Metsä

Otson suurin puukauppavelka yksityishenkilölle lähes 40 000 euroa – puurahat ovat maksamatta myös lukuisille kunnille ja seurakunnille

Suurin yksittäinen metsäkauppojen velkoja on kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj.
Kari Salonen
Otson puukauppavelkojen määrät yksityisille puunmyyjille ovat tyypillisesti muutamia satoja tai muutamia tuhansia euroja.

Otso Metsäpalvelut Oy on velkaa puunostoista runsaan miljoonan euron verran, selviää yhtiön käräjäoikeudelle toimittamasta yrityssaneeraushakemuksesta.

Yksityisille metsänomistajille maksamatta jääneet puukauppavelat vaihtelevat muutamasta eurosta yli 38 000 euroon. Yli 30 000 euron yksityisiä puukauppavelkojia on kolme, noin 20 000 euron velkojia muutamia ja 10 000–20 000 euron velkojia noin kymmenen.

Suurin yksittäinen metsätilivelaksi merkitty velka on kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:llä: 91 000 euroa.

Pienempiä velkoja puunmyyjille on paljon – yli tuhannen euron saatavista kaikkiaan noin sata koskee puukauppoja.

Otso on ostanut puuta myös lukuisilta kunnilta ja seurakunnilta. Kunnista suurimpia puukauppojen velkojia ovat Kontiolahden kunta (37 000 euroa), Haminan kaupunki (25 000 euroa), Utajärven kunta (23 000 euroa), Kivijärven kunta (13 500 euroa), Tyrnävän kunta (13 000 euroa) ja Kinnulan kunta (9 000 euroa). Myös Ylivieska, Multia ja Jyväskylä velkovat tuhansien eurojen puukaupparahoja. Haapaveden seurakunnalle on jäänyt maksamatta lähes 10 000 euroa ja Kauhajoen seurakunnalle lähes 4 000 euroa.

Velkojina on niinikään Suomen suurimpia metsänomistajia kuten Finnsilva Oyj, jonka omistajia ovat muun muassa Dasoksen metsärahasto, Metsäliitto Osuuskunta ja MTK ry: 27 000 euroa. Metsähallituksen Metsätalous Oy velkoo Otsolta 15 000 euron saatavaa.

Otson ylivoimaisesti suurimpia velkojia ovat verottaja ja OP Yrityspankki, molemmat noin 2,8 miljoonan euron summilla. Kokonaisvelka on runsaat 12 miljoonaa euroa.

Lue myös:

Otso on metsänomistajille velkaa puukaupoista yli miljoona euroa

Otso Metsäpalvelujen saneeraushakemus hyväksyttiin käräjäoikeudessa

Otso Metsäpalvelut hakeutuu yrityssaneeraukseen

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Nouseeko julkinen velka jo sietämättömäksi?

Otson yrityssaneeraus herättää suurta hämmennystä – toimitusjohtaja uskoo metsäpalvelujen valoisaan tulevaisuuteen

Otson yksityistäminen oli outo soppa, nyt kärsivät asiakkaat ja yhteistyökumppanit

Kuitupuun hinta kaihertaa metsänomistajaa – "Kuitua olisi monella tarjolla ja tukkileimikoissa odotetaan hintapiikkejä"