaan 1,5 miljardin euron investointipäätös biotuotetehtaasta tehdään aikaisintaan tänä syksynä.

Kemin biotuotetehdas valmistaisi vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä lukuisia muita biotuotteita. Investointi turvaisi nykyiset 250 työpaikkaa Kemin tehtaalla.

Suomessa biotuotetehdas työllistäisi yhteensä noin 2 500 henkilöä eli 1 500 henkilöä enemmän kuin nykyinen Kemin sellutehdas.

Katso uusin video
Lue lisää

Paperintuotanto uhkaa pudota Suomessa 1970-80-lukujen tasolle – koronakevät sulatti graafisten paperien viennistä liki kolmanneksen

Metsä Groupin heinä–syyskuun tulos on arvioitua suurempi – kartongin ja sellun teko kannattivat odotettua paremmin

Metsä Groupin Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan valmistelutöitä voi nyt seurata web-kameroiden kautta

Metsä Groupin Hämälä odottaa Kemin tehtaalle ympäristölupaa marraskuussa – "Sitten alkavat olla elementit koossa"