Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Vihreää voimaa kevätväsymykseen: Babypinaattia kakkuun, spagettiin ja smoothieeseen

    Babypinaatista saat väriä niin kylmiin kuin lämpimiin ruokiin ja leivonnaisiin. Se on heti valmista käytettäväksi.
    Hanna Helenius kokkaa mielellään ja pitää varsinkin aasialaisista ruuista, joihin pinaatti sopii hyvin.
    Hanna Helenius kokkaa mielellään ja pitää varsinkin aasialaisista ruuista, joihin pinaatti sopii hyvin. 
    Keväiset muffinit koristellaan kermavaahdolla ja vihreillä pistaasipähkinöillä.
    Keväiset muffinit koristellaan kermavaahdolla ja vihreillä pistaasipähkinöillä. 
    Omenamehuun tehty pinaattismoothie raikastaa aamun.
    Omenamehuun tehty pinaattismoothie raikastaa aamun. 
    Pinaatinlehdistä ja hedelmistä koottu salaatti raikastuu granaattiomenan siemenillä. Voit korvata ne halutessasi viinimarjoilla.
    Pinaatinlehdistä ja hedelmistä koottu salaatti raikastuu granaattiomenan siemenillä. Voit korvata ne halutessasi viinimarjoilla. 
    Chili tuo spagettiin tiukkaa tulisuutta.
    Chili tuo spagettiin tiukkaa tulisuutta. 

    Babypinaatti on maultaan mieto, herneenversoa muistuttava. Puutarhuri Hanna Helenius käyttää sitä monipuolisesti: surauttaa smoothieeseen, ryöppää spagetin sekaan, sekoittaa salaattiin tai vaikka kakkutaikinaan. Esimerkiksi muffinit värjäytyvät pinaatista keväisen vaaleanvihreiksi.

    Tietysti tuorepinaatti sopii myös kaikkiin perinteisiin pinaattiruokiin, kuten pinaattilettuihin tai -keittoon.

    "Pinaatti on supersalaatti. Siinä on kymmenkertaisesti vitamiineja ja hivenaineita verrattuna tavalliseen salaattiin. Esimerkiksi päivän C-vitamiinitarpeen saa jo 50 grammasta pinaattia", Helenius innostaa.

    Pinaatti sopii mainiosti kalan lisukkeeksi, kun sen ryöppää nopeasti oliiviöljyssä ja maustaa chilillä ja valkosipulilla. Fetapiirakassa se on myös varma kaveri ja sopii myös lasagneen ja wokkeihin.

    "Mitä tahansa babypinaatista tekeekin, aina tulee ihanan vaaleanvihreää", Helenius hymyilee.

    "Itse käytän melkein joka ruuassa kourallisen pinaattia."

    Mozzarella-pinaattispagetti

    4 annosta

    500 g spagettia

    240 g babypinaattia (3 pussia)

    6 valkosipulinkynttä

    1 tuore chili

    2 rkl öljyä

    2 rkl voita

    1 tl suolaa

    ripaus rouhittua mustapippuria

    250 g mozzarellajuustoa

    tuoretta basilikaa

    Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.

    Hienonna sillä aikaa valkosipuli ja chili. Kuumenna voi-öljyseos paistinpannulla. Lisää valkosipuli, chili ja pinaatti. Kuumenna sekoitellen muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.

    Kääntele sekaan pasta ja lisää tilkka pastan keitinlientä. Annostele lautasille ja lisää päälle revitty mozzarella ja reilusti basilikaa.

    Pinaatti-fetajuustosalaatti

    4 annosta

    80 g tuoretta pinaattia

    pala kurkkua

    1 päärynä

    1 avokado

    1/2 granaattiomena

    Kastike

    50 g fetajuustoa

    2 dl jugurttia

    1 tl sitruunanmehua

    Levitä pinaatinlehdet sekaisin vadille. Paloittele sekaan kurkku, päärynä ja avokado. Riivi granaattiomenasta siemenet pinnalle koristeeksi.

    Murenna feta haarukalla ja sekoita jugurtin joukkoon. Mausta sitruunalla. Ripottele kastiketta salaatin pinnalle ja jätä osa pieneen kippoon tarjolle.

    Hannan pinaattismoothie

    (2 isoa tai 4 pientä lasia)

    ½ pussia babypinaattia

    1 banaani

    1 kiivi

    3 dl omenamehua

    6 lehteä tuoretta minttua

    Surauta kaikki tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sekaisin. Nauti välipalana tai aamujuomana.

    Vihreät muffinit

    1 banaani

    80 g pinaattia

    50 g voita

    2 dl täysmaitoa

    4 dl vehnäjauhoja

    ½ dl perunajauhoja

    2 tl leivinjauhetta

    ¼ tl suolaa

    2 munaa

    1 ¼ dl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    12 isoa Amerikan muffinivuokaa

    Kuorrutus

    1 prk (2 dl) kuohukermaa

    100 g vaniljatuorejuustoa

    2 rkl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    (1 rkl vaniljakreemijauhetta)

    Koristeeksi

    1 rkl kuorittuja pistaasipähkinöitä rouhittuna

    Huuhtele ja valuta pinaatit lävikössä. Sulata voi, anna jäähtyä.

    Mittaa tehosekoittimeen pinaatinlehdet, voisula, maito ja banaani. Sekoita tasaiseksi seokseksi.

    Yhdistä kuivat aineet kulhossa.

    Vaahdota munat ja sokerit.

    Kaada pinaattiseos muna-sokerivaahtoon ja lisää jauhoseos joukkoon nuolijalla kevyesti nostellen. Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista.

    Laita isot ja tukevat (esim. Amerikan) muffinivuoat uunipellille tai muffinipellin syvennyksiin. Kaada taikina vuokiin, huomioi kohoamisvara.

    Paista 200 asteessa uunin alaosassa 18 min tai kunnes muffinit ovat kypsiä.

    Kuorrutus

    Vaahdota kerma ja sekoita vaahtoon tuorejuusto. Lisää sokerit ja halutessasi vaniljakreemijauhe, joka tekee vaahdosta tanakamman.

    Pursota kuorrutus muffinien päälle ja koristele pähkinöillä.

    Lue myös: Pöytyäläispuutarha löysi pelastuksen pinaatista – Babypinaatti on kotimainen vaihtoehto ulkomaantuonnille