Metsä

Video: Näin Husqvarnan uusi jättisaha haukkaa palan paksusta rungosta – saha suunniteltiin erityisesti vaikeisiin puunkaatoihin

Suomessa järeitä sahoja käytetään eniten puistojen ja pihojen puunkaadoissa. Pohjois-Amerikassa ja Keski-Euroopassa suurille sahoille on enemmän kysyntää.
Jarkko Sirkiä
Husqvarnan H-tiimin jäsen ja arboristi Tuomo Toura näytti keskiviikkona Espoossa mallia uuden sahan suorituskyvystä.

Husqvarna on julkaissut uuden ammattikäyttöön suunnitellun 90-kuutioisen moottorisahan Husqvarna 592 XP.

Etenkin piha- ja puistopuiden kaatoon sekä metsänhoidon vaativimpiin töihin suunniteltu saha esiteltiin ensi kertaa Suomessa keskiviikkona Espoossa.

Markkinoille tulee samaan aikaan myös toinen 90-kuutioinen malli Husqvarna 585, jota ei kuitenkaan myydä Suomessa.

Husqvarnan tuotespesialistin Andreas Berggrenin mukaan järeille moottorisahoille on kysyntää etenkin Pohjois-Amerikassa ja Keski-Euroopassa, jossa kaadettavat puut ovat yleensä kookkaita.

Suomessa 90-kuutioisia moottorisahoja käyttävät pääasiassa arboristit. Myös lankkusahauksessa ja veistossa isosta sahasta on hyötyä.

Uutuussahalleen Husqvarna lupaa tilavuusluokkansa parhaan katkaisutehon sekä aiempaa tehokkaammat tietoyhteydet. Bluetooth-yhteys helpottaa muun muassa laitteiden seurantaa ja huoltoa.

Myös käynnistystekniikkaa on yksinkertaistuttu niin, että sahan saa helposti käyntiin olosuhteista riippumatta. Rikastimen sijaan uudesta sahasta löytyy käynnistysnappula.

“Olemme onnistuneet yhdistämään huippuluokan suorituskyvyn ainutlaatuiseen tuottavuuteen. 592 XP:n teho, keveys ja käsiteltävyys asettavat ne aivan omaan luokkaansa”, kehuu Husqvarnan myyntipäällikkö Tuomas Kuivamäki tiedotteessa.

Uutena ominaisuutena sahassa on myös magneettisuodatin. Se nappaa polttoaineeseen jääneet epäpuhtaudet ja pitää näin kaasuttimen puhtaampana.

Husqvarnan maailmanlaajuiseen H-tiimiin kuuluva arboristi ja sahaa testannut Tuomo Toura antaa kiitosta helposta käynnistettävyydestä, tehokkuudesta ja käytettävyydestä.

Painoa sahalla on 7,4 kiloa ja tehoa 5,6 kW:n verran. Saha on suunniteltu toimimaan 36-tuumaisella tai jopa 42-tuumaisella laipalla.

"Sahan muotoilu sopii moniin käsiin. Suurimpaan osaan töistä saha on liian suuri mutta tiettyihin töihin tarpeellinen. Pääsääntöisesti tällaista sahaa käytetään vain erikoispuiden kaatoon ja karsintaan", Toura kertoo.

Juttua muokattu 21.6.2021 klo 14:40. Lisätty tieto sahan tehosta.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Moottorisahojen hintahaarukka on iso, joten saha kannattaa ostaa omien tarpeiden mukaan: "Varusteisiin kannattaa panostaa – ne ovat halpa henkivakuutus”

Hyllyt tyhjenivät moottorisahoista, kun suomalaiset hullaantuivat pihatöistä: "Kaikki mitä tulee, menee saman tien"

Ilomantsissa veistetään taas karhuja elokuussa – vihantilaiselle Elli Viinikankaalle moottorisaha on tuttu polttopuiden teosta ja rankametsästä

Akkusaha testissä: Montako puuta kaatuu ja karsiutuu talvisavotalla yhden latauksen voimalla?