Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Mansikka maistuu monessa

    Mansikkakakku on gluteeniton ja valmistuu ilman uunia.
    Mansikkakakku on gluteeniton ja valmistuu ilman uunia. 
    Raikas, sangriamainen booli syntyy mansikoista ja appelsiineista.
    Raikas, sangriamainen booli syntyy mansikoista ja appelsiineista. 
    Raparperikakun voi koristella syreeninkukkasin, jos niitä vielä on.
    Raparperikakun voi koristella syreeninkukkasin, jos niitä vielä on. 
    Kokeile mansikkaviipaleita myös leivän päälle.
    Kokeile mansikkaviipaleita myös leivän päälle. 
    Minihillosokerilla syntyy vähäsokerinen hillo.
    Minihillosokerilla syntyy vähäsokerinen hillo. 

    Suolaisenmakea mansikkaraakakakku

    Kesän mansikkaherkuissa vain mielikuvitus on rajana. Mansikka sopii mainiosti yhteen kirpeän raparperin kanssa, ja mansikoita voi viipaloida niin salaatin sekaan, voileivän päälle kuin piiraitten mehevöittämiseksi.

    Käytä mansikoita mahdollisimman paljon nyt, kun ne ovat kotimaisina parhaimmillaan.

    Mansikkahilloon sopivat vähän kolhiintuneetkin marjat. Jos hillojen menekki taloudessasi on vähäinen, kokeile hillon keitossa minihillosokeria. Sen avulla sokerin määrä hillossa on pienempi kuin normaalisti, mutta makueroa ei juuri huomaa.

    Mansikka-juustosalaatti

    Pohja

    2 dl kaurahiutaleita

    2 dl manteleita

    7 taatelia

    1 rkl hunajaa

    Täyte

    200 g cashewpähkinöitä ja 150 g suolattuja ja paahdettuja cashewpähkinöitä (yhteensä 6,5 dl)

    1,5 dl mansikoita

    1 iso banaani

    2 dl kauraruokakermaa

    1/2 dl juoksevaa hunajaa

    3 rkl sitruunamehua

    1 dl kookosöljyä (juoksevana)

    Koristeeksi

    mansikoita, mansikanlehtiä

    Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Mittaa pohjan ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon ja surauta tasaiseksi, murumaiseksi seokseksi. Painele seos kakkuvuoan pohjalle ja vähän reunoille.

    Jauha pähkinät samalla koneella hienoksi. Lisää muut aineet ja anna käydä tasaiseksi massaksi. Tarkista maku.

    Kaada täyte vuokaan. Suojaa vuoka kelmulla ja pane pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.

    Ota kakku pakastimesta noin puoli tuntia ennen tarjoamista, että se ehtii sulaa hieman. Koristele tuoreilla mansikoilla ja mansikanlehdillä.

    Mansikka-appelsiinibooli

    noin 1 l mansikoita

    1 rasia kirsikkatomaatteja

    250 g mozzarellapalloja (minimozzarellaa)

    100 g parmesaanilastuja

    2 varhaissipulin vartta

    1 ruukku basilikaa

    1 ruukku tai pussi rucolaa

    1 ruukku jääsalaattia

    Kastike

    2 rkl balsamietikkaa

    4 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä

    1 rkl hunajaa

    ripaus hiutalesuolaa

    Viipaloi mansikat neljään osaan ja puolita kirsikkatomaatit. Silppua sipuli. Sekoita kaikki ainekset kulhoon.

    Sekoita kastike ja levitä salaatin päälle.

    Vinkki: Jos haluat salaattiin lisää potkua, käytä chilimaustettua öljyä tai pilko kastikkeen sekaan hieman tuoretta chiliä.

    Vähäsokerinen mansikka-inkiväärihillo

    1 luomusitruuna

    1 appelsiini viipaleina

    1 l mansikoita

    1 l appelsiinituoremehua

    1 pullo mietoa mansikkakuohuviiniä (esim. Fresita 5,5 %) tai tavallista kuohuviiniä

    (loraus marjalikööriä)

    jäitä

    Pese sitruuna ja appelsiini huolellisesti harjalla ja viipaloi kannuun. Puolita sekaan myös mansikat.

    Kaada päälle kylmä appelsiinimehu ja mahdollinen terästys. Anna maustua kylmässä.

    Juuri ennen tarjoilua sekoita joukkoon kuohuviini ja jäitä.

    Vinkki: Käytä alkoholittomaan booliin kuohuviinin sijasta alkoholitonta mansikkasiideriä tai Pommac Rose -limonadia.

    Mansikkainen raparperipiiras

    1 kg mansikoita

    2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

    1 pkt (250 g) minihillosokeria

    Perkaa mansikat kattilaan, paloittele isoimmat. Jos käytät tuoreita kokonaisia marjoja, lisää 2–3 rkl vettä. Käytä pakastemarjat osittain sulaneina.

    Lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi sekoitellen. Anna kiehua kevyesti poreillen 5 minuuttia, sekoita välillä. Kuori vaahto pinnalta.

    Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje hyvin. Säilytä kylmässä.

    Hillo säilyy avaamattomana noin 6 kuukautta ja sisältää noin viidenneksen normaalia vähemmän sokeria.

    Mansikkaleipä

    20–25 annosta

    Pohja

    4 munaa

    3 dl ruokosokeria

    1 dl spelttijauhoja

    3 dl vehnäjauhoja

    2 tl leivinjauhetta

    2 tl vaniljasokeria

    1 dl rypsiöljyä

    1 1/2 dl maitoa

    3–4 raparperin vartta

    2 1/2 dl mansikoita

    1/2 dl ruokosokeria

    Kastike

    4 dl maitoa

    1 1/2 dl mansikanmakuista tomusokeria

    1/2 dl ruokosokeria

    1 1/2 rkl perunajauhoja

    1 tl vaniljasokeria

    Koristeeksi

    mansikoita

    Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, öljy ja maito. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pinnalle raparperiviipaleet, mansikat ja sokeri. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen.

    Koristele kypsä piiras mansikoilla.

    Kastike: Mittaa kattilaan muut aineet paitsi vaniljasokeri. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Mausta lopuksi vaniljasokerilla. Tarjoa piiraan kanssa.

    Vinkki: Ruokosokerin sijaan voit käyttää myös tavallista kidesokeria.

    4 voileipää

    4 viipaletta vaaleaa hapanjuurileipää

    100 g maustamatonta tuorejuustoa

    mansikoita

    1 ruukku basilikaa

    balsamico-kastiketta

    mustapippuria myllystä

    ripaus hiutalesuolaa

    Voitele leivät tuorejuustolla. Viipaloi mansikat ja levitä leipien päälle. Leikkaa basilika suikaleiksi mansikoiden päälle ja mausta lopuksi balsamicolla, mustapippurilla ja hiutalesuolalla.