Metsä

EU-valiokunta hakee metsien määritelmiin joustoja biodiversiteettilausunnossa – "Jäsenmaita ei voi panna yhteen muottiin"

Maatalousvaliokunta haluaa vanhojen metsien määritelmän jäsenmaiden valmisteluun.
Kari Salonen
Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta toivoo, että metsien käytön ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen ulottuvuus näkyisivät biodiversiteettistrategiassa paremmin.

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta hyväksyi torstaina EU:n biodiversiteettistrategiaa koskevan lausunnon. Se laajentaa näkökulmaa metsien käyttöön ja luonnon monimuotoisuuteen, meppi Elsi Katainen (kesk.) kertoo.

"Lausunnossamme ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen näkökulma ovat tasapainossa komission esittämää strategiaa paremmin. Lähdemme siitä, että kestävä maa- ja metsätalous ovat luonnon monimuotoisuudessa ratkaisijan roolissa. Luonnontila ei parane yksipuolisia suojelutavoitteita asettamalla vaan ihmisten tekemillä hoitotoimenpiteillä, ja siihen maanviljelijöitä ja metsänomistajia pitää kannustaa, ei pakottaa."

Euroopan komissio julkaisi luonnon monimuotoisuutta käsittelevän biodiversiteettistrategian viime vuonna ja sitä on pidetty metsien kannalta yksipuolisena. Metsien kestävän käytön sijaan komission strategia painottaa ennallistamista, suojelua ja metsittämistä.

Komissio esittää myös suojelutavoitetta vanhoille metsille, vaikka niille ei ole EU-maiden kesken yhteistä määritelmää. Valiokunta vaatiikin, että määritelmät tehdään kansallisesti.

"Linjaamme selvästi, että metsäpolitiikka ja siihen liittyvien käsitteiden määrittely kuuluu jäsenmaille. Vaadimme vapaaehtoisten suojeluohjelmien huomioimista ja kannustamme niihin osallistumiseen. Annamme myös vahvan tuen luonnon monimuotoisuuden turvana toimivalle kestävälle metsänhoidolle ja biotaloudelle, jonka avulla fossiiliset raaka-aineet voidaan korvata uusiutuvilla", Katainen jatkaa.

Kataisen mukaan jokaisen lakialoitteen tulee perustua kattaviin vaikutusarvioihin jäsenmaiden erityispiirteet huomioiden. "Luonto Euroopassa vaihtelee niin paljon, että strategian toteuttamisessa jäsenmaita ei voi panna yhteen muottiin."

Maatalousvaliokunta kannattaa komission tapaan luonnolle haitallisien torjunta-aineiden vähentämistä, mutta peräänkuuluttaa samalla vahvoja panostuksia innovaatioihin ja korvaaviin ratkaisuihin. Luomutuotantopinta-alan lisäämistä koskevat tavoitteet saivat myös kannatusta, mutta niiltä edellytetään markkinaehtoista toteutusta.

Parlamentin kannanmuodostus jatkuu ympäristövaliokunnassa, minkä jälkeen siitä äänestetään kaikkien meppien kesken myöhemmin keväällä.

EU:n vuoteen 2030 ulottuva biodiversiteettistrategia liittyy Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan (Green Deal). Komissiolta on odotettavissa loppuvuonna sitovaa lainsäädäntöä ennallistamistoimenpiteistä, joiden tavoitteena on saada luonnon monimuotoisuus elpymään.

Lue myös:

EU kirittämään metsien tiukkaa suojelua: suojeltavaksi ehdotetaan vanhojen metsien lisäksi turvemaita – "Monimuotoisuuden turvaaminen on pakollista"

Metsien lisäsuojelu on kiistakapula, jossa väännetään määritelmistä ja tulkinnoista – WWF haluaa myös yksityisten vanhat metsät suojeluun

Suomalaismepit: Vanhojen metsien määritelmää pitää selkeyttää EU:ssa – "Metsien luonnontilaisuudelle kuin ­vanhuudellekin on monta eri kriteeriä"

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Metsäraportista käydään tulista vääntöä EU-parlamentissa – Ville Niinistö: "Jos muutosehdotukset eivät mene läpi, todennäköisesti äänestän strategiaa vastaan"

Kauppasopimus närästää maatalousmeppejä – "Keskustelemme ilmastonmuutoksen hillitsemisestä mutta samaan aikaan lisäämme tuontia Mercosur-maista"

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

EU-parlamentin maatalousvaliokunnasta napsahti paikka monelle konkarimepille – "Suorituskykyinen joukkue"