Kotimaisuus ei ole hampurilaisketjujen vahvuus
Selitykset tilanteeseen ovat mielenkiintoisia ja osin, ainakin peitellysti, ne kohdistuvat kotimaiseen elintarviketeollisuuteen.
Isot hampurilaisketjut käyttävät tuotteissaan paljon muualta tuotuja raaka-aineita. Kuva: Jaana KankaanpääKotimaisen ruuan puolesta on tehty paljon töitä, mutta paljon on vielä tekemistä. Maaseudun Tulevaisuuden tekemän selvityksen mukaan isot hampurilaisketjut suosivat valmisteissaan pääasiassa muualta tuotuja pääraaka-aineita. MT:n kyselyyn vastanneiden ketjujen sämpylät valmistettiin Suomessa, mutta jauheliha- ja kasvispihvit sekä ranskalaiset perunat tulevat muualta Euroopasta. Kotimainen Hesburger sentään valmistaa jauheliha- ja kasvispihvinsä Suomessa, mutta raaka-aineet niihinkin tulevat ulkomailta. (MT 28.6)
Selitykset tilanteeseen ovat mielenkiintoisia ja osin, ainakin peitellysti, ne kohdistuvat kotimaiseen elintarviketeollisuuteen. Osassa ketjuista kriteerit raaka-aineille ovat niin tiukat, etteivät kotimaiset toimijat näytä niihin yltävän. Esimerkiksi McDonald´sin viestintäjohtajan Heli Ryhäsen mukaan kotimaisen raaka-aineen käyttöä rajoittaa heillä niiden saatavuus, hinta ja Suomen satokausi. McDonald´s ostaa raaka-aineita vain yhtiön hyväksymiltä toimijoilta.
Burger King -ketjua Suomessa pyörittävän Restelin liiketoimintajohtajan Siru Kalpion mukaan ketjun raaka-ainevalikoima perustuu kansainvälisen brändin laatustandardeihin, jotka ketjun raaka-ainetoimittajien tulee täyttää.
Kotimaisten raaka- aineiden käyttö saattaisi lisääntyä, jos kuluttajat sitä vaatisivat.
Pyrkimystä kotimaisten raaka-aineiden käyttöön on ainakin osalla ketjuista. Rollsin toimitusjohtajan Arto Virtakarin mukaan ketju pyrkii aina käyttämään kotimaisia raaka-aineita. Vain ranskalaisia ja kanapihvejä ei ole onnistuttu korvaamaan kotimaisilla. Mahdotonta kotimaisten raaka-aineiden isompikin käyttö hampurilaisravintoloissa ei kuitenkaan ole. Friends & Brgrs puolestaan ilmoittaa käytettävien raaka-aineiden olevan 95 prosenttisesti kotimaisia. Social Burgerjointille kelpaavat myös kotimaiset ranskalaiset.
Kyselyissä suomalaisista kuluttajista suurin osa ilmoittaa suosivansa kotimaisia elintarvikkeita. Ainakaan suurimpien hampurilaisketjujen suosiossa se ei näy, vaikka ne kertovat ilmoittavansa lihan alkuperän ohjeiden mukaan. Kotimaisten raaka-aineiden käyttö saattaisi lisääntyä, jos kuluttajat sitä vaatisivat.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



