
Mansikka maistuu monessa
Suolaisenmakea mansikkaraakakakku
Kesän mansikkaherkuissa vain mielikuvitus on rajana. Mansikka sopii mainiosti yhteen kirpeän raparperin kanssa, ja mansikoita voi viipaloida niin salaatin sekaan, voileivän päälle kuin piiraitten mehevöittämiseksi.
Käytä mansikoita mahdollisimman paljon nyt, kun ne ovat kotimaisina parhaimmillaan.
Mansikkahilloon sopivat vähän kolhiintuneetkin marjat. Jos hillojen menekki taloudessasi on vähäinen, kokeile hillon keitossa minihillosokeria. Sen avulla sokerin määrä hillossa on pienempi kuin normaalisti, mutta makueroa ei juuri huomaa.
Mansikka-juustosalaatti
Pohja
2 dl kaurahiutaleita
2 dl manteleita
7 taatelia
1 rkl hunajaa
Täyte
200 g cashewpähkinöitä ja 150 g suolattuja ja paahdettuja cashewpähkinöitä (yhteensä 6,5 dl)
1,5 dl mansikoita
1 iso banaani
2 dl kauraruokakermaa
1/2 dl juoksevaa hunajaa
3 rkl sitruunamehua
1 dl kookosöljyä (juoksevana)
Koristeeksi
mansikoita, mansikanlehtiä
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Mittaa pohjan ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon ja surauta tasaiseksi, murumaiseksi seokseksi. Painele seos kakkuvuoan pohjalle ja vähän reunoille.
Jauha pähkinät samalla koneella hienoksi. Lisää muut aineet ja anna käydä tasaiseksi massaksi. Tarkista maku.
Kaada täyte vuokaan. Suojaa vuoka kelmulla ja pane pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.
Ota kakku pakastimesta noin puoli tuntia ennen tarjoamista, että se ehtii sulaa hieman. Koristele tuoreilla mansikoilla ja mansikanlehdillä.
Mansikka-appelsiinibooli
noin 1 l mansikoita
1 rasia kirsikkatomaatteja
250 g mozzarellapalloja (minimozzarellaa)
100 g parmesaanilastuja
2 varhaissipulin vartta
1 ruukku basilikaa
1 ruukku tai pussi rucolaa
1 ruukku jääsalaattia
Kastike
2 rkl balsamietikkaa
4 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
ripaus hiutalesuolaa
Viipaloi mansikat neljään osaan ja puolita kirsikkatomaatit. Silppua sipuli. Sekoita kaikki ainekset kulhoon.
Sekoita kastike ja levitä salaatin päälle.
Vinkki: Jos haluat salaattiin lisää potkua, käytä chilimaustettua öljyä tai pilko kastikkeen sekaan hieman tuoretta chiliä.
Vähäsokerinen mansikka-inkiväärihillo
1 luomusitruuna
1 appelsiini viipaleina
1 l mansikoita
1 l appelsiinituoremehua
1 pullo mietoa mansikkakuohuviiniä (esim. Fresita 5,5 %) tai tavallista kuohuviiniä
(loraus marjalikööriä)
jäitä
Pese sitruuna ja appelsiini huolellisesti harjalla ja viipaloi kannuun. Puolita sekaan myös mansikat.
Kaada päälle kylmä appelsiinimehu ja mahdollinen terästys. Anna maustua kylmässä.
Juuri ennen tarjoilua sekoita joukkoon kuohuviini ja jäitä.
Vinkki: Käytä alkoholittomaan booliin kuohuviinin sijasta alkoholitonta mansikkasiideriä tai Pommac Rose -limonadia.
Mansikkainen raparperipiiras
1 kg mansikoita
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 pkt (250 g) minihillosokeria
Perkaa mansikat kattilaan, paloittele isoimmat. Jos käytät tuoreita kokonaisia marjoja, lisää 2–3 rkl vettä. Käytä pakastemarjat osittain sulaneina.
Lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi sekoitellen. Anna kiehua kevyesti poreillen 5 minuuttia, sekoita välillä. Kuori vaahto pinnalta.
Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje hyvin. Säilytä kylmässä.
Hillo säilyy avaamattomana noin 6 kuukautta ja sisältää noin viidenneksen normaalia vähemmän sokeria.
Mansikkaleipä
20–25 annosta
Pohja
4 munaa
3 dl ruokosokeria
1 dl spelttijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl maitoa
3–4 raparperin vartta
2 1/2 dl mansikoita
1/2 dl ruokosokeria
Kastike
4 dl maitoa
1 1/2 dl mansikanmakuista tomusokeria
1/2 dl ruokosokeria
1 1/2 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
Koristeeksi
mansikoita
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, öljy ja maito. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pinnalle raparperiviipaleet, mansikat ja sokeri. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen.
Koristele kypsä piiras mansikoilla.
Kastike: Mittaa kattilaan muut aineet paitsi vaniljasokeri. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Mausta lopuksi vaniljasokerilla. Tarjoa piiraan kanssa.
Vinkki: Ruokosokerin sijaan voit käyttää myös tavallista kidesokeria.
4 voileipää
4 viipaletta vaaleaa hapanjuurileipää
100 g maustamatonta tuorejuustoa
mansikoita
1 ruukku basilikaa
balsamico-kastiketta
mustapippuria myllystä
ripaus hiutalesuolaa
Voitele leivät tuorejuustolla. Viipaloi mansikat ja levitä leipien päälle. Leikkaa basilika suikaleiksi mansikoiden päälle ja mausta lopuksi balsamicolla, mustapippurilla ja hiutalesuolalla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




