Metsä

10 kuutiota vettä selkään ja metsäkone möyrii palojen kimppuun – savolaiskeksintö kiinnostaa metsäpalojen kanssa tuskailevia maita ympäri maailmaa

Metsäpalojen sammutus helpottui, kun vesisäiliö pantiin metsätraktorin kyytiin, saatiin maastossa täytettäväksi ja varustettiin ammattimaisilla laitteilla.
Etelä-Savon pelastuslaitos
Metsäkoneen kyydissä maastoon saadaan kuljetettua kerrallaan paloautollisen verran vettä. Etelä-Savon pelastuslaitos harjoitteli sammutuskaluston käyttöä Mikkelissä kesäkuussa. Vesitykkiä käytetään kauko-ohjauksen avulla.

Palontorjunta on aina kiperää hommaa, mutta palo keskellä metsää luo työhön oman lisämausteensa. Etelä-Savon pelastuslaitoksella pohdittiin kesän 2018 metsäpalojen jälkeen, miten sammutustyötä voisi helpottaa. Jalostui idea kuormatraktorin kyytiin asennettavasta palontorjuntajärjestelmästä, jonka säiliön saisi täytettyä maastossa olevasta vesilähteestä.

Prototyyppi kehitettiin yhteistyökumppaneiden kanssa, ja sitä päästiin käyttämään uunituoreeltaan Taipalsaarella metsäpalossa kesäkuussa 2019.

”Se toimi niin hyvin, että mietimme, miten tällaista ei ole ennen kehitetty”, sanoo pelastusjohtaja Seppo Lokka Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Metsäkonevalmistaja Ponsse tuotteisti ideaa ja aloitti laitteiston sarjatuotannon tämän vuoden alussa. Laitteita on toimitettu jo kymmenen eri puolille maailmaa, kuten Yhdysvaltoihin, Chileen, Venäjälle ja Saksaan.

”Esimerkiksi Australiasta on tullut paljon kyselyjä, samoin Brasiliassa plantaaseilla on kiinnostusta”, kertoo Ponssen metsätraktoreista vastaava tuotepäällikkö Juha Haverinen.

Metsäpaloriski uhkaa jatkossa kasvaa, jos kuivat jaksot yleistyvät. Siksi Haverisen mukaan monikäyttöisen palokaluston valmistaminen kiinnostaa Ponsseakin.

Palontorjuntakaluston ideana on, että vesitankki laitteistoineen saadaan helposti asennettua tavallisen kuormatraktorin kyytiin. Järjestelmän vesisäiliö on alumiinia. Pakettiin kuuluu säiliön päälle asennettu voimakas vesitykki, tehokkaat pumput veden pumppaamiseen palokohteessa ja säiliön uudelleen täyttöä varten.

Vesitykkiä ohjataan kauko-ohjaimella. Voimansa järjestelmä ottaa kuormatraktorin hydrauliikasta. Järjestelmään voidaan kytkeä myös käsikäyttöisiä paloletkuja. Kalustolla saadaan kasteltua iso palorintama, sillä vettä kulkee palopaikalle kerralla kymmenen kuutiota.

”Se on suunnilleen saman verran kuin säiliöautossa”, pelastuslaitoksen Lokka sanoo.

Laitteiston etu on, että se voidaan viedä sellaiseen maastoon, missä metsäkone muutenkin liikkuisi. Vesitykin suihku yltää jopa 50 metrin päähän ja pyörii 360 astetta koneen ympäri.

Tankin uudelleen täyttöön menee Ponssen Haverisen mukaan 5–10 minuuttia. Täyttöletkua ohjataan kuormatraktorin puomin avulla ja siivilä säiliön katolla ottaa isoimmat roskat pois.

”Tarkoitus olisi aina saada säiliöön mahdollisimman puhdasta vettä. Tietysti se ei aina onnistu, siksi on karkea siivilä”, sanoo Haverinen.

Etelä-Savon pelastuslaitos
Kuormatraktorin kyytiin asennetun järjestelmän vesitykki voi ruiskuttaa vettä jopa 50 metrin päähän.

Kuormatraktoria ajaa aina kokenut kuljettaja, ja sammuttamisesta vastaa pelastuslaitos. Järjestelmä voidaan kytkeä kuormatraktoriin joko palopaikalla tai kuljettaa sinne valmiiksi metsäkoneeseen asennettuna.

Etelä-Savon pelastuslaitos hyödyntää kesäajan alueen kahden oppilaitoksen seisovia kuormatraktoreita, jolloin kaksi valmista koneyhdistelmää on valmiina lähetettäväksi palopaikalle.

”Lähialueilta voi tulla virka-apupyyntö, näin toimittiin esimerkiksi kesäkuussa Suonenjoen metsäpalossa”, kertoo Lokka.

Ponssen mukaan järjestelmän yhtenä hyötynä onkin juuri monikäyttöisyys; se voi olla myös myyntivaltti. Metsäkone saa olla normaalissa käytössä, ja tilanteen vaatiessa palokalusto voidaan nopeasti valjastaa uuteen käyttöön.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Ponsse, Kone ja Supercell ovat Suomen maineikkaimmat yritykset – häntäpäätä pitävät Terrafame, Esperi Care ja Caruna

Kalajoen paloalue saatetaan suojella – mustuneet puut seisovat pystyssä odottamassa päätöstä

Maailman suurinta puuta suojataan lähestyviltä maastopaloilta Kaliforniassa – liekit uhkaavat mammuttipetäjä Kenraali Shermania

Koneviesti: Näin lietevaunut ja traktorit kunnostautuivat taistelussa Kalajoen metsäpaloja vastaan – tankit saatiin täyteen nopeasti ja letkulinjaston paine riittäväksi