LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Politiikka

EU:n viljelijöiden pomo kummastelee komission elvytyssuunnitelmia: ”Missä universumissa asioita valmistellaan?”

Tuore elvytyssuunnitelma jakaisi unionin jäsenmaille yli 20 miljardia enemmän maatalousrahaa kuin komission aiempi ehdotus.
Lari Lievonen
Pekka Pesosen mukaan komission suunnitelmat ovat oikeansuuntaisia, mutta riittämättömiä.

Euroopan viljelijäjärjestö Copa-­Cogeca suhtautuu myönteisesti komission aikomuksiin jakaa maatalousvaroja odotettua enemmän tulevassa EU-budjetissa. Suoriin tukiin suunniteltu pudotus on järjestön mielestä kuitenkin edelleen kestämätön.

Suoran tuen leikkaus on Copa-Cogecan laskelmien mukaan yhdeksän prosenttia nykytasosta. Vaikka maaseudun kehittämistuet lähentelevät komission elvytyssuunnitelmissa nykybudjetin tasoa, inflaatiokorjauksella myös ne jäävät todellisuudessa alhaisemmiksi kuin kuluvalla budjettikaudella.

”EU-tason toimet koronaviruskriisistä toipumiseksi ovat tietysti tervetulleita”, järjestön pääsihteeri Pekka Pesonen kommentoi MT:lle.

”Maatalouden osalta komissio ehdottaa kuitenkin jälleenrakennusta nykyistä vähäisemmillä varoilla yhteisessä maatalouspolitiikassa. Kun tähän vielä liittää sen, että maa- ja metsätalouteen tarvittavia investointeja ei tueta muilla EU-aloitteilla, voi vain ihmetellä, missä rinnakkaisessa universumissa alamme asioita oikein komissiossa valmistellaan.”

Eurooppalaisten viljelijöiden näkökulmasta komission tarjoama rahamäärä on olematon, koska sen käyttökohteet ovat todennäköisesti hyvin rajalliset.

Ensimmäisten tietojen mukaan maatalouden elvytysvaroja tulisi käyttää ensisijaisesti EU:n uusiin maatalous- ja biodiversiteettiohjelmiin, jotka komissio on julkaissut osana EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa (Green Deal).

"Maatalouteen kohdistuu koko ajan lisäpaineita ja odotuksia. Ei ole reilua, että maataloudelta vaaditaan enemmän – kuten torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytön leikkausta – vähemmillä varoilla. Me aloitamme tässä takamatkalta, vaikka meidän pitäisi saada aikaan investointeja, joilla ruokaketju toimii", Pesonen sanoo.

"Odotukset ja rahamäärät eivät mene yksiin. Ja me puhumme tässä kuitenkin ruuasta."

Euroopan komissio panostaisi mittavassa elvytyspaketissaan entistä vahvemmin alue- ja koheesiopolitiikkaan, maaseudun kehittämiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Maatalouden tukemiseen komissio ehdottaa yli 20 miljardin euron lisäystä kahden vuoden takaiseen suunnitelmaansa verrattuna. Tästä 15 miljardia ohjattaisiin elvytyspaketin sisältämiin maaseudun kehittämisohjelmiin ja loput unionin maatalousbudjetin sisälle.

Seuraavaksi elvytyspaketista neuvotellaan jäsenmaiden kesken. Suomi on ollut kannastaan vaitonainen, mutta ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) näki maaseutu­rahojen kasvun EU-budjetissa myönteisenä.

”Positiivista on, että komissio vaikuttaisi vahvistavan maaseudun kehittämisen ja oikeudenmukaisen siirtymän rahoitusta. Myös Suomen pj-maana tekemä työ EU:n omien varojen suhteen kantaa hedelmää”, ministeri kommentoi Twitterissä.

MTK kannattaa 10 prosenttia suurempaa budjettia kuin komissio esitti kaksi vuotta sitten. Myös aiemmat leikkaukset erityisesti maaseudun kehittämisvaroihin on peruttava.

”Tuemme vahvasti Suomen hallitusta, jonka tavoitteena on maaseutuvarojen palautus EU:n budjettineuvotteluissa”, MTK viestii.

Lue myös:

Komissio esittää maataloudelle 19 miljardin lisäpottia elvytyksessään – aiemmat leikkausesitykset loiventumassa EU:n uudessa budjettisuunnitelmassa

Jukka Pasonen
Lue lisää

Tänään raportoitu lähes 8 400 uutta koronatartuntaa – kahden viime viikon aikana lähes 47 000 tartuntaa aiempaa enemmän

"Jännitystekijä on, miten he pääsevät rajojen yli" – ukrainalaiset kausityöntekijät ovat saapumassa kiristyneestä poliittisesta tilanteesta ja koronasta huolimatta

THL: Raskaus altistaa vakavalle koronavirusinfektiolle – "ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyys kasvaa"

Marin: Nykyisiä koronarajoituksia jatketaan helmikuun puoliväliin – poikkeuksena lasten ja nuorten ryhmäharrastukset