LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Metsä

Siklan tuotanto pyörii liki normaalisti – yhtiön tes-kuviot kiinnostavat alalla laajemminkin

Lakossa ovat työnantajan mukaan Teollisuusliiton jäsenet. Liittoon kuulumattomat saapuivat töihin.
Johannes Wiehn
Pohjoispohjanmaalaisen yrityksen tapaus kiinnostaa alalla muitakin. Sen arvioidaan linjaavan, mitä metsäteollisuuden valtakunnallisista työehtosopimuksista luopuminen yrityksissä tarkoittaa.

Valtaosa Siklaelementit Oy:n työntekijöistä saapui työnantajan mukaan torstaiaamuna normaalisti työpaikoilleen Limingassa ja Rantsilassa.

Lakossa oli talojen elementtirakenteita valmistavan tehtaan edustajan mukaan noin viidennes henkilöstöstä.

"47 työntekijästä 11 on lakossa. Pois jääneet ovat Teollisuusliiton jäseniä, liittoon kuulumattomat tulivat normaalisti töihin. Eipä heillä varmasti muuta vaihtoehtoa liiton jäseninä ollutkaan", Sikla Oy:n toimitusjohtaja Janne Nieminen sanoo.

Lakon keskelle joutuneessa pohjoispohjanmaalaisessa elementtitehtaassa haetaan laajemminkin linjaa siihen, mitä metsäteollisuuden valtakunnallisista työehtosopimuksista luopuminen yrityksissä tarkoittaa.

Kun alan teollisuuden kattojärjestö Metsäteollisuus ry ei enää ole osapuolena työehtosopimusten laatimisessa, joudutaan uudelleen määrittelemään, miten ja ketkä mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksia jatkossa laativat.

Mekaanisen metsäteollisuuden yrityksillä ei ole valtakunnallista velvoittavaa työehtosopimusta, joten tilanne on tältäkin osin auki.

"Kyse on isosta periaatteellisesta kysymyksestä. Nyt haetaan uusia linjoja sopimisen", johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä tiivistää.

Suomen yrittäjät eivät ole osapuoli työehtosopimusneuvotteluissa.

Avainkysymys on, saako yritys sopia työehdoista suoraan oman henkilöstönsä kanssa vai pitääkö tehdä yrityskohtainen työehtosopimus Teollisuusliiton kanssa.

"Vaikka tilanne on uusi, pienissä yrityksissä löytyy luottamusta puolin ja toisin ja siellä kyetään asiat sopimaan. On olemassa monenlaisia sopimisen tapoja ja niitä pitäisi kunnioittaa", Suomen Yrittäjien Makkula sanoo.

Lue myös: Lakko alkoi Siklaelementin tehtailla – kolme muuta puunjalostusyritystä hakee neuvotteluratkaisua

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

AKT aloittaa vuoronvaihto- ja ylityökiellon satamissa

UPM muuttui ongelmaksi

Paperiliitto vaatii UPM:n turvaamistoimihakemuksen hylkäämistä – liiton mukaan työtaistelu ei ole aiheuttanut mitään välitöntä vaaraa

Lakko alkoi Siklaelementin tehtailla – kolme muuta puunjalostusyritystä hakee neuvotteluratkaisua