Kotimainen ruoka on teemapäivänsä ansainnut
Vaikka Suomalaisen ruoan päivää ja Lähiruokapäivää vietetään syyskuun alussa, kotimaisen ruoan arvostuksen ei pidä rajoittua vain teemapäiviin. Alkutuotannon merkitys on tärkeä muistaa joka päivä.
Vuohiin tutustumassa. Monilla tiloilla kävijät pääsevät viikonloppuna tekemään tuttavuutta tuotantoeläimien kanssa. Kuvituskuva. Kuva: Lari LievonenKuluvaa viikkoa voi perustellusti pitää suomalaisen ruoan viikkona: eilen vietettiin Suomalaisen ruoan päivää, huomenna ja ylihuomenna taas on vuorossa vuotuinen, Lähiruokapäivän nimellä vietettävä teemaviikonloppu. Lähiruokapäivänä lukuisat maatilat, elintarvikeyritykset ja lähiruoan suoramyyjät avaavat ovensa yleisölle. Toki suomalaisen ruoan viikkoon kuuluu oleellisena myös paraikaa käynnissä oleva sadonkorjuu: tälläkin viikolla lukemattomat puimurit ympäri Suomea ovat ahmineet sisuksiinsa peltojen kasvustoja, samoin satoa on korjattu varastoihin hedelmä- ja vihannestiloilla.
Maaseutuverkoston koordinoima Lähiruokapäivä sai alkunsa vuonna 2016 Osta tilalta -päivänä. Vuosien varrella se on kasvanut runsaan 300 tilan ja yli 100 000 kävijän tapahtumaksi. Vierailukohteita on eniten läntisessä ja eteläisessä Suomessa, mutta nähtävää ja koettavaa on aivan pohjoisinta Lappia myöten.
On erittäin tärkeää ja kunnioitettavaa, että ruoantuottajat ja heidän etujärjestönsä käyttävät sadonkorjuukiireiden keskellä aikaansa myös lähiruoan tunnettuuden edistämiseen. Sadonkorjuun juhlinnan ympärillä olisi kuitenkin varaa vielä kasvattaa talkooväen määrää, sillä ruokaa tuottavat tilat ovat paitsi elintarvikeketjun myös koko maaseudun tukijalka. Koska tapahtuman nimi ei enää viittaa vain suoramyyntiä harjoittaviin tiloihin, koko ketjun soisi tuovan sitä näkyväksi.
Näin on toimittu Ahvenanmaalla, jossa paikallisen ruoan juhlinta on viety astetta pidemmälle kuin Manner-Suomessa. Saarimaakunnassa syyskuun kolmantena viikonloppuna jo pitkään vietetty Sadonkorjuujuhla eli Skördefesten houkuttelee alueelle paikallisten herkkujen vetovoimalla myös matkailijoita. Tapahtumaa sponsoroivat maakunnan elinkeinoelämän keskeiset toimijat paikallisesta osuuskaupasta varustamoihin, rahoitus- ja vakuutusalan yrityksiin sekä elintarvikeyrityksiin ja postiin. Yksi tapahtuman yritystukijoista on rahoittanut juhlaviikonlopun lauantaiksi vierailukohteiden välillä kulkemaan neljä ilmaista tapahtumabussia.
Ruoantuottajat käyttävät sadonkorjuukiireiden keskellä aikaansa myös lähiruoan edistämiseen.
Kotimainen ruoka on ansainnut teemapäivänsä ja -viikonloppunsa. Kotimaisen ruoan arvostus ei silti saa rajoittua vain pariin syyskuiseen viikonloppuun. Suomen noin 44 000 maatilalla ja sadoissa muissa elintarvikeketjuun kuuluvissa yrityksissä tehdään töitä ympäri vuoden, myös silloin kun tilojen ja talojen ovet eivät ole vierailijoille avoinna.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








