Metsä

Pääministeri ja vihreät eri linjoilla metsien käytöstä: Ympäristöministeri Mikkosen mielestä EU:n vihreän rahoituksen kriteerit on hyväksyttävä puutteistaan huolimatta

Vihreät kannattavat EU:n vihreään rahoitukseen sisältyvää vaatimusta ilmasto- ja metsänhoitosuunnitelmasta yli 13 hehtaarin tiloille.
Sanne Katainen
"Voi perustellusti kyseenalaistaa, onko direktiivin minimin täyttäminen riittävää, jotta toiminta olisi erityisen ilmasto- tai luontoystävällistä", ympäristöministeri Krista Mikkonen kysyy.

"On selvää, että vihreän rahoituksen kriteerien tulee voida olla olemassa olevaa lainsäädäntöä tiukempia. Tarkoitus on tunnistaa ympäristön kannalta erityisiä tähtihankkeita", ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo EU:n kestävän rahoituksen kohteiden luokittelusta eli taksonomiasta.

"Puutteistaan huolimatta on tärkeää, että komission ehdotus hyväksytään", hän jatkaa.

Mikkosen mielestä Euroopan komission ehdottamien kriteerien kunnianhimon taso on osin matala. Näin on esimerkiksi metsien, bioenergian ja rakentamisen kriteereissä.

Luokittelu on luotu nimenomaan siksi, että EU pystyisi kohdentamaan investointeja ilmastoystävällisiin hankkeisiin.

Esimerkiksi bioenergiassa luokittelun kriteerit ovat samat kuin EU:n uusiutuvan energian direktiivin minimivaatimukset.

"Tämä tarkoittaa, että jos metsäbiomassan energiakäyttö täyttää direktiivin vaatimukset, eikä mukana polteta fossiilisia polttoaineita, taksonomian kriteerit täyttyvät. Voi perustellusti kyseenalaistaa, onko direktiivin minimin täyttäminen riittävää, jotta toiminta olisi erityisen ilmasto- tai luontoystävällistä", Mikkonen perustelee.

Nyt huhtikuussa julkaistusta esityksestä on keskusteltu ja esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd.) pyysi siihen Suomen metsiin liittyviä muutoksia. Marin lähetti sunnuntaina yhdessä Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin (sd.) kanssa kirjeen EU-komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille.

Marin jatkoi aiheesta eilen maanantaina Suomen Ilmasto- ja Luontopaneeleiden järjestämässä kuntavaalitentissä. Hän sanoi, että Suomeen mahtuu uusia metsäalan investointeja.

Mikkosen mukaan Marinin kirje Brysseliin ei edusta valtioneuvoston eduskunnalle lähettämää Suomen kantaa tasapainoisesti. Se ei huomioi hiilinielun kasvun varmistamista eikä luonnon monimuotoisuuden heikentymistä.

Vihreät kannattavat esitykseen sisältyvää vaatimusta ilmasto- ja metsänhoitosuunnitelmasta yli 13 hehtaarin tiloille.

"Metsien hiilinielun vahvistaminen tai metsäluonnon monimuotoisuuden säilyminen eivät ole taattua nykyisen kansallisen sääntelyn pohjalta. Siksi suunnitelman vaatiminen on perusteltua", Mikkonen sanoo.

"Vihreän rahoituksen tarkoitus on erottaa erityisen ilmasto- ja ympäristöystävälliset hankkeet ja ohjata yksityisiä pääomia näihin.

Lue myös:

Sanna Marin: Suomi tarvitsee metsäteollisuuden investointeja, eikä niitä pidä nähdä uhkana metsillemme

Ruotsalaislehti: Pääministerit Marin ja Löfven lobbasivat yhdessä EU:n metsäesitystä – Marinin alivaltiosihteeri vakuuttaa: "Näin toimitaan jatkossakin"

"Pitäisikö metsät suojella ja lopettaa hakkaaminen?" Halla-aho ihmetteli vaalitentissä – Mykkänen luottaa taimikonhoitoon ja kiertoajan pidentämiseen

EU:n rahoitusluokittelu saa mepeiltä huutia – metsäbiomassan energiakäytön kestävyys jakaa mielipiteitä vahvasti

Komission tutkimuskeskus arvioi hakkuumäärät pahasti yli todellisen – vankka tutkimustieto on avain onnistuneeseen metsäpolitiikkaan

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Miten huono Suomen heikentynyt koronatilanne on nyt? STM:n ja THL:n koronainfo kello 10

Pääministeri Sanna Marin peruutti illanvieton politiikan toimittajille Königstedtin kartanossa – syynä heikentynyt koronatilanne

On epäisänmaallista ajaa metsävaltaa EU:lle

EU vienyt jo vallan metsissämme