
Lohturuokaa puukkojuustosta
Poro-Petterin pitsa
Markku Liias kehuu cheddarjuustoa maailman parhaaksi ruokajuustoksi. ”Meidän chili- tai mustapippuricheddar on mainiota kalan tai kanan kanssa. Se ei valu pitsankaan päältä pois, vaan sulaa siihen matoksi. Lasagneen ja makaronilaatikkoon laitan valkosipulicheddaria.”
Liiaksen omistama Jukolan Juusto toimii Karoliinan Kestikievarin yhteydessä Joutsassa. Yksi kievarin suosikkiannoksista on Poro-Petterin pitsa, jonka päälle ripotellaan cheddarrouhetta.
Bataatti-porkkanakeittoa tukevoittaa Jukolan herkkunapue, tuote, jota syntyy cheddarin valmistuksen loppuvaiheessa.
”Aina kun Pohjois-Amerikassa tilasi keiton, niin siihen tuli näitä napuja päälle”, Markku Liias kertoo.
Liias on nimennyt Pohjois-Amerikassa cheese curdina tunnetun ruokajuuston napuiksi. Naput syntyvät cheddarjuuston valmistuksen yhteydessä. Naput ovat vähän pehmeämpiä kuin normaali cheddar ja tuoreena hieman ”narskuvia”. Niitä voi napostella sellaisenaan tai käyttää monenlaisiin ruokiin.
Liias toi Amerikan-tuliaisina reseptit Mac and Cheeseen eli juustoiseen makaronilaatikkoon ja pekoni-juustotikkuihin. ”Mac and Cheese on tautisen helppo ja sairaan hyvä. Ensin meille tulivat hampurilaiset ja nyt tulevat nämä makaronilaatikot ja juustotikut.”
Pehmeä bataatti-porkkanakeitto
Pohja
25 g hiivaa
2 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
2,5 dl vehnäjauhoa
2,5 dl spelttijauhoa
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
Päälle
valmista tomaatti-basilika-tomaattikastiketta
cheddar-raastetta
pororouhetta
maustekurkkuviipaleita
punasipuliviipaleita
leipäjuustokuutioita
karpaloita
Liuota hiiva lämpimään veteen, lisää suola ja sokeri. Lisää vehnäjauhot ja speltti hyvin sekoittaen ja lopuksi öljy.
Kohota taikinaa puolisen tuntia. Kauli ohueksi pohjaksi leivinpaperin päälle pellille.
Levitä pitsapohjan päälle ensin tomaatti-basilikakastiketta ja Jukolan cheddar-raastetta ja sen jälkeen täytteitä oman maun mukaan.
Paista 225–250 asteessa 10–15 minuuttia.
Mac and Cheese eli juusto-makaronilaatikko
(4 hengelle)
4 keskikokoista perunaa
4 porkkanaa
1 bataatti
1 sipuli
1 kasvisliemikuutio
8 dl vettä
2,5 dl laktoositonta ruokakermaa tai kaurakermaa
1 pkt (170 g) sulatejuustoa
(esim. Jukolan cheddar)
ripaus basilikaa ja timjamia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Keitä juurekset kypsiksi kasvisliemessä ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää kerma ja sulatejuusto. Lisää mausteet ja anna hautua hiljalleen vähän aikaa.
Vinkki: Ripottele tarjotessasi pinnalle Jukolan herkkunapua.
Pekoni-juustotikut
200 g sarvimakaronia
vettä
suolaa
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1 tl sinappijauhetta
ripaus mustapippuria
ripaus savupaprikajauhetta
(suolaa)
160 g Aito Cheddar Chili -juustoa raasteena
rasvaa vuoan voiteluun
Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois.
Sulata voi kattilassa (mielellään pinnoitetussa, ellet käytä Kiehu-maitoa). Sekoita jauhot rasvaan ja kypsennä hetki, mutta älä ruskista. Lisää maito koko ajan sekoittaen. Anna kypsyä noin viisi minuuttia.
Mausta sinappijauheella, pippurilla ja tarvittaessa suolalla (muista, että juusto on voimakassuolaista). Sekoita joukkoon juustoraaste, mutta säästä osa kuorrutukseen.
Sekoita makaronit juustokastikkeeseen ja kaada seos voideltuun vuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes juusto on sulanut ja pinta saanut hieman väriä.
Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
cheddarjuustoa
pekonia
Leikkaa juusto noin sormenpaksuisiksi tikuiksi. Kääri tiukasti pekonia ympärille.
Grillaa tikkuja joko paistinpannulla tai grillissä välillä käännellen. Anna juuston jähmettyä hetki ennen tarjoilua.
Vinkki: Tikkuja voi dipata makeaan chilikastikkeeseen tai sriracha-kastikkeeseen, jos haluaa tulisempaa ytyä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




