Martat kestävän arjen asialla
Viime perjantain Maaseudun Tulevaisuudessa kerrottiin Uudenmaan Marttojen ja Go&Greenin yhteistyöstä (MT 2.3.). Jutussa mainittiin virheellisesti, että Martoilla on periaatepäätös olla tekemättä yhteistyötä lihatalojen kanssa.
Martat tekevät mielellään yhteistyötä suomalaisten elintarviketuottajien ja -jalostajien kanssa.
Olemme myös tyytyväisiä, että elintarviketeollisuus kehittää uusia terveellisiä ja helppoja vaihtoehtoja kuluttajien ruokapöytään.
Marttojen kotitalousneuvonnan teemana on Kestävä arki. Haluamme edistää vastuullista ja kestävää ruuantuotantoa ja kulutusta.
Neuvontamme pohjana ovat suomalaiset ravitsemussuositukset, joissa kehotetaan lisäämään kasvisten, erityisesti juuresten ja palkokasvien käyttöä.
Lihan käytössä suositaan siipikarjan lihaa. Punaista lihaa suositellaan syötäväksi suositusten mukaisesti alle 500 grammaa kypsää lihaa viikossa.
Terveellinen ja kestävä ruokamalli on lautasmalli, jossa puolet lautasesta on kasvikunnan tuotteita, neljäsosa proteiinipitoista ruokaa (kalaa, lihaa, palkokasveja) ja neljäsosa hiilihydraattipitoista (perunaa, viljalisäkettä).
Lisäksi ruokamalliin kuuluu lasillinen maitovalmistetta ja pehmeällä rasvalla voideltu leipäviipale.
Marjat tai hedelmä täydentävät aterian.
Ravitsemussuosituksissa kannustetaan syömään ainakin 500 grammaa kasvikunnan tuotteita päivässä. Tällä hetkellä suomalaiset syövät kasviksia noin 300 grammaa päivässä.
Martat tekevät työtä kasvisten käytön lisäämiseksi, ja toivomme kulutuksen lisääntyvän niin terveyden kuin ympäristönkin takia.
Marianne Heikkilä
pääsihteeri
Kaisa Härmälä
kehittämispäällikkö
Marttaliitto ry
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

