Metsä

”Nautin voidessani tehdä metsässä hyvää jälkeä" – metsäammattilaista harmittaa, kun palstat hoidetaan myöhässä

Tuomo Tuomisto haluaa tarjota yrityksessään töitä nuorille turvapaikanhakijoille.
Rami Marjamäki
Nuorten metsien kunnostuksessa viivyttely nostaa kustannuksia, muistuttaa Tuomo Tuomisto.

Hämeenkyrössä metsäalan yritystä johtavan Tuomo Tuomiston päivät koostuvat monipuolisista metsäalan töistä. Yrittäjää työllistävät niin metsän hoitoon liittyvät toimeksiannot kuin myös hankalien puiden kaato maasta käsin sekä kiipeilytekniikalla.

”Työn yksi isoista plusmerkeistä on monipuolisuus. Tästä esimerkkinä ovat Kyröskosken voimalaitoksen turbiiniputken yläpuolelta kaatamani puut.”

”Kohteessa oli tehtävä vaadittavat varotoimenpiteet ja oltava huolellinen, sillä puiden päätyminen voimalan turbiiniin olisi ollut hyvin ikävä asia”, Tuomisto toteaa.

Koronavirustilanne näkyi positiivisesti Tuomiston yrityksen työssä viime vuonna.

”Istutukset lisääntyivät selkeästi. Lisää tuli myös raivaushommia, eli oma työtilanteeni vahvistui.”

”Uusi tilanne näkyi myös siinä, että ulkomaalaiset työntekijät vähenivät. Itse en ole tosin käyttänyt kuin suomalaisia työntekijöitä sekä nuoria turvapaikanhakijoita, joille olen halunnut tarjota mahdollisuuden oppia työntekoa.”

Merkittävä osa Tuomiston työtä on metsänhoito. Hän sanoo olevansa hieman harmissaan siitä, etteivät kaikki metsänomistajat hoida riittävästi omaisuuttaan.

”Se on ikävää. Osa metsänomistajista hoidattaa metsäänsä myös viiveellä, mikä lisää hoitotoimenpiteiden kustannuksia sekä vähentää työn mielekkyyttä.”

Tuomisto painottaa metsäomaisuudesta huolehtimisen tärkeyttä tulevaisuuttakin ajatellen.

”Metsänhoito on satsaus tulevaisuuteen. Tämä kannattaa muistaa silloinkin, vaikka metsä sijaitsisi kaukana omalta asuinpaikkakunnalta.”

”Monilla metsänhoitoon vaikuttaa toki se, miten puukauppa käy. Jos kauppa ei käy, ei sieltä saada myöskään rahaa metsän hoitotöihin. Mikäli kaupoilla saadaan rahaa, näkyy se taimikonhoidossa ja metsän varhaishoidossa.”

Ennen ryhtymistään metsäalanyrittäjäksi työskenteli Tuomisto kuljetusalalla ajaen rekkaa sekä toimimalla terminaalissa työnjohtajana. Tarkkaan aikataulutettu työ alkoi kuitenkin vähitellen kääntää miehen ajatuksia toisenlaisen arjen suuntaan.

”Olin vasta 23-vuotias aloittaessani työnjohtajana. Tehtyäni alan töitä seitsemän vuotta, tuli sille tielle osittainen päätepiste.”

Tuomiston mainitsema osittainen päätepiste osui vuoden 2006 syksyyn, milloin hän suuntasi pidennetylle kesälomalle miettimään tulevaisuuttaan.

”Raivailin isäni metsiä ja kyselin samalla töitä paikalliselta metsänhoitoyhdistykseltä sekä Metsä Groupilta. Heiltä järjestyi raivaushommia, minkä vuoksi päätin perustaa toiminimen.”

Hämeenkyröläinen jatkoi kuitenkin vielä kaksi vuotta raskaan kaluston ratissa tehden samalla myös raivauksia.

”Vuonna 2009 tein päätöksen keskittyä täysin metsäalalle. Samana vuonna palkkasin ensimmäisen työntekijän, ja siitä homma lähti kasvamaan. Tällä hetkellä minulla on kuusi työntekijää, ja kesäisin määrä nousee pariinkymmeneen.”

Historian läpikäymisen jälkeen painuu Tuomiston ajatus jälleen sydämen asiaan, metsänhoitoon.

”Nautin voidessani tehdä metsässä hyvää jälkeä. Nuoren metsän kunnostuksessa onkin hyvä saada raivattua metsää riittävän avaraksi ja kerätä pois pienpuusto, ettei sinne tarvitse mennä heti uudelleen. Tämä on tärkeää myös juurakoita ja pintakasvillisuutta ajatellen, ne pysyvät näin paremmassa kunnossa.”

Tuomisto on kohdannut metsänhoidon parissa myös eläinten suhteen haastavan kohteen.

”Olin istuttamassa taimia Suodenniemellä. Siellä maasto sihisi kyykäärmeistä, eli niiden kanssa oli oltava todella tarkkana.”

”Myös taimilaatikko oli katsottava huolella ennen taimien ottoa, ettei käärme ollut luikerrellut sinne. Homma hoitui kuitenkin sovussa ja sekä minä että käärmeet selvisimme ilman vaurioita.”

Katso uusin video: Näin sutjakasti sahapihan tukkikoura muuttuu lumiauraksi
Lue lisää

Video: Näin käy, jos metsän jättää hoitamatta

Yhteismetsässä puuomaisuus hoituu vähällä vaivalla –"Järkevä omistusmuoto varsinkin silloin, kun metsänomistajalla ei ole itsellään mahdollisuuksia panostaa asiaan riittävästi"

Raivaussaha kouraan ja töihin

Tehdaspäätös luo valoa tulevaan