Metsä

MTK: Hallituksen on kaadettava EU:n taksonomia – silmukka metsänomistajien kaulan ympärillä kiristyy jatkuvasti, varsinainen pommi vasta tulossa

MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakolan mukaan seuraavana käsittelyvuorossa olevat ympäristökriteerit iskevät viimeisen naulan metsätalouden arkkuun.
Jaana Kankaanpää
Luonnosten mukaan metsänomistajien tulisi jättää 20 prosenttia metsistään talouskäytön ulkopuolelle.

Valmistelussa oleva EU:n kestävän metsätalouden taksonomia uhkaa Suomen metsätaloutta ja keinoja hillitä ilmastonmuutosta, huomauttaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

"Taksonomian valmistelu etenee vaiheittain ja silmukkaa metsänomistajien kaulan ympärillä kiristetään jatkuvasti. Valmistelun vaikutuksia ei ole kerrottu julkisuuteen. Nyt käsittelyssä olevien ilmastokriteerien jälkeen vuorossa olevat ympäristökriteerit iskevät viimeisen naulan metsätalouden arkkuun", sanoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola tiedotteessa.

Kestävän rahoituksen tavoitteita MTK pitää hyvinä. Ilmastoa ja luontoa pelastavien elinkeinojen tulee kuitenkin pärjätä rahoitusmarkkinoilla. Rahoituksen valmistelusta puuttuu MTK:n mukaan ymmärrys metsäsektorin mahdollisuuksista, ja esillä olevat yksityiskohdat uhkaavat romuttaa suomalaisen metsätalouden edellytykset.

"On hyvin tärkeä huomata, että taksonomiavalmistelu on prosessi. Vaatimukset kiristyvät vaihe vaiheelta. Nyt päätöksenteossa olevat ilmastokriteerit ovat tuomassa metsänomistajille jo runsaasti yksityiskohtaista sääntelyä esimerkiksi metsäsuunnitelmapakon kautta. Varsinainen pommi kytee kuitenkin seuraavassa vaiheessa, jolloin ympäristökriteerit julkistetaan", huomauttaa Mäki-Hakola.

Kestävä rahoitus on tarkoitettu finanssisektorille ja suurille yrityksille, mutta metsänomistajille on valmisteilla kovia velvoitteita.

Luonnosten mukaan metsänomistajien tulisi jättää 20 prosenttia metsistään talouskäytön ulkopuolelle. Tämän omaisuuden arvo on 12 miljardia euroa. Lisäksi jäljelle jääviin 80 prosenttiin määrättäisiin esimerkiksi vesistöjen varsille 30-60 metrin suojakaistat. Hakkuissa tulisi jättää säästöpuiksi kymmenen prosenttia.

Pelkästään tämän vaatimuksen arvo metsänomistajalle on vuodessa 200 miljoonaa euroa. Esitykset sisältävät lisäksi ekologisesti mahdottomia vaatimuksia esimerkiksi puulajisuhteissa, huomauttaa MTK.

"Metsänomistajat ovat osoittaneet panostavansa monimuotoisuuden tilaan jatkuvasti enemmän samalla kuitenkin turvaten perustan maallemme tärkeälle vientiteollisuudelle. EU:n aikeet vähentää metsien käyttöä ja metsien hoitoa romuttavat metsätalouden mahdollisuudet sekä vievät Suomelta välttämättömän työkalun taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Jos metsätalouden panostukset menetetään, menetämme metsien kasvukyvyn ja mahdollisuuden päästä eroon fossiilitaloudesta", Mäki-Hakola muistuttaa.

Suomen hallitukselta puuttuu edelleen kanta taksonomiaan. "Hallituksen on välittömästi tyrmättävä taksonomia ja tehtävä kaikkensa, että komission ideologinen uudistus pysähtyy", vaatii Mäki-Hakola.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

EU-taksonomian metsäsääntelyyn odotettavissa vastustusta – metsien lisäksi soraääniä voivat tuottaa myös ydinvoima ja maakaasu

Melkoista sosialisointia

Yhteistyö on maaseutunuorten juttu: "Voitaisiin unohtaa alueiden ja tuotantosuuntien rajat”

Olli Rehn: Suomi on realistisen vihreyden edelläkävijä ja kiertotalouden huippumaa