Metsä

Tutkimus: Länsi-Kanadan metsäkatastrofi uhkaa koko Pohjois-Amerikan havumetsävyöhykettä

Mäntyjä tappava vuoristoniluri on levinnyt Kalliovuorten itäpuolelle, missä puut eivät ole sopeutuneet hyönteiseen.
Bchernicoff /Creative Commons-BY-SA-3.0
Vuoristoniluri on aiheuttanut laajoja metsätuhoja muun muassa Kalliovuorten alueella. Oheinen kuva on lisensoitu Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported -lisenssillä (linkki lisenssiin artikkelitekstin lopussa).

Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa laajoja metsätuhoja aiheuttanut kaarnakuoriainen, vuoristoniluri, on vaarassa levitä koko Pohjois-Amerikan havumetsävyöhykkeelle.

Näin ennustaa professori Allan Carroll Brittiläisen Kolumbian yliopistosta kollegoineen.

Aikaisemmin vuoristoniluria ei tavattu Kalliovuorten pohjoisosien itäpuolella, mutta viime vuosina se on levinnyt alueelle tuulen mukana ja alkanut lisääntyä. Hyönteisen esiintymisalue on laajentunut vuoden 2006 jälkeen vuosittain keskimäärin 80 kilometriä itään.

Uudella levittäytymisalueella puut eivät ole sopeutuneet vuoristoniluriin eivätkä ne siksi puolustaudu hyönteisten hyökkäyksiä vastaan yhtä voimakkaasti kuin hyönteisen alkuperäisellä elinalueella. Tämä tekee uusista alueista erityisen alttiita vuoristonilurin tuhoille.

Maltillisen lämpenemisen ilmastoennusteessa suuri osa koko Pohjois-Amerikan havumetsävyöhykkeelle muuttuu alttiiksi vuoristonilurille vuoteen 2070 mennessä.

Vuoristoniluri iskeytyy luontaisesti lähinnä kontortamäntyyn. Uusilla alueilla hyönteinen on iskeytynyt lisäksi banksinmäntyyn sekä kontorta- ja banksinmännyn risteymiin.

Vuoristonilurin viimeisin, yhä käynnissä oleva massaesiintymä on ennennäkemättömän laaja. Vuodesta 1999 alkaen puita on kuollut 18 miljoonan hehtaarin alueella.

Tuhoalttiutta ovat lisänneet sekä lämpenevä ilmasto että metsäpalojen torjunta. Vanhojen ja kaarnakuoriaisille alttiiden metsien osuus on kasvanut, kun palot eivät ole uudistaneet metsiä.

Carroll esitteli tutkimustuloksia vuoristonilurin levittäytymisestä Metsätieteen Päivässä tiistaina 20.10. Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna etäyhteydellä.

Ennuste vuoristonilurin levittäytymisestä on esitetty Forest Ecology and Management -lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Oheinen kuva on lisensoitu Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported -lisenssillä.

Lue myös:

Metsäpalot ja hyönteistuhot pakottavat sahateollisuuden vähentämään tuotantoa Länsi-Kanadassa – palot ylittäneet miljoona hehtaaria kahtena viime vuonna

Kolumni: Suomen vältettävä Kanadan hiilinielukato

Katso uusin video
Lue lisää

Maaseudulle tarvitaan toivoa tuovia tarinoita

Metsänhoidon suositukset täydentyvät ilmastokestävyydellä – tarjoavat jatkossa neuvoja ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen

Korona aiheutti bambupulan – Kanada joutuu palauttamaan pandoja Kiinaan, Ähtärin pandoilla ei ole pulaa popsittavasta

Ainakin 16 ihmistä kuoli ampumisessa Kanadan maaseudulla