Metsä

Puut kasvavat yöllä – sveitsiläistutkijoiden mukaan syynä on yön tuntien suurempi ilmankosteus

Yhteyttämiseen tarvitaan auringonvaloa, mutta laajan sveitsiläistutkimuksen mukaan puut eivät kuitenkaan kasva päiväsaikaan, vaan pääosin yöllä.
Tuomo Kesäläinen
Sveitsiläistutkimuksessa selvitettiin muun muassa tammen paksuuskasvua. Kuvassa on Lohjansaaressa kasvava Paavolan tammi.

Lapset kasvavat yöllä nukkuessaan, sillä kasvuhormonia erittyy ihmisellä syvän unen aikana. Myös puut kasvavat lasten tavoin pääosin yöllä eivätkä juuri lainkaan päivällä, ilmenee hiljattain julkaistusta laajasta sveitsiläistutkimuksesta. Tuloksista laadittu artikkeli julkaistiin tänä vuonna tieteellisessä New Phytologist -julkaisussa.

Hankkeessa mitattiin seitsemän puulajin paksuuskasvua 50 eri tutkimuskohteessa. Tietoja kerättiin kahdeksan vuoden ajan. Puulajeista mukana olivat Suomessakin yleisimmin kasvavat havupuut mänty (Pinus sylvestris) ja kuusi (Picea abies) sekä paikallinen pihta, pyökki, saarni ja kaksi tammilajia.

Puun kasvumahdollisuuksia näyttää tutkimuksen mukaan ohjaavan eniten kosteus. Ilma on päiväsaikaan ja auringonpaisteessa yleensä paljon kuivempaa kuin yöllä. Jos ilma on hyvin kuivaa, puun kasvu näyttää vaikeutuvan.

”Meille oli suurin yllätys, että puut pystyivät kasvamaan jopa melko kuivissa maaperäolosuhteissa, kunhan ilman kosteus oli riittävän korkea. Vastaavasti kasvu oli hyvin pientä, jos maaperä oli kosteaa, mutta ilma oli kuivaa”, kertoo tutkimusprojektia johtanut Roman Zweifel Sveitsin WSL-instituutista.

Syyksi tähän tutkijat arvioivat puun rajallista veden kuljetuskapasiteettia juuristosta kohti runkoa – päivisin kaista loppuu kesken.

”Kun ilmankosteus pienenee, puut menettävät hetkellisesti enemmän vettä transpiraation kautta kuin ne pystyvät imemään juurilla”, WSL:n verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa arvioidaan.

Transpiraatio tarkoittaa veden haihtumista neulasten tai lehtien kautta. Sen avulla kasvit voivat myös säädellä jäähdytystään, samaan tapaan kuin ihmisen keho hikoilee.

Kuivissakin oloissa yhteyttäminen onnistuu, mutta kasvu sen sijaan loppuu.

Tutkijat havaitsivat kasvun ajankohdissa isoja puulajikohtaisia eroja. Esimerkiksi pyökillä voimakkaimman kasvun ajankohta ajoittui puolen yön jälkeen, mikä oli aiemmin kuin muilla tutkituilla lajeilla. Tyypillisin kasvuaika oli kello kahden ja kuuden välillä aamuyöllä. Joka tapauksessa puut pystyivät kasvamaan paksuutta vain muutaman tunnin ajan vuorokauden 24 tunnista.

Tutkimuksen tuloksia koetetaan hyödyntää metsätaloudessa, kun tulevaisuudessa sään ääri-ilmiöiden on ennustettu yleistyvän. Kuivuusjaksot voivat verottaa puiden kasvua merkittävästi.

Tutkimusartikkeli: Why trees grow at night

Lue lisää:

Luken tarkennetut luvut vahvistavat metsien hiilinielun – voi jopa kolminkertaistua

Kivihiili korvataan jättimäisillä lämpöpumpuilla – myös bioenergian tarve kasvaa vielä

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Maailman metsät ovat muuttuneet hiilinielusta päästöjen lähteeksi, sanoo FAO:n asiantuntija – Suomessa metsä on yhä tukevasti hiilinielu, suomalaistutkija: "Luonnontieteellisesti paljon suurempi kuin poliittisesti"

Metsätaimien tuottajilta hätähuuto ja "julmat faktat" turpeen puolesta: "Hiilinielujen kasvu vaarantuu ja korvaavaa kasvualustaa ei ole"

Sveitsi antoi luvan Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle – Venäjällä yli 50 000 koronakuolemaa

Sveitsiläiset äänestävät EU-maahanmuutosta ja hävittäjähankinnasta